Frida Elsa

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 17 september 2018

Under året sedan debuten har Frida Elsa med låtar som 'Luxury' och 'Physical' förverkligat sig med sin "ta över världen" pop. Men hon väntar fortfarande på att få jobba med fler icke-män inom musikbranschen.

Sommarens 'Physical' kom ut nästan precis ett år efter din första singel 'Won't Be Here' kom ut?
– Det har varit ett omtumlande år, minst sagt. Jag har fått träffa och jobba med en del riktigt duktiga unga låtskrivare och utvecklat mitt eget intresse för skapandeprocessen. Sen har jag fått tampas med mina egna tankar och känslor och insett att det verkligen är en tuff bransch jag har gett mig in i, hur kul och glammig den än ger intryck av att vara. Stor konkurrens är bara förnamnet ...

Men eftersom det här har varit min stora dröm sedan barnsben är det inte ett alternativ att ge upp.

Sedan barnsben alltså?
– Jag är nog en av många artister som sjöng innan första ordet kom ut. Stod på scen för första gången som sexåring till tonerna av Shakiras hit 'Whenever Wherever' med världens glugg där framtänderna skulle ha suttit. Efter det har det bara rullat på i takt med att artistdrömmarna växt mer och mer.

Och jag är fast besluten att Frida Elsa ska bli ett namn som är välkänt inom musikindustrin.

Det känns lite som att du har förverkligat dig själv under det här året?
– Tack! Kan inte riktigt svara på om jag har funnit balans i mitt skrivande, jag reflekterar inte jättemyck-et över det utan går mest på magkänsla. Börjar få en ganska bra bild av vad jag vill väcka för känslor hos folk. I alla fall nu till en början. Jag vill reflektera över hur det är att vara en ung vuxen som letar sig fram i samhället och tacklar de problem och känslor som kommer åt mitt håll. Än så länge har mina låtar en positiv vibe med medryckande melodier då det är så det senaste året har sett ut, men framöver kanske något kommer i vägen som jag inte kan låta bli att skriva om ...

Även om det då drar musiken åt ett annat håll.

Jobbar du med samma människor nu som för ett år sedan?
– Jag har samma låtskrivare på 'Physical' som på 'Luxury'. Eddie Jonsson och Christoffer Sangré. Grejerna de gör i studion är så maxade och lyckas fånga essensen av mitt sound.

Den här bombastiska "ta över världen" musiken som jag gillar!

Är det någon mer låtskrivare du inte ogärna skulle dela tiden i studion tillsammans med?
– Julia Michaels hade jag ju inte direkt stoppat i dörren om hon försökte ta sig in, sedan skulle jag vilja job-ba med mer icke-män rent generellt! Det finns väldigt mycket män i branschen ... de har så klart förtjänat sina platser där genom slit, möda och talang ... men jag har inte jobbat med jättemånga tjejer eller ickebi-nära än, särskilt inte som producerar. Så om någon cool icke-man ser detta, hit me up!

Så skapar vi magi!

Moa Pettersson Hammar är väl just ett exempel på det? Hon har kredd på 'Physical'?
– Jag träffade Moa på ett låtskrivarcamp som vi hade på mitt skivbolag, PRMD Music, i höstas och vi blev satta i en studio tillsammans. Den tjejens attityd, musikalitet och helt galna röst fick mig att vilja ha med henne i studion varje dag! (skrattar). Så det slutade med att jag bjöd in henne till en session.

En session med mig, Eddie och Christoffer. Och det var då 'Physical' kom till liv.

Om du som här gör en låt som till största del skrivits av eller med andra låtskrivare. Vad ska finnas där för att du ändå ska känna att det är något du vill göra och att det är "Frida Elsa" låt?
– Den frågan är väldigt svår att sätta ett konkret svar på, jag har märkt att jag går extremt mycket på mag-känsla när det kommer till låtval. Självklart ska jag tycka att låten är bra och catchy, men sen ska det nog bara kännas rätt. Det är som det med att man inte kan bestämma vem man blir kär i ...

Men när personen dyker upp så vet man bara.

Hur kan det se ut när en låt blir till?
– Jag sätter mig oftast i en studio med likasinnade, hungriga låtskrivare och så drar vi igång på ett eller an-nat sätt. Nittionio gånger av hundra kör vi melodin först, så kan vi sen sjunga lite "låtsasord" på melodislin-gan som vissa gånger justeras med något ord och blir den färdiga texten, eller så byts orden ut helt beroe-nde på vad vi vill berätta. Jag tycker om att sjunga på svenska, men när det kommer till min musik så har jag insett att jag inte vill "begränsa" mig till bara Sverige. Jag menar ... hur coolt är det inte när någon på andra sidan jorden skriver till en och diggar ens musik? Hur fränt som helst!

Men ibland kan jag också börja nynna på någon melodi när jag står och borstar tänderna på morgonen, eller komma på en textfras när jag egentligen borde sova om nätterna.

Kreativiteten bryr sig inte riktigt om att man har grundläggande behov som människa också! (skrattar)

Så vad handlar just 'Physical' om?
– Kort sagt så handlar den väl om ung åtrå och lust i början på någon slags relation, att inte kunna sluta tänka på en person och att vilja spendera all sin vakna tid med hen. Vi hade en plan på att göra en musik-video för 'Physical' men tyvärr har låten inte fått riktigt fäste än och därför har planen avskrivits.

Verkligen synd, men ibland är det inte en själv som styr tyvärr. 

Oundvikligen vill man ju dansa till den ... vilken dansstil vill du rekommendera?
– (Skrattar) Det är ju lite åttiotalsfeeling på den så lite 'Dirty Dancing' skadar ju inte va? Att blunda och veva med armarna är också en personlig favorit, men den görs helst ensam!

Iklädd pyjamas eller underkläder så ingen kommer till skada!

På scen kan man däremot anta att du kanske inte står i pyjamas och vevar?
– Jag har haft mitt sista inbokade gig för sommaren precis, men jag hoppas det kan bli fler till hösten. Håll koll på mina sociala kanaler så ses vi säkert! Att stå på scen är något jag älskat sedan jag var liten och det är största anledningen till varför jag vill hålla på med musik. Nu när jag börjat släppa egna låtar är ett av mina delmål att publiken ska kunna texterna och sjunga med, det hade varit magiskt.

Jag vill att publiken ska ha en fantastisk stund och ha lika roligt som jag har uppe på scenen.

Blir det fler låtar i år?
– Jag hoppas det! Ska in i studion igen nu till hösten och har höga förhoppningar att vi ska få till minst ett släpp till innan året är slut. Hoppas ni gillar låtarna lika mycket som jag gör!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com