Ibrahim

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 20 december 2017

Talangvinnaren Ibrahim Nasrullayev kom till Sverige förra året efter att ha flytt från Azerbajdzjan. Nu har han hittat ett nytt hem och möter publiken med ett album där han tolkar åtta julklassiker på svenska.

Vad är din relation till julen sen tiden i Azerbeidzjan?
– Jag har alltid tyckt mycket om julen men i Azerbeidzjan firar vi på lite annat sätt. Här i Sverige börjar julfirandet redan i november och då får vi fira den extra länge. I Sverige har vi mycket julbelysning och juldekorationer både inomhus och utomhus och det är jättemysigt.  Jag tycker även mycket om den svenska julmaten. Julen 2016 fick jag fira svensk jul med många olika personer som bjöd in mig och familjen till sina hem. Det var jättefint. Då fick jag verkligen lära känna den svenska julkulturen.

Även detta år blir det fina julminnen nu när skivan är släppt och med alla framträdanden.

Vad var det som fick dig att vilja göra en julskiva nu?
– Vi hade tidigare bestämt att vi skulle släppa en skiva med låtar på svenska och då passade en julskiva perfekt nu i juletider. Några av låtarna är mina favoritlåtar som jag har sjungit mycket sedan tidigare.

Jag ville även prova några nya svenska julsånger och tyckte att dessa var särskilt fina.

Hur var det med julstämningen i studion?
– Vi började spela in låtarna redan i september, men jag hade inget problem med att komma in i rätt julstämning. Man får tänka på jul och snö så kommer tankarna rätt.

Det är inte alla som stått kvar med värdigheten i behåll efter att ha tolkat Tommy Körbergs 'Sprid ditt ljus' som du gör. Är det några av låtarna på albumet du måhända gillar lite extra själv?
– 'Sprid ditt ljus', såklart och 'O'Helga natt' är också fin. Eftersom jag själv tycker mycket om Stad i ljus blev jag extra glad när jag upptäckte att det fanns en julversion, Sprid ditt ljus. Självklart kände jag att den skulle vara med i mitt julalbum. Men jag brukar lyssna mycket på olika jullåtar, av till exempel Michael Buble, Abba, Mariah Carey, Josh Groban och Carola.

Just Tommy Körberg-låten förknippar man också lite med dig nu som vinnaren av Talang 2017?
– Jag älskar att sjunga och det var så länge sedan som jag hade stått på en större scen. Jag ville även pröva om Sverige och svenskarna skulle tycka om min röst och min låt. Det var mitt första stora framträdande i mitt nya hemland. Det har varit en jätterolig resa, den bästa i mitt liv. Spännande och utmanande med tävlingar och att lära sig svenska språket mera. Mycket uppmärksamhet både för mig och mina låtar ...

Jag träffade många trevliga personer som jobbade i Talang som jag fortfarande har kontakt med.

Du sjöng då också en version av Björn Skifts och Peter Hallströms 'Håll mitt hjärta'. Är det det programmet som varit det mest minnesvärda för dig hittills?
– Jag tycker om den låten och ville göra min egen tolkning. Min första audition i Talang, då jag sjöng Stad i ljus. Finalen var också mycket speciell då jag vann hela tävlingen.

Kan man se dig uppträda något nu omkring helgtiderna?
– Under december kommer jag ha många olika framträdanden runt om i Sverige. Då jag även kommer att sälja och signera mina skivor. Jag vill möta den svenska publiken och hoppas att de tycker om min musik

Vad skulle årets julklapp varit om du fick bestämma?
– Min julskiva så klart ... 'Sprid ditt ljus'. Jag hoppas själv att jag hittar ett eget körkort.

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com