Frida Fornander

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 21 september 2018

Fjolårets svenska Miss Universe-deltagare Frida Fornander lämnar snart över kronan. För tredje gången programleder hon också programmet, ett bokslut för modellkarriären hemma innan den tar ny fart i USA.

I somras var årsdagen sen du vann Miss Universe Sweden. Hur ser du tillbaka på den dagen idag?
Den 18:e juni är ett datum jag alltid kommer minnas och jag ser tillbaka på tävlingen och vinsten med så mycket glädje. Året som Miss Sweden har gått otroligt fort och jag har vuxit så mycket som människa under dessa månader. Miss Universe i Las Vegas levde verkligen upp till mina förväntningar.

Om inte ännu bättre!

Du hade redan innan dess hunnit bli Miss Teen Sweden 2011, Miss Teen Universe 2012 och även Miss Earth Sweden 2014. Det låter som att det här varit en stor dröm för dig under en längre tid?
– Precis, jag började med skönhetstävlingar av en slump när jag bara var femton år gammal och har sedan dess varit med i ungefär femton stycken. De har utan tvekan format mig till personen jag är idag och jag är så glad att jag vågade ta chansen att åka till Guatemala för att tävla i Miss Teen.

Det var min första tävling och det blev sedan min stora passion i livet.

Så att få tävla i Miss Universe, som är världens största skönhetstävling, har alltid varit slutmålet.

Vad tänkte du när det stod klart att du vunnit?
– "Yes, äntligen!" Jag hade haft det på känn att 2017 skulle vara mitt år och min magkänsla hade rätt. Det tog mig tre försök innan jag vann Miss Sweden ... men jag lärde mig så mycket på vägen ...

Som säkert bidrog till vinsten.

Så du vinner Miss Sweden-titeln i Vinterträdgården på Grand Hotel, det är då fortfarande närmre ett halvår kvar tills det att Miss Universe ska ta vid i Las Vegas. Hur ser vägen fram dit sen ut?
– Sex månader kan låta som en evighet, men jag använde varenda dag till att förbereda mig inför den stora finalen. Videor skulle spelas in, intervjuer skulle svaras på, det var möten med sponsorer, träning med min skönhetstävlingscoach, pass med min personliga tränare och för att inte glömma välgörenhetsevenemang.

Och plåtningar! Det viktigaste var dock de mentala förberedelserna ...

För Miss Universe är ju inte bara populärt inom skönhetskretsar, det är en av de största händelserna överlag. Det är väl faktiskt bara Super Bowl som varje år lockar fler tittare och har en större publik?
– Det stämmer ... utomlands är Miss Universe otroligt uppmärksammat och vi fick snabbt vänja oss vid sk-rikande fans och livvakter. Det kändes så klart surrealistisk och jag njöt av varje sekund, men sedan var det så klart skönt att komma tillbaka till lugna Sverige där man inte är lika förföljd av kameror och press.

Det handlar dels om skönhet, men också om mode. Vilka designers jobbade du med?
– Miss Universe Sweden har samarbetat med designern Aviad Arik Herman i flera år och han skapade en fantastisk nationaldräkt till mig som faktiskt blev utsedd till topp fem bland bästa nationaldräker i Miss Universe. Skaparen av min finalklänning heter Gaspar Cruz och kommer från USA. Vi bollade idéer och när den var klar skickade han den direkt till hotellet i Las Vegas, utan att jag hade provat den innan. Men den satt perfekt! Jag jobbade även med en nära vän och designer från Norge vid namn Glenda Jensen.

Hon skapade en underbar röda mattan-klänning.

Själva finalen tar vid under flera veckor, men gissningsvis inte under lika många veckor som din eg-en resa fram till att stå där på scenen ihop med de andra nittiotvå världsfinaliserna har utspelats i?
– Jag introducerades till modellvärlden av en ren slump då jag upptäcktes av Elite Model Management och började ta mig an mindre uppdrag som sedan ledde till större jobb utomlands längre fram. Jag har alltid trivts bra framför kameran och yrket passar min livsstil väldigt bra då jag älskar att resa.

