Gigi Hamilton

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 4 oktober 2017

När vi möttes mellan Dover Calais. Efter många års tystnad började Gigi Hamilton släppa ny popmusik på svenska igen. Något som nu lett till nya remixar av bland annat Paul Rein.

Hur har det här året varit sen din så kallade återkomst med soloalbumet förra hösten?
 – Året har varit helt underbart! Så kul att det fortfarande finns ett härligt stort intresse att lyssna på det jag gör nu. Älskar att skriva musik ochjobba med fantastiska musiker.

Och sen när det blir så väl mottagen är det ju magi på hög nivå ...
 
Innan det släppet var det en ganska lång paus ... på omkring tjugofem år?
 – Efter alla fantastiska år med både Freestyle och Style så kände jag mig ganska trött. Begreppet "Att gå in i väggen” fanns ju inte riktigt då. Men så var det nog. Var ju bara femton år när vår låt 'Vill ha dig' slog igenom. Det blev mer än tio års hårt tempo av turnerande, inspelningar med mycket lite ledig tid.

Kände att jag behövde vila själen och ville smaka och bygga på andra drömmar också. Träffade min man precis när jag gick i dom tankarna och blev fullständigt kär och galen. Han bodde då i New York och tyckte att skulle jag komma dit så han kunde börja bjuda på livets andra äventyr (skrattar).

Reste och flyttade runt lite i världen och bosatte oss tillslut i Tokyo och sen kom våra två barn till världen.

Fanns musiken fortfarande med dig?
– Jag hade dragit mig tillbaka från musikbranschen, men aldrig från musiken. Jag skrev musik hela tiden. Blev som en dagbok av alla mina iakttagelse och upplevelser. Visste att det skulle bli ett album, visste bara inte när och att det skulle bli en sån lång paus var aldrig meningen. Träffade en fantastiskt gitarrist och god vän Patrick Avery, som tjatade i tio år och tillslut lockade mig tillbaka in i studion.

Han presenterade mig för vår producent Joe Rodwell strax efter. Sen började det musikaliska äventyret igen på allvar. Albumet är verkligen en tolkning av fantastiska musiker! Vi beslutade att vi inte skulle vara så digitala, utan använda oss av riktigt instrument som spelades av helt underbara musiker. Det var helt magiskt för mig att se mina iakttagelse och upplevelser genom åren ... växa fram på det sättet.
 
Hur kändes det att vara tillbaks igen efter så lång tid då?
 – Det kändes otroligt! Helt underbart också att det var ett sånt stort intresse av vad jag hade att säga rent musikaliskt fortfarande efter så många år ...

Skiljer sig musiken du var med och gjorde på 80- och 90-talet åt från det du gör idag?
 – Musiken speglar ju ofta livet och med ålder och erfarenheten förändras tankar och känslor. Så visst skiljer det sig, men melodierna kan vara ganska lika. Självklar har jag utvecklas som artist ...

Och även tiden med både Freestyle och Style har gett mig kunskap och erfarenhet som jag har användning av i mitt nuvarande artisteri.

Din egen pappa var själv jazzsångare. Var det ett naturligt steg för dig att bli artist?
– Det var faktiskt inte det inte. Jag ville bli läkare eller advokat som min kära mor. Musiken var mest en rolig hobby från början, tills hela världen vändes upp och ner över en natt. När 'Vill ha dig' blev en stor hit.

Hur gick det till när du blev sångerska i Freeestyle?
 – Träffade Tommy Ekman och Christer Sandelin på en semester resa till Spanien tillsammans med Kayo Shekoni. Dom berättade mycket om deras band Freestyle och ville gärna att vi skulle komma och lyssna på deras musik när vi kom hem.

De ville så gärna att vi skulle vara med i bandet om vi tyckte dom va bra ... vilket vi tyckte.

Vad tror du det gav och tog att komma in i branschen när du var så ung?
 – Att komma in i musikbranschen när man är fjorton-femton gammal är inte bra. Man är alldeles för liten för den branschen tycker jag. Men jag hade tur och var väl omhändertagen och hade bra människor runt mig. Samtidigt som man levde världens dröm så var det ganska ensamt, för det fanns så lite tid att hänga med sina vänner som alla andra tonåringar gjorde.

