Hampus Carlsson

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 18 maj 2017

Sveriges kanske färggladaste artist är tillbaka. Intervjun möter Hampus Carlsson för att få veta mer om nysläppta singeln, konsertmaraton och Per Gessles egentliga inflytande i Halmstad.

Ännu en fantastisk singel av Hampus Carlsson att tonsätta sommaren med ... vad är '90talskidz'?
– Tack, vad fint att du tycker det. Det är en euforisk, synthig och varm låt om att växa upp och om att inte växa upp. Hur viktigt det är att njuta av stunder trots allt som händer, om att gå sin egen väg och hur allt du är med om är en del av dig och hur du hanterar det.

Vad inspirerade dig till att skriva den?
– Vi hade kräftskiva i en park nära stan i Halmstad, där dök de första raderna till refrängen upp. Sen kom jag hem från kräftskivan och skrev klart låten. Den handlar om stunden just nu, med tankar till dåtid och framtid. ”Har du kul tar du vara på livet” ... typ så!

Är det Jesper Welander som producerat även denna gång?
– Nä det är Mattias 'Thisen' Hjelm som producerat, det är också han som producerat mycket av det jag släppt som 'Sommarplågor' och 'Flera meter under marken' och den jag jobbar närmast med i musiken.

Vad tycker du själv om sommarplågor?
– Jag tycker det finns många hemska men också många bra. 'Hej hej Monika' är en favorit. Den är så extremt genomskinligt ärlig och härlig.

Du fick genast stort genomslag med din första singel. Hade du förväntat dig att den skulle slå så hårt?
– Nä det hade jag inte. Och den fortsätter fortfarande och växa, den lever ett eget liv. Det är roligt, oavsett vart jag än kommer är det nästan alltid nån som berättar att dom hört den på fest. Det är fantastiskt!

När började ditt intresse för musik?
– Jag började spela flöjt i blåsgrupp när jag var åtta tror jag. Sen började jag spela trombon och sen började jag skriva dikter när jag var tio år. Om krig och fred och om kärlek. Pappa har alltid spelat mycket musik hemma och när jag var fjorton så hittade jag ett enormt intresse för popmusiken som har följt mig sen dess. Jag har nästan ändå sen dess levt för just popmusiken. Köpt skivor, varit på festivaler gått på konserter och sådär. Men det slog hårt då när jag var fjorton, och speciellt med musik med svenska texter.

Vad är musik för dig?
– Känslor och konst. Insida, utsida och allt emellan.

Det känns lite som att du rör dig mot ett allt mer åttiotaligt-sound?
– Ja, jag älskar ju synthar så himla mycket. Jag blir inspirerad av så mycket. Framförallt tycker jag att det är viktigt att låta låtarna styra. Inga gränser och vara öppen för allt. En låt är ett helt universum och kräver en ljudbild som kan se helt olik ut från en annan låt. Men åttiotalet älskar jag, likaså punk och blås och snabba gitarrer. Sen håller jag ju texterna väldigt högt, det är det viktigaste för mig.

Hur närmar du dig att skriva låtar?
– Oftast kommer det bara till mig, ofta i olämpliga situationer när jag inte har nåt textblock, gitarr eller en dator i närheten så det blir svårt att spinna vidare på. När jag åker buss, är på fest och så, då zoomar jag ut och hamnar någon annanstans ett tag tills idén skrivits ner i huvet och då kommer jag tillbaka!

Kan man som artist från Halmstad inte vara inspirerad av Per Gessle och Gyllene Tider?
– Bra fråga! Förmodligen, eller förmodligen inte, svårt. Jag älskar Per. Han var min första riktiga idol och jag lyssnar fortfarande mycket på alla hans konstellationer. Magisk låtsnickrare.

Och Gyllene Tiders första plattor är så jävla bra.

