Ida LaFontaine

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 10 december 2015

Premiär! Intervjun möter Ida LaFontaine i en juldekorerad hotell-lobby för att prata om idoler, inspiration, julkänslor och hur 2015 visade sig bli något av ett genombrottsår.

Tre singlar, två turnéer och nu Julgalan. Kan man säga att det här varit ditt genombrottsår?
– Jag skulle väl säga att det lite är så, genombrottsaktigt i alla fall. Det har gått bra i år, över mina egna förväntningar faktiskt. Jag hade verkligen inga förväntningar om att det skulle gå så här bra som det gjort.

Så ja, om du väljer att kalla det så ... visst! (skrattar)

Det gör jag. Som jag förstår det studerar du också vid sidan om det här?
– Ja, jag pluggar sista året på musikskolan Rytmus i Stockholm. Det är skitkul! Jag kan verkligen säga att jag längtar tillbaka till skolan under loven. Det är ju något som ju aldrig har hänt tidigare. Men så är det ju också en musikutbildning, så det är roligare än om det bara hade varit att läsa olika kärnämnen.

Du debuterade tidigt med musiken? Åtta år sen?
– Jag ser det bara som bra att ha debuterat tidigt. Jag tar det och ser det som en fördel. Åldern i sig spelar ingen roll, men det har gett mig tiden till så mycket mer.

I mitt fall har jag verkligen kunnat förbereda mig mycket inför det här.

Vad har blivit det viktigaste för dig som artist?
– Att få sjunga och stå på scen och att få framföra mina känslor för folk som tycker att det jag gör är bra. Om jag bara får sjunga hela tiden ... det är det jag drömmer om! Att kunna livnära mig helt på musiken. 

Det är det som driver mig framåt just nu.

Du sjunger ut dina känslor?
– Absolut! Jag strävar framförallt efter att göra glad och upplyftande musik. Men också att den ska vara till för alla. Oavsett ålder eller om man är kille, tjej ... eller vad man nu än är. Den ska vara för alla.

Vilka är dina förebilder?
– Många, skulle jag säga ... jag ser väldigt mycket upp till Jessie J och Becky G. Becky G är ju rappare, och det är ju inte jag på långa vägar, men hon är cool och har verkligen lärt mig att inte ge upp. Hon bodde liksom i ett garage tillsammans med sin familj, men nu har hon ett fantastiskt liv.

Ett liv där hon livnär sig på musiken. Det är häftigt. 

Jag ser även upp till Demi Lovato, för hennes röst är riktigt bra.

Du har också det ständiga pophoppet Danny Saucedo nära till hands?
– Han är nog som min mentor. Han har hjälpt mig väldigt mycket med musiken! Och jag vet att jag kan ringa honom om det är något som jag undrar över, det kan vara om vadsomhelst.

Han har gett mig tips och tricks på en massa bra saker som jag tar till mig.

Varför tror du att en större del av popvärlden tillhör ganska unga artister idag? Det är ju inte längre världsvana musicerare som närmar sig fyrtio, utan unga tjejer och killar ...
– Vi bara exploderar! Varför det händer just nu vet jag faktiskt inte. Vi har väl väntat på att få komma och bara Wosh! Få visa vad vi går för.

Nu sitter vi i lobbyn på hotellet där Julgalan spelar i Sundsvall. Vad lockade med julshow?
– Det var nog just hela erfarenheten man får med att få stå mer på scen och att få fortsätta växa som artist. Plus då att det är himla kul bara. Och att få göra det här med andra artister är också ett plus.

Jag lär mig från jättemånga och det är svinkul att få göra duetter tillsammans med andra artister.

Blir det nån duett med Markoolio?
– Nej, tyvärr ingen duett med Markoolio ... (skrattar)

Har du hunnit utforska Sundsvall något än?
– Aj, aj, aj! Det har jag varit dålig på. När jag är här bor jag på ett berg, så det är en ganska lång väg att åka ner till stan, men jag vill så gärna! Vi var här på Rix FM Festivalen i somras, och då hann jag inte heller.

Man hinner inte så mycket, men nu är vi här i några dagar, så ska försöka kolla runt lite! (skrattar)

Vad betyder julen för dig?
– Julen för mig är en mysig tid där man får umgås med sina vänner och sin familj, man öppnar och ger bort en massa paket, Man får vara med alla dem som man älskar.

Vad önskar du dig i julklapp?
– Sneakers!

Är årets julklapp robotdammsugaren en flipp eller en flopp?
– Flipp! Den är A.

Om vi för tillfället glömmer av din egna julsingel. Vad lyssnar på för jullåt i år?
– (Skrattar) Jo, det finns den här tjejen som heter Ida! Nej, men Carly Rae Jepsen's cover på 'Last Christ-mas' älskar jag. Man förväntar sig att den ska vara som originalet ...

Men hon har istället gjort en fin vals av den!

Vad gör du när julen är över och våren till slut har tittat fram?
– En massa grejer! Jag släpper en till ny singel i Januari, en låt som jag älskar och hoppas mycket på. Snart ska den få blomma ut. Och så ser jag fram emot mycket spelningar och att få komma ut och träffa mycket fint folk där ute till våren ... sommaren ... och till hösten! (skrattar)

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com