Hootan M

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 16 augusti 2016

Sommaren är inte slut riktigt än! Intervjun möter singelaktuelle Hotan "Hootan M" Mojdehi i ett samtal om vädret, att debutera sexton år efter genombrottet och låten 'Summer Vibes'.

För sexton år sedan hade du en feature-sida i Göteborgs Posten tillsammans med en ung Laleh. Laleh har vi ju hört talas om mycket sen dess. Men varför tog det tills nu innan vi får din första singel?
– Ja, det har ju tagit sin lilla tid. Ärligt talat trodde jag att det skulle gå snabbare! (skrattar). Jag hade satt upp några mål där det mest prioriterade var att utbilda mig till läkare och det gick förstås inte över en natt.
Resan sedan artikeln i GP har varit tung men lärorik. Jag la ner alla spelningar under läkarstudierna men jag fortsatte med skapandet i väldigt låg grad och försökte lära mig mer om musik så gott det gick utan att det skulel påverka studierna. Och under tiden har jag sett en del vänner och bekanta från den tiden nå sina konstnärliga drömmar ... vilka jag har väldigt stor respekt för!

Vad gjorde just nu till rätt tidpunkt att debutera på?
– Läkarrollen är krävande och har fordrat mitt fulla fokus, men nu känner jag mig tillräckligt trygg i den rollen för att även kunna ta upp musiken igen. Låtvalet avgjorde även till stor del varför det blev nu på sommaren. Har man en säsongsbunden låt har man ju inte så mycket till val.

Sommaren är ju dock snart över ...
– (Skrattar) Jag ska berätta en hemlighet som inte är särskilt hemlig efter det här. Låten var planerad att släppas i i början på juli men vädret satte stopp för videon gång på gång. Det fanns någon bra vecka i slutet på juni men då jobbade jag jourer i sträck. Men med det sagt så är ändå allt i livet vad man gör det till. Jag vet att det är svårt att hålla sommar-feelingen uppe när det är grått och kallt ute ... men sköna låtar som förknippas med fina minnen tar en alltid tillbaka till det soliga!

Att dansa och sjunga hjälper absolut!

Hur känns det nu då när låten i alla fall är ute?
– Otroligt! Så många som visat stöd och kärlek. Känner mig verkligen ödmjuk över denna positiva energi-våg som folk alstrat på bara några dagar. Det känns jätteskönt. Jag har ju hört den ett oändligt antal gånger dagligen sedan flera månader tillbaka! När den skrevs, när den spelades in, när den producerades, när den mixades, masterades och när videon producerades. Skönt att också kunna gå vidare till nästa projekt!

Vad är det för en låt?
– 'Summer Vibes' är musikaliskt sett opretentiös. Den är lite av ett ode till den sena nittiotals musiken med ett sound som ska väcka känslor och minnen. Den är mjuk, behaglig och lättsmält. Den handlar om sommar och om att skapa fina minnen och om harmoni och sinnesro. Att man jobbar hårt varje dag men att man nu förtjänar att ta det lugnt, att bara slappna av, grilla, hänga med polarna och ta en öl ... eller ta något alkoh-olfritt. Ingen dömer dig! Inget att analysera! Inget att tänka ut!

Man vet inte ens vad man ska säga till den snygga tjejen man precis träffat.

Du har skrivit låten själv?
– Det stämmer, jag har både skrivit och producerat låten. Inspirationen för mitt låtskrivande är vardagen och livet. Vi upplever olika känslor dagligen och varje dag är annorlunda. All min musik reflekterar käns-lorna för när låten skrevs, det blir alltid bäst så, det känns genuint. Även genre beror helt på vad jag känner vid skapandet. Seriösa texter eller larviga ... det finns plats för allt i livet.

Vilket är ditt finaste sommarminne?
– Har många, men sommaren 1998, innan branden i Göteborg. Alla vänner var samlade och spelade fotboll.

Du skrev en låt om den branden? Hette den 'Till Minne'?
– 'Till Minne' är en låt som skrevs efter den smärtsamma händelsen i Göteborg 1998, där sextiotre unga människor miste livet i en brand. Skolkörens ledare vid den tiden, Clifford Ling, skrev musiken medan jag och en nära vän stod för låttexten och sången. Den spelades sedan in med Burgårdens fina skolkör i bakgru-nden. Det var flera i vår generation som skrev låtar om branden vid den tiden.

För många av oss var det ett sätt att bearbeta den svåra sorgen.