Din musik är ofta energisk och färgstark och så är även du kan man väl säga?
– Jag tar på mig det jag tycker är fint. Egentligen är det så enkelt. Sen handlar det ju om att våga. Våga ta skiten för att du inte är och ser ut som alla andra. Men för mig hade det gjort mer ont att inte lyssna på mig själv än skiten jag får ta från alla andra. Jag får ju också otroligt många fina ord om hur jag ser ut och är.

Jag får det bästa och värsta på samma gång ... inget mitt emellan.

Inte nog med nya singeln så släppte du även en EP rätt nyligen?
– I höstas skrev jag för första gången låtar ihop med andra. Jag skrev med tre olika konstellationer och EP:n är låtarna från det. Spretigt på ett sätt men också en väldigt tydlig röd tråd i text. Resultatet av ett par fantastiska veckor där jag fick en massa nya vänner.

Någon favorit låt från den skivan?
– 'Jag vill dö'. Den känns ända in.

Den låten fick en musikvideo i VR? Du har alltid haft fina videos, men väldigt ambitiöst ...
– Min kompis Peter kom till mig och hade kommit på att vi kunde göra en VR-video och jag älskar ju musikvideo-formatet så jag sa: "När kan vi spela in?"

Sen gjorde vi det och det blev resultatet av något som nästan inte är gjort än nä!

Blir det även en video till '90talskidz'?
– Det blir en video! Den släpps idag! Det är min bästa video hitills. Så mycket känsla och kärlek. Den handlar om att du genom hela livet kommer bära på samma känslor och samma begär. Om kärlek, ensamhet, att ha kul och att ha vänner.

Du har varit en flitig liveakt och har bland annat hållit ett konsertmaraton hemma i Halmstad?
– Det var fantastiskt roligt, jag brukar få ganska galna idéer emellanåt och får jag en idé vill jag genomföra den. Så tänkte jag på det där med att göra massa gig på en dag. Jag kollade vad världsrekordet låg på och såg till att boka in fler ... tjugofem gig blev det på tjugo timmar ... och så gick ju alla intäkter dessutom till Musik-hjälpen så det kändes ju väldigt väldigt fint. Jag var så trött efter alla konserter dock.

Det tröttaste jag någonsin varit. Fast alla konserter gick väldigt bra. Det var ju allt från barnkalas till brinnande bardiskar till skyltfönster och mataffärer. Och utan publiken och alla som hjälpte till och var med hade det ju inte gått att genomföra så det var en fantastisk kollektiv grej!

Tillsammans kan en göra mycket.

Vilken har varit din mest minnesvärda spelning hittills?
– Stockholm Pride förra året var helt fantastiskt. Det var på invigningen och så mycket folk och magisk atmosfär. Senaste giget i Malmö på Grand var också helt helt sjukt kul. Fullpackad lokal och alla kunde alla låtar, till och med de jag just släppt. Det var fint till tusen!

Vilka hittar man i ditt publikhav?
– Alla! Alla får plats där. Jag tror och vill att det ska vara genre- överskridande. Även om det är pop är det ju nåt annat live med. Det är fest och konst och kärlek. Hundra procent känslor om allt som betyder nåt.

Hur ser det ut med spelningar i sommar?
– Just nu är det tjugo spelningar inbokade. Mest festivaler men en del klubbar med! Förhoppningsvis kommer det att fyllas på ytterligare.

Vilka festivaler?
– Malmöfestivalen, Sundsvalls Pride-festival, Bergen Pride, Rosenbergsfestivalen och Tall Ship Races i Halmstad, för att nämna några!

Några maskerader?
– I sommar kommer jag va på massa maskerader! Och är det nån som har maskerad för dom gärna bjuda in mig med. Jag älskar maskerad. Bara ring! Bästa typen av fest!

Karnevaler ... ?
– Gjorde faktiskt sommarpremiär förra veckan på Kungliga Tekniska högskolans festival Quarnevalen, som är lite av en karneval.

Får väl se om det blir nån mer!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com