Frida Gustavsson

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 24 juni 2019

Frida Gustavsson, Sveriges mest framgångsrika modell genom tiderna, lämnade för två år sen modell-karriären bakom sig för vita duken och huvudrollen i 'Eld & Lågor'. Nu kan man se den på SF Anytime.

Många har ju kommit att skriva om att du debuterar som skådespelerska i och med 'Eld & Lågor' och så kanske det var sett till genombrott, men det är ju inte din första roll. Redan som liten flicka höll du på med teater, du har gått teaterutbildning, satt upp pjäser, och gjort en del kanske mindre roller i kortfilmer och serier innan. Hur skulle du själv sätta ord på vägen fram till att spela Ninni Nilsson?
– Som liten drogs jag till teatern och spelade i Vår Teater och provfilmade för lite saker för SVT. Som mån-ga andra unga tjejer, och säkert killar, led jag av dåligt självförtroende och tappade viljan att stå på scen. Så jag ägnade istället majoriteten av min uppväxt med att träna och tävla i friidrott, en plats där fokus flytta-des från kropp till prestation vilket passade mig som tävlingsinriktad, ambitiös unge perfekt. När jag sedan började min resa som modell hade alltid drömmen att skådespela etsat sig fast i mitt medvetande.

Min förhoppning var att det skulle leda mig in på den banan i framtiden.

Många av mina val i den karriären färgades tydligt av målet att en dag satsa på att börja skådespela. Rollen som Ninni Nilsson i 'Eld & Lågor' gav mig modet att ta det steget fullt ut, det känns som en dröm att kunna säga att jag de senaste två åren jobbat som skådespelare på fulltid samt att det är där hela mitt fokus ligger.

Vad tänkte du när Jeanette Klintberg ringde och berättade att rollen var din?
– Det är ett samtal jag aldrig kommer glömma. Jag var ute och sprang längst vattnet vid Norr Mälarstand och jag la mig ner och skrattskrek rakt ut. Alla helgflanörer måste trott jag var galen!

Stämmer det att du först provspelade för någonting annat?
– Nej det stämmer inte, inte i denna produktion i alla fall.

Vad var det med denna filmen som fick dig att vilja göra den?
– Förutom möjligheten att jobba med några av Sveriges bästa filmskapare ... regissörer, fotografer, mask och kostymörer samt skådespelare så var det Ninni jag drogs till.

Det är en ynnest att få börja ens karriär med en så fin och komplex roll.

Även om det då inte är din första så är det ju i alla fall din så här långt största roll. Din första stora huvudroll på film. Kändes det nervöst inför premiären och att folk skulle gå ut och få se filmen?
– Jag skulle ljuga om jag sa nej. Jag har nog aldrig varit så nervös som första dagen på inspelningen samt pr-ecis innan premiär. Att få vara delaktig i denna film är en dröm som går i uppfyllelse.

Och jag är så oerhört tacksam för de fina orden om min insats.

Många känner ju oundvikligen till dig som en av våra mest framgångsrika modeller. Du var inte ga-mmal när du redan blivit "Sveriges nya supermodell". Vad fick dig att sluta och lämna den världen?
– När jag som tolvåring blev scoutad kunde jag inte i min vildaste fantasi tro att jag, en idrottande tjej med dåligt självbild från förorten, kunde bli en av världens mest framgångsrika modeller. Det fanns inte på kar-tan! Med det sagt så känner jag en oerhörd tacksamhet och stolthet över det jag åstadkommit i min karriär men kände då, och känner nu, att det var dags att vända blad och sikta på nya utmaningar.

När arbetet blir slentrian och tappar spänningsmomentet så tröttnar jag dessvärre ...

Det var dags att försöka mig på min dröm helt enkelt.

Vad tror du dina modellår kanske gett dig som skådis?
– Naturligt i bemärkelse att jag kände att jag kunde identifiera mig med uppgiften, med arbetet. Att bygga en karaktär och arbeta med kroppsliga uttryck har jag ägnat hela min modellkarriär åt.