Och att träffa nya intressanta människor!

Hade du tankar om att bli modell innan Elite Model-agenturen stod vid dörren?
– Om jag ska vara helt ärlig så hade jag stora drömmar om att bli frisör och det tog upp allt mitt fokus.

Så tanken eller självförtroendet att bli modell fanns nog inte riktigt där.

Men sedan växte intresset fram med tiden.

Vilka jobb fick du göra till att börja med?
– Mitt allra första riktiga jobb var för Nelly.com samt en modevisning i ett köpcentrum. Många hade nog varit väldigt nervösa men för mig kändes det naturligt och som något som jag var menad att göra.

Vad önskar du att du vetat om då när du först började som du vet om i dag?
– Att branschen är långt ifrån glamourös. Att jobba som modell är väldigt slitsamt, både fysiskt och psyki-skt, men så länge man vet sitt eget värde och har lite skinn på näsan och jobbar med personer som uppskat-tar en är det toppen. När jag började min karriär var jag inte alls lika selektiv som jag är idag.

Nu tar jag mig bara an jobb för företag som jag kan stå för.

Och jag plåtar i princip endast med fotografer som jag vet delar liknade visioner som mig.

Men jag är aldrig rädd för att hoppa på nya möjligheter och samarbeten om det känns rätt.

Det förs många olika konversationer idag om olika utseende- och skönhetsideal. Vad har en erkänd modell och skönhetsdrottning som dig själv för osäkerheter kring ditt utseende?
– Det spelar ingen roll om man är supermodell eller skönhetsdrottning, för alla har sina osäkerheter. Jag jo-bbar på det varje dag och försöker lära att älska mig och min kropp precis som jag är ... och veta att det är omöjligt att sträva efter perfektion. Jag försöker även att avskärma mig från vissa sociala medier och an-dra människor som gärna pratar om dieter och hur missnöjda de själva är med sina utseenden.

I slutändan är det viktigt att vara tacksam att man har en hälsosam kropp att få leva i ...

Vare sig den är fem kilo lättare eller tyngre än vad man önskar.

Nu kommer den här långa tiden mot att bli Miss Universe Sweden avslutas och nå sitt slut med att du programleder årets final den 23:e september. Vad kan vi förvänta oss av den stora showen i år?
– Miss Universe Sweden har i år tioårsjubileum så ägaren Joakim Granberg har lovat det lilla extra, men jag vet inte exakt vad ännu. Men alla tidigare Miss Sweden-vinnare är inbjudna och säkerligen också gry-mma artister som kommer att uppträda under kvällen. Det blir mitt tredje år som programledare, då jag tidigare också fått förtroendet att hålla i showen, det är alltid pirrigt att stå och prata inför så stor publik.

Men nu känns det som att jag har vanan inne. Och jag ser verkligen fram emot showen!

Sista castingen för att ha chans att komma med tog vid i slutet av Juli. Vad tycker du själv att en Mi-ss Universe Sweden-modell och kanske inte minst vinnare ska utstråla och representera för något?
– Det jag har letat efter på castingarna var en tjej som vågar visar vad hon vill och som har ett självförtro-ende, men samtidigt är jordnära och framförallt är bekväm på scen och framför kameran.

Det ska bli otroligt spännande att se vem jag kommer få lämna över kronan till i september.

Vad är ditt råd till finaliserna som nu har chans på kronan?
– Mina råd till årets finalister och vinnare är att njuta av tiden och ha kul, för det syns på scenen. Det är även viktigt att ha en plattform som man brinner för och vill jobba med, då skönhetstävlingar handlar my-cket om välgörenhet. Det är viktigt att våga ta för sig och visa att man vill vinna.

Vad blir nästa kapitel för dig nu när den här resan slutar?
– Det är med blandade känslor som jag väljer att gå vidare. Jag har redan fått flera erbjudanden om andra skönhetstävlingar, men nu har jag uppnått min dröm och känner mig klar inom det området. Förhoppni-ngsvis väntar en flytt till Los Angeles inom kort då jag har signat med en modellagentur där.

Så det blir mitt nästa kapitel! And the best is yet to come ...

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com