Varför blev Freestyle senare Style?
 – Alla i gruppen behövde en paus efter den stora framgången men var fortfarande goda vänner. Jag blev tillfrågad att göra ett soloalbum redan då. Men blev härligt övertalad av både Christer och Tommy, att vänta lite med det projektet, och bilda Style med dom istället.

Med Style kom förstås inte minst även stora internationelal framgångar. Av allt som du fått vara med om under den här artistkarriären, vad skulle du säga har varit det mest minnesvärda?
– Oj, en stor och svår fråga, med egentligen många svar. Allt har en stor plats i mitt hjärta. Det går inte att bara pricka in ett stort minne ...
 
Ett starkt minne jag själv har är när ni var med i den ikoniska filmen 'G' ...
 – Vi blev helt exalterade när vi blev tillfrågade om vi ville spela oss själva i filmen och sjunga en låt. Den inspelningen var en fantastisk upplevelse som jag aldrig kommer att glömma.

Båda banden har återförenats ett par vändor. Finns det planer på att uppträda tillsammans igen?
– Det vet man aldrig ...

Hur ser du tillbaka på de åren idag?
– Dom var helt fantastiska år!

Låtar som 'Fantasi' och 'Dover Calais' för att nämna några få lever vidare än idag. Jag kan tänka mig att nya generationer fortsätter upptäcka Freestyle och Style. Är det något du märker av?
 – Det gör jag absolut. Så otroligt härligt och det är världens komplimang att både Freestyle och Styles låtar fortfarande spelas. Min musik idag har verkligen fått ett varmt mottagande av både gamla och nya fans.
 
Är det någon av dina nya låtar som kommit att betyda lika mycket?
– 'Father' är en låt från senaste albumet som betyder lite extra för mig. För att tiden vid skapandet berörde mig väldigt känslomässigt ...

Vad inspirerar dig när du skriver nya låttexter idag?
 – Inspirationen kan komma närsomhelst och vartsomhelst. Inspireras oftast av mina iakttagelse och upplevelser, som jag berättade förut. Förr hade jag alltid en liten bandspelare med mig, nu har jag alltid mobilen tillhands, för att spela in en idé tills jag kommer till pianot eller in i studion.

Sen kan jag gärna sitta i timmar tills jag har en färdig låtidé. Det blir ju väldigt personligt det jag skriver, så känner att lyssnaren får tolka det jag förmedlar med sina egna öron och känslor.

Du har på nytt börjat samarbeta med dina gamla bekantskaper från Alpha studion?
 – Det var fantastiskt roligt att återknyta vänskapen och dom musikaliska banden med Paul Rein och Marie Rein. Det är så otroligt inspirerande att jobba tillsammans. Alltid mycket mycket skratt och glädje i studion, så som det alltid har varit sen Alpha tiden.
 
Vad handlar eran senaste låt 'Där Du Är' om?
 – Låten "Där Du Är" handlar om den ultimata kärleken ... något vi alla tolkar på vårt eget vis.
 
Det är en hel del familjära ansikten i musikvideon ...
 – Ambitionen var att visa mer av den kärleken som finns i världen. För det behövs verkligen. Så jag bad vänner och följare att skicka in sin bild av kärleken som finns i alla former och färger. Önskade verkligen att vi kunde ha tagit med alla fantastiska filmer från alla ambitiösa filmare.
 
Det har redan hunnit bli fem dansanta remixar av den låten. Vilket ju känns passande då den redan i original är en upplyftande låt. När tycker du det passar som bäst att lyssna på dom?
– Det sköna med dom här mixarna är att du kan lyssna på dom närsomhelst och egentligen var som helst. Varesig du vill softa eller bara sparka av dig skorna och bara dansa.
 
Blir det fler singlar och kanske remixar nu efter tjugofem års uppehåll?
Ja, det blir absolut mera singelsläpp och spelningar framöver!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com