Men det var främst i mötet med texten som jag kände att jag landat. Och att ha spenderat fjorton år resan-de runt världen för att stå framför kameran kan ju inte ligga mig till last tänker jag.  

'Eld & Lågor' spelades in redan två år tillbaks, så det är egentligen inte så långt emellan det där steget mellan att du lämnar modellkarriären och till den här huvudrollen som skådespelerska. Hur var det att gå tilll jobbet med Pernilla August, Helena af Sandeberg, Zara Larsson och Robert Gustafsson?
– Det var en helt magiskt upplevelse som jag alltid kommer ha med mig och vara djupt tacksam för. Att få arbeta med Helena och Pernilla, såna utomordentliga proffs, som jag alltid sett upp till var en ynnest.

Inspelningen var det härligaste och mest utmanande jag gjort!

Även om man kan tro det så spelade ni inte in filmen i fyrtiotalets Stockholm?
– Det stämmer. Förutom en veckas inspelning på Gröna Lund i Stockholm så filmade vi i dryga två månader i Budapest. Att se Allmänna Gränd byggas upp på ett blåsigt fält var en speciell upplevelse samtidigt som jag tror att det hjälpte mig att vara bortkopplad från allt sammankopplat till vardag.

Det underlättade att enbart fokusera på arbetet.

Vad hade du för relation till Gröna Lund när du växte upp?
– Jag, liksom de flesta Stockholmare, har varma minnen från tonåren som spenderats i kön till Popexpress-en för att kanske stjäla en kyss eller stå längst fram vid en konsert.

Fart och adrenalinkickar jag alltid triggat mig så nöjesfält har en speciell plats i mitt hjärta.

Hur var det att ta regi av Måns Mårlind och Björn Stein?
– Måns och Björn är fantastiska, både som regissörer och människor, de är inkännande, säkra och erfarna och har glimten i ögat. Att känna deras tilltro gav mig mycket, vi hade väldigt roligt tillsammans.

Måns och Björn har ju tagit en omväg kring Hollywood och jag skulle inte bli förvånad om den här fi-lmen också har setts och kommer ses i många olika länder. Kanske till och med att den kan bli aktuell åter nästa år igen när det vankas award season. Är filmroller i USA något du blickar mot med?
– Det är underbart att se att filmen nu lever sitt egna liv med visningar runt om i världen, jag hoppas den hittar en publik inte bara i Sverige utan internationellt. Engelskspråkiga roller är något som självklart är aktuellt dock är karaktären det viktigaste för mig, att få spela olika typer av roller.

Svenska som internationella. Och ständigt utmana mig!

Vad tycker du om provspelningar?
– Jag älskar det! Varje möte med en text och en karaktär är en möjlighet att lära sig något och bli bättre. Jag är glad att ha en av Sveriges bästa skådespelare, Edvin Endre, som vän och vi läser och repar mycket ihop.

Filmen hade ju sin biopremiär på alla hjärtans dag. Vilka filmer saknas absolut inte på din egen spel-lista över filmer att se på en dejt eller under en romantisk filmkväll?
– 'Wuthering Heights' samt 'Pride and Prejudice' är två av favoriterna.

När det kommer till romantik är jag svag för kostymdraman ...

Filmen är nu ute igen på SF Anytime och andra tjänster. Och du har ju hunnit med en hel del annat till nu. Däribland spelar du snart Thea i den nya SVT-serien 'Dröm' som får premiär i September?
– Det ska bli fint att 'Eld & Lågor' möjliggörs för en ny, bredare publik och hoppas att folk tar den till sig sa-mt att den hittar till folk som kanske inte hann se den på biograferna. Sedan vi filmade har jag hunnit med ett antal projekt, både svenska samt internationella vars premiär jag ser fram emot.

En av dem är i 'Dröm' som är en fantastiskt fin serie!

Har du nån "drömroll"?
– Eftersom jag är en hästälskare ut i fingerspetsarna samt har en stark kärlek för kostymdraman hade det varit magiskt att få göra en roll i det universat. Eller varför inte Drottning Kristina? Jag har även undrat varför det inte gjorts en film om Heliga Birgitta, det hade varit något utöver det vanliga!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com