Frithiof Stenvall

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 6 oktober 2016

Vi möter Jokkmoksbandet Frithiof/Tall Blondes frontman Frithiof Stenvall. Det blir ett samtal om hur bandet kom till, att spela på Sáminuorras årsmöte och allt om senaste singeln 'Love Is a Long Shot'.

Man kan anta att ni nu har firat singelsläppet på storslaget vis. Eller?
– Vi har inte firat singelsläppet än, då vi just nu är på turné, vi har mest försökt hanka oss fram och giga så mycket som möjligt och resten av all dötid har vi använt till att skriva hits.

Men när turnén slutar på fredag så då drar vi en fet fest med té och bullar eller med en kopp svart kokkaffe i goda vänners lag. Kom till oss i kollektivet så bjuder vi på en norrländsk sightseeing.

Ni är ju ett Jokkmokksbaserat band. Hur pass levande är egentligen scenen där?
– Det finns många musiker och artister som är ifrån Jokkmokk, men det är få som är verksamma i själva kommunen. Det blir därför svårt med samarbeten. Men det har gjort oss ganska så sammansvetsade och självständiga. Vi skulle vilja ge all kredd till utvecklingsbolaget BD-Pop som har hjälpt oss att växa i en plattform. De är våra lärare i det mesta och har gett oss stora möjligheter.

Marcus Garbom har stått för inspelning och produktion. Stefan Sundström har mixat och medproducerat låten. Utan dom hade låten inte blivit vad den blev.

Vad blev den?
– En flirt med gitarrdriven nittiotals-indie och uppdaterad sextiotalspop. Det är främst från det sena sextiotalet vi hämtar inspiration med dess musikaliska finesser. Nittiotalets indie har däremot känslan vi älskar, den är så enkel och vemodig. Det är många som har sagt att de gillar låten ...

Inte bara mamma och pappa.

Tidigare har du beskrivit eran musik som "norrlandspop"?
– Det är vemod fast utan svårmod. När det är melodiöst utan krångel.

Hur kom låten till?
– Jag spelade refrängmelodin för Anton. Ett par månader gick och Anton kom sen på hooken med "Love is a long shot". Därefter gick det snabbt för oss att skriva färdigt låten. Det ska vara enkelt och tydligt utan att bli slätstruket. Låttexten ska kommunicera något som alla kan förstå. Samtidigt som man säger det på ett nytt sätt. Den handlar om när man tagit sig förbi förälskelsestadiet och den andra personen börjar tveka.
När man inte riktigt vet om hon kommer ge allt eller bara skita i det.

Musikvideon till låten är en mysig one-take, regisserad av Martin Åhlin och Olle Sundberg.

Det är en video i all sin enkelhet, men som speglar vårt sound och vår attityd.

Vilka är alla som är med i bandet?
– Vi har spelat i en annan konstellation innan, där blues-rocken var genren. Men med tiden så växte massa låtar fram som inte passade in i blues-rockens jargong. Så då bestämde sig jag och Anton oss för att göra ett projekt tillsammans. Sedan kom Andreas Larsson med på trummor när vi var redo att spela live.

Vi alla tre har vuxit upp i familjer där musik har varit en stor del av vardagen.

Nu är musiken både yrke och nöje för oss.

Eran turné närmar sig alltså sitt slut just nu. Hur har ni det med spelningar?
– Vi har gjort ett trettio-tal gigs under året. För det mesta runt om i Norrbotten. Men det senaste halvåret har vi även fått komma utanför länet. Det var när vi spelade i Saxnäs på Sáminuorras årsmöte. Samiska ungdomar som dansade till varje låt och det var grymt kul. Just nu håller vi på att avsluta vår turné och därefter kommer vi fokusera på vår kommande EP-skiva.

Så just nu lägger vi energi på det!

Hur långt gånget är det med den?
– Vi åker ner till Göteborg i november för att spela in den kommande EP:n. Så nu när vi kommer hem från turnén blir det att sitta och göra färdigt alla demos.

Det blir ingen semester?
– Semester kanske vi får under julhelgen.

Vad är drömmarna som ska slå in när allt arbete med EP-releasen är said and done?
– Att vara första bandet som spelar på Mars vore kul. Vårat långsiktiga mål är att vi ska bli så kända så att alla kan stava till Frithiof, så om ett år ska i alla fall alla i Norrbotten kunna det.

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com