Musikbranschen ser ganska annorlunda ut idag i jämförelse med år 2000?
– Vi har helt andra möjligheter idag! För femton-tjugo år sedan var det i princip omöjligt att göra sin musik hörd om inte något stort bolag plockade upp en. Alla skickade CD:n och kassettband till bolagen och hoppades på det bästa. Idag har vi alla möjligheter i världen att visa upp oss på olika sociala medier, men det gör också att det finns ett större brus att ta sig igenom. 

Det är nutidens stora utmaning! Det är lätt att göra sig tillgänglig men svårt att lysa igenom bruset.

När hittade du först till musiken?
– Det började någon gång i tonåren. Jag brukade lyssna och skriva ner kända raptexter och rappa med till musiken. Runt sextonårs åldern började jag lära mig göra egna små beats med hjälp av väldigt simpla verk-tyg på datorn. Men det som verkligen fick igång mig var introduktionen till skolkören. Det lät så mesigt när en klasskamrat först försökte övertala mig att gå på ett av körpassen ...

Men när jag väl gick dit så var det inte alls så töntigt som jag hade trott. Vi fick tolka moderna låtar och vi hade en frihet som gav oss möjlighet att växa. Det var så jag blev fast i skapandet.

Vad lyssnade du på för musik då som ung musiksökare?
– Vad menar du med som ung!? (skrattar) I slutet på nittiotalet hade RnB sina glansdagar och det blev väldigt mycket av den musiken. Men även rapp och inte oväntat även Denniz Pop och Max Martin pop.

Idag då?
– Idag lyssnar jag på allt möjligt, gammalt som nytt! John Mayer, Justin Timberlake och Pharrell Williams, RnB, pop, blues, rock, det spelar ingen roll. Genre är inget som jag hänger upp mig på direkt.

I sommar är det Justin Timberlakes 'Can't Stop the Feeling' och Common Kings 'Wade in your water'

Är det bra så njuter jag bara.

Hur var din första spelning?
– Skolkörens julkonsert 1997 var nog den första gången som jag stod framför en stor publik. Det var lite nervöst men det är det alltid minutrarna innan man går upp på en scen.

Är det mindre nervöst när man ser dig uppträda idag?
– Svår fråga! Jag har aldrig sett mig själv live! (skrattar) Skämt åsido så finns det en "feelgood" känsla! Det ska alltid vara en värmande och mysig känsla att komma och se mig live. Nu har det varit fullt upp med releasen och allt omkring. Vi tar ett steg i taget med fler spelningar, men det kommer.

Jag vill framföra mina låtar tillsammans med ett liveband och sådant där tar tid att anordna när man har ett annat heltidsjobb också. Duktiga musiker som vill vara med och lira live får gärna höra av sig.

Oavsett vilket instrument man spelar!

Vilken har varit din mest minnesvärda spelning?
– Får nästan fundera! Det måste nog vara när jag och min syster framförde en av mina låtar med live-band framför cirka tretusen människor på Stora Torget i Borås. Året var 2002, om jag inte missminner mig. Vi var med i en talangjakt under den sommaren och låten hade sånt grymt gung live.

Vi vann den deltävlingen och publikstödet var en absolut fantastisk upplevelse!

Det här med att du har en andra karriär som läkare. Tror du musik får människor att må bättre?
– Ja, absolut! Det är inga konstigheter egentligen. Medicinens konst kan läka kroppen och musikens konst kan läka själen. Sen får vi ju hoppas på att min musik också har en sådan positiv effekt! (skrattar)

Vilka förebilder har du? Rent allmänt alltså?
– Allmänt? Elon Musk och Leonardo da Vinci.

Är det rätt att 'Summer Vibes' utgör början på en låtsamling vid namn 'The Phoenix Collection'?
– 'The Phoenix Collection' är en samling låtar som är skrivna sedan de sista studieåren och fram tills nu. Den innehåller lite av allt livet har erbjudit under den här tiden. Livet är en berg och dalbana som vi inte alltid styr över och jag hade ett par dalar som jag dock klarade mig ur, därav eldfågelreferensen.

Men det innebär också att vissa låtar har en lite allvarligare ton.

Hur snart kan vi vänta oss fler låtar ur den samlingen?
– Det kommer fler låtar, jag lovar! Jag vill inte släppa låtar för snabbt bara för sakens skull. Allt ska sitta innan release. Därmed kan jag inte sätta datum just nu, men en sak är säker ...

Hootan M är tillbaka!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com