Ida LaFontaine (II)

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 5 december 2016

Intervjuns ettårs-jubileum till ära firar vi med att ännu en gång möta Ida LaFontaine, som kom att bli vår allra första intervju i December förra året. Vi pratar om året som varit och förstås om hennes nya låt.

Sist vi sågs gick du sista året på Rytmus och var en del av Julgalan-ensemblen. Hur har året varit?
– Mycket kreativt. Det har blivit mycket sessions och låtskrivande tillsammans med andra för att hitta mig själv. Det har varit väldigt nyttigt. Jag har verkligen känt att jag har utvecklat mitt artisteri och nu framöver vill jag bara släppa låtar som jag varit med och skrivit på.

Just för att det blir så mycket mer personligt!

För egen del var det ju intervjun med dig som satte igång allt det här. Jag minns hur jag satt ganska länge i lobbyn och väntade innan Markoolio gör en högljudd entré. Var det tågförsening?
– Ja, tågen var ju jätte försenade till Sundsvall och vi trodde nästan att vi inte skulle hinna i tid till spel-ningen, men vi hann. Vi alla artister hade så kul ihop och gjorde en väldigt bra spelning. 

Det blir i alla fall en ny julspelning för dig i år också?
– Det är en helkväll med mig på Silja Galaxy där jag bland annat kommer att köra min nya singel 'Cold' och många andra av mina låtar! Det är en mysig tid på året och att få gigga just då blir så familjärt på nått sätt.

Danny Saucedo kommer dela samma scen. Kan det bli något uppträdande tillsammans?
– Vem vet, det kanske blir en duett eller två!

Jag gillar verkligen din nya låt 'Cold'. Vad kan du berätta om den?
– Låten är skriven av Pär Westerlund, som har jobbat med One Direction, och Kasia Livingston, som skri-vit för Britney Spears och Whitney Houston innan. Och det var faktiskt en av Rihannas demosångare som spelade in demoversionen av låten. Pär Westerlund och jag har jobbat tillsammans mycket innan 'Cold' och när han skickade låten till mig va det som att jag blev kär! I slutändan var det jag som spelade in den istället för Rihanna. Har inte riktigt fattat det än ...

Men det är faktiskt sant.

Vad handlar den om?
– Låten tar upp något vi alla kan känna igen oss i ... hur sårbara vi är som människor när de allra närmsta vi litar på går bakom ryggen på en och sviker. 

Det har också blivit en musikvideo. Vad var idén bakom den?
– Jag ville förstärka budskapet i låten, det med att man kan bli så otroligt sviken av de man litar mest på. I videon ser man hur tjejen blir sviken av sina närmsta vänner, de textar och bryter ett förtroende som lika gärna skulle kunna hända i de riktiga livet. Sådan form av mobbning och utfrysning sätter osynliga blå-märken och det gör lika ont som om man hade blivit slagen rätt i ansiktet.

Men ingen ser och kan reagera om man inte berättar det för andra. Vilket är väldigt viktigt!

Sist vi pratade sa du att det viktigaste för dig som artist är att få stå på scen. Har det varit någon särskilt minnesvärd spelning under det här året sen vi sågs?
– Absolut! Det var när jag uppträde på Drottning Silvias Barn och Ungdomssjukhus. Att få tillbringa en dag på Liseberg med så fina barn var väldigt härligt. Jag vill ge glädje och jag vill att folk ska känna att det jag gör berör. Att man möter sin publik!

Du började själv uppträda inför din familj som barn?
– Ja ... jag hade ju ett ganska stort rum när jag var liten. Jag hade också en stor spegel och framför den lade jag ljusslingor så det blev som en scen. Sen fick familjen köpa biljetter för att se mig uppträda. 

Är det många spelningar nu? Hur går dina känslor precis innan du går upp på större scener idag ...
– Jag känner mig ändå ganska lugn. Just för att jag har gjort det så många gånger innan. Men så klart så är det mer nervöst om det är för en större publik. Nu är jag mitt uppe i min lansering av 'Cold' så nu är det främst mycket promotion som gäller. Men håll utkik!

Vilken är den bästa konserten du själv gått och sett i år?
– Beyoncé, utan tvekan. Visste inte att jag hade henne som så stor förebild förren jag såg henne live.

Det ryktades en del om att du skulle vara klar för Melodifestivalen nästa år men så blev det inte. Men hur skulle du känna inför att kanske medverka där någon gång?
– Jag har många mål inom musiken och jag vill kunna livnära mig på på det. Så om det skulle bli så hade det varit väldigt kul. Helt klart.

En fråga jag ställde i fjol var vad du önskade dig i julklapp. Fick du några sneakers?
– En massa ... nu är jag uppe i fyrtio par tror jag!

Vad vill du ha i år?
– En polaroid-kamera och mer sneakers. Alltid bra att ha ett par nya fräscha!

Hur ska vi egentligen ta oss förbi den här ovanligt kalla vintern? Några tips?
– Jag köper alltid alldeles för mycket myskläder och går runt i det. Jag tänder massa ljus hemma och skapar lite mysfaktor. Och så lyssnar jag på alla coola 'Så Mycket Bättre' tolkningar!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com