Henrik Widegren

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 2 juli 2017

Sjukvårdsmusik? Du känner antagligen till läkaren Henrik Widegren från TV-program som 'Fråga Olle' och 'Rösten hörs mer än orden'. Nu släpper han skiva med låtar om att googla sina sjukdomssymptom.

Det här blir ditt tredje album med sjukvårds-tema. Vi fick också höra av detsamma på 'Sjuka Sånger' och 'Absolute Landsting 2'. Vad är det med sjukdomar och sjukhus som gör att du sjunger ut?
– Mitt motto är nog att det finns tusen sånger om kärlek, men ingen om tolvfingertarmen. Sjukvården är en liten värld i sig. Här finns glädje och sorg, liv och död, patienter, och de som vårdar.

Det är en miljö som många har ett eget förhållande till och som de kan referera till. Och sedan är det ju så att jag även är läkare och träffar patienter varje dag. Write what you know!

Det är nästan exakt ett år sen förra skivan kom. Kommer skiva fyra till 2018?
– Nu ska jag mest ta det lite lugnt bara. Men jag planerar faktiskt att översätta en del av låtarna till engelska och ge ut en EP-skiva eller ett album på engelska någon gång nästa år.

"Du är inte frisk, du är bara inte tillräckligt undersökt" ... ?
– Det är faktiskt ett medicinskt talesätt, att om letar man ordentligt kan man alltid hitta något. Man kan se det som reklam för sjukvården, men kanske också som en uppmaning att hålla sig borta från den.

Du sjunger om att man aldrig ska googla sina sympton. Men visst har du det också?
– I förra veckan!

Känner patienter igen dig?
– Ja, och det brukar oftast komma fram i slutet av besöket, medan de är på vägen ut ...

"Då bokar jag en ny tid om två månader. Förresten! Tack för senaste skivan!"

Hur är reaktionerna bland dina läkarkollegor?
– Dom är nästan alltid positiva och tycker att det är kul med igenkänningen. Men eftersom jag också skriv-er satiriska låtar som skämtar med vissa delar av vården, får jag ibland också påpekanden av kollegor som tycker att det där får man inte skämta om. Men det är sällan det sker.

Vad får då höra i låtväg?
– Albumet är en blandning av allvar och humor ... men mest är det humor. Bland allvaret finns berättelsen om stjärnkirurgen Paolo Macchiarini som opererat ihjäl fem patienter.

Men man får även lära sig tjugofem saker man kan använda ett stetoskop till, hur kärlek uppstår mellan två statistiker, och hur det gick till på vilda klinikfester förr i tiden. 'Statistisk signifikant kärlek' är ett spår jag tycker mycket om. Det är en oerhört nördig sång som är en kärleksduett mellan två glasögonormar som älskar statistik.  Och så vackra stråkar på det!

Det är stråkar på den men låtarna skiljer ganska mycket i största allmänhet?
– Det har varit många musikinfluenser! Temat på albumet är ju låtar om sjukvården och låtarna har fått helt fått styra vilken genre låten blev. Jag börjar alltid med låtidén och texten. Det får styra. Oftast skrivs låtarna som visor först och när jag gigar är jag oftast ute själv med gitarren. När jag sedan kommer in i studion vill jag göra musik som förstärker stämningen i låten.

'Läkarrock' blev till Green Day-inspirerad punkrock. 'Klinikfesten' blev som irländsk folkmusik och 'Mellanchef Blues' tog intryck av The Black Keys.

'Vårdcentralen i Vinslöv' fick å ena sidan en vemodig Tom Petty-känsla.

Hur var skivan att spela in?
– Inspelningen var mycket sympatisk och friktionsfri. Jag spelade in i Sunnanå Studio, mellan Malmö och Lund, med mina producenter Markus Nilsson och Tobias Ekqvist. Jag har också arbetat med dem på mina två tidigare sjukvårdsalbum. De är trevliga, roliga, och begåvade.

Och så kan de både producera och spela. När det behövdes tog vi in andra musiker och sångare också.

Vad vill du ge publiken när du står på scen?
– En rolig stund och lite eftertanke. Förutom några privata gig spelar jag på Landskrona Visfestival den 15:e juli och på Lund Comedy Festival den 2:e september. Malmöfestivalen var fin örra året.

Fint väder, en varm kväll och en fantastiskt mysig publik!

Vill du hälsa något till läsarna innan de lyssnar och blir lite oroliga över sjukvårdstillståndet?
– Ta en Alvedon, ta på lurarna, lukta på ett plåster, slut ögonen, tryck på play och välkommen till vården!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com