Filip Lundgren

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 16 juni 2017

Intervjun möter singelaktuella Filip Lundgren för ett samtal om nya låten, tiden som gick efter debutalbumet och en övernattning på Burger King vid Avenyn.

Det här är den andra låten i år och efter att du lite kommit tillbaka på nytt igen efter ett några år?
- Jag var så otroligt utmattad efter allt arbete jag la ner på debutalbumet och när det inte gick så bra som mitt ego ville så tog jag en liten outtalad paus från att skriva och spela live i samma utsträckning som under 2015. Under den tiden hann jag bland annat fytta från mitt kära Norrbotten, ha både en och två livskriser, och prova lyckan som kundtjänstmedarbetare på ett telekomföretag.

Det senaste året har jag pluggat låtskrivande på en folkhögskola.

Du hamnade också i mer av en producentroll efter att du släppt din debutskiva?
- Under debutåret och dessförinnan så jobbade jag med två otroligt duktiga producenter, som jag lärde mig mycket av. Jag fick också mycket uppbackning gällande allt runt omkring av fera olika personer. Jag kände nu när jag började tänka på att släppa nytt att jag helt enkelt ville ta all kunskap jag lyckades suga åt mig under första albumsläppet och testa göra allting själv, vilket visade sig funka ganska precis som jag hade förväntat mig. Det resulterade i att jag började släppa min musik på eget skivbolag. 

På vilket jag även släppt en singel med det grymma bandet Knack, och där jag förhoppningsvis kommer släppa andra band i framtiden. Jag tycker att det är sjukt kul att göra PR åt andra ...

Och att jobba "på andra sidan" av musikbranschen.

Hur är det att själv "vara på kartan" igen då?
- Det känns fett! Framför allt känner jag mig tryggare i och med att jag gjort ett så stort projekt tidigare. Med albumet. Nu har jag lite mer koll på vad en bör och inte bör göra.

Det första singelsläppet i år var 'Förlåt'. Vad är det för en låt?
- Det var en låt som jag kanske hade lite för bråttom med att släppa ... men en låt som jag ändå tycker väldigt mycket om eftersom att den har en av de mest självutlämnande texterna av mina låtar.

Andra singeln 'Jävla Värld' är på ett sätt både uppgiven och medryckande på samma gång?
- "Jävla Värld" handlar precis som det låter om den här jävla världen. Att vi priviligierade människor här i västvärlden kan välja eller inte välja att ta in information om hur människor som har det sämre ställt än oss har det. För mig handlar den om att jag, och alla som hör den, ska öppna ögonen åtminstone litegrann och se sig om. Vi kan göra mer än vi tror med mindre medel än vi tror.

Konstnären Erik Ivarsdotter har gjort en musikvideo?
- Erik är min vän från Luleå sedan länge och de konstverk han gör är alltid fantastiska. Egentligen började vårt samarbete med videon i något så osexigt som en gentjänst då jag hjälpte honom med musik till ett konstverk en gång. Men det slutade i alla fall i något som jag tror vi båda är väldigt glada över.

Eftersom att texten i låten kretsar kring att en person tittar på en TV, så fick TV:n bli central i videon. Vulkanen som bryter ut och inte kan stoppas i bakgrunden symboliserar den här sjuka världen.

Det kan mycket väl vara för att jag precis intervjuat nittiotalsbandet Jumper. Men det känns som att det kan finnas en hel del sådana nittiotalsinfluenser i din musik. Eller?
- Hmm, ja, kanske det. