I Am Nova

Som intervjuade av redaktör Daniel John Johnsson den 9 november 2016

Intervjun möter singelaktuella Carl-Oscar Andersson och Jonathan Larsson från popduon I Am Nova. Ett samtal om att filma musikvideo i New York, att ha sin egna studio och bristen på svensk bandkultur.

Nya singeln 'Touch Your Hips' är här. Vad skulle ni säga att den handlar om?

Jonathan: Den skrevs efter ett samtal vi hade om tonåren och alla absurditeter man då gick igenom men-talt, känslomässigt och fysiskt. Låten är skriven i tredje person om en karaktär som saknar den tiden då det var mycket lättare att bli tillfredsställd. Texten är skriven med en stor glimt i ögat, men synth-riffen och musiken är kaxiga med mycket attityd. Och mixen är medvetet smutsig för att skapa rätt känsla.

Finns det nån självbiografisk del trots att den är skriven i tredjeperson?

Carl-Oscar: Vi båda har ju varit tonåringar och upplevt allt vad det innebär. Så till viss del är den såklart tagen från egna känslor. Men i låten har vi skapat en karaktär som överdriver alla de känslorna.

Hur närmar ni er låtskrivandet?

Jonathan: Förra året hyrde vi en stuga i Österlen och hade en låtskrivarmånad där, där vi skrev så mycket vi bara orkade. Det var riktigt givande och roligt, och där skrev vi bland annat 'Touch Her Hips'. Vi började med att få fram synth-riffet och sen utgick resten av låten därifrån.

Carl-Oscar: I andra fall kan man börja med en textrad eller en sångmelodi och därefter bygga låten.

Det varierar väldigt mycket ...

Jonathan: Vi har känt varandra sen vi var små och vi gick i samma klass i lågstadiet. Musikintresset fanns alltid där på ett eller annat sätt, men när vi blev tonåringar startade vi vårt första band och började spela i ett garage. Vi spelade aldrig covers, utan skrev redan då egna låtar istället.

Så låtskrivarintresset har funnits väldigt länge.

Carl-Oscar: I Am Nova kom till 2012 när vi bestämde oss för att spela in de många låtarna vi skrivit under åren. Det var inte meningen att det skulle bli något långvarigt projekt, men när låtarna blev mer uppskatt-ade än vad vi hade väntat oss så började vi spela live och märkte att det var otroligt roligt.

Vad inspirerar er?

Carl-Oscar: Den frågan är alltid intressant. Visst blir man ibland inspirerad av saker som händer i livet och vardagen, men den allra största inspirationen kommer när man hör en grym låt någon annan har gjort.
Då vill man skriva en lika bra låt eller helst en bättre. Det gör oss riktigt motiverade!

Jonathan: Om en låt ger dig en känsla, oavsett vad det är, så är det en stark låt. En bra poplåt behöver också ha trallvänliga melodier och en stark refräng med en text som sätter sig i huvudet.

Vi strävar alltid efter att man ska vilja sjunga med i våra låtar.

Vad ger det er att idag ha eran egna musikstudio?

Jonathan: Det ger oss stor kreativ frihet att ha fri tillgång till studion hela tiden. Vi har hela tiden produc-erat och mixat våra egna låtar, men då i ett litet mörkt rum och med nybörjarutrustning.

Carl-Oscar: Nu har vi valt att skapa en riktig studio och den blev väldigt bra.

Producerar ni även andra artister?

Carl-Oscar: Ja, det är något vi jobbat med och kommer jobba mer med.

Är Sverige fortfarande ett framstående "musikland"?

Jonathan: Bandkulturen har verkligen blivit väldigt mycket mindre de senaste åren och det tycker vi är tråkigt, med risk för att låta äldre än vad vi är ... vi är uppvuxna med att lyssna på band som The Libert-ines, Mando Diao och Arctic Monkeys. Men dagens ungdomar lyssnar mer på soloartister som Drake och Rihanna. Och det syns också på den svenska musikscenen där det läggs mer fokus på soloartister.

Carl-Oscar: Men fortfarande finns det inget som slår ett riktigt bra och ösigt liveband ...

Ni har själva etablerat er som en minst sagt energisk live-akt ...

Carl-Oscar: Vi vill ge publiken en upplevelse varje gång vi spelar och försöker alltid bjuda på någonting ut-över det vanliga. Det finns inget bättre än att se personer som i början av spelningen har armarna i kors, och i slutet av spelningen dansar de och hoppar frenetiskt. Det triggas vi verkligen av.

Jonathan: Så klart hade det varit magiskt att få spela på en stor arena. Men vi har också en dröm om att få göra ett gig på en gigantisk studsmatta och på ett åkande tåg.

Under spelningen ska publiken färdas mellan Göteborg och Skövde. Det vore helt otroligt!

Vad missar ni inte att ta med på kravlistan till logen?

Carl-Oscar: Vår synthare Charlie.

Blir det några spelningar nu framöver som man inte bör missa?

Jonathan: Just nu jobbar vi i studion. Men följ oss på Facebook eller Instagram så uppdaterar vi er där.

Vilket har varit erat mest minnesvärda gig hittills?

Carl-Oscar: När vi släppte vår andra skiva 2014 gjorde vi ett releasegig på Tryckhallen i Falkenberg. Sin-geln 'Strangers' hade då fått bra spridning och det blev en fullsatt tillställning.

Vi var åtta personer på scenen som alla gav exakt allting. Det var en mäktig upplevelse.

Ni har spelats av Amerikansk radio. Har ni haft några spelningar där?

Jonathan: Nej! Men det kommer förhoppningsvis.

Ni spelade in musikvideon till 'Touch Her Hips' i New York?

Jonathan: Den är gjord tillsammans med Joakim Carlsson, en god vän till oss som nu jobbar på ett produ-ktionsbolag i New York. Vi var där under en kort period och ville passa på att göra en musikvideo. Vi var tvungna att agera rätt snabbt så vi bokade ett hotellrum vi tyckte såg snyggt ut och började spåna och kä-nde att vi ville ha med någon skådespelare utifrån. Gärna en tjej för att lättare gestalta känslorna i låten.

Det är Victoria Irouleguy som är med i videon?

Carl-Oscar: Vi letade på Instagram efter personer som lagt upp bilder i New York City under de senaste dagarna och den första vi hittade var en argentinsk fotomodell ...

Jonathan: Vi skrev till henne och frågade i all hast om hon ville spela in en musikvideo och hon svarade direkt. Redan samma kväll träffades vi och började spela in. Hennes engelska var väldigt bristfällig och det var också våran spanska. Så det blev många roliga missförstånd under inspelningens gång.

Carl-Oscar: Och mycket Google Translate! Men hon var strålande och det var fantastiskt roligt! Efter inspelningen fick vi veta att hon varit med i Big Brother och är ett känt namn i Argentina.

Vilket var en rolig bonus!

Vad kretsar musikvideon kring?

Jonathan: I princip hela musikvideon är inspelad i hotellrummet och kretsar kring den här karaktären som längtar tillbaka till tonåren. Nu är han vuxen och har flickvän, men han är egentligen bara förvirrad.

Det är ett väldigt frustrerat förhållande och videon visar det!

Så med ny singel och musikvideo ute. Börjar det inte bli dags för ett album snart?

Carl-Oscar: Vi har fler singlar på gång först ... sen får vi se när nästa album kommer.

Hur ser en bra höstdag här i Falkenberg ut?

Carl-Oscar: Man pressar i sig Berocca och hoppas på att någon ska ringa.

Sociala medier:

Intervjuade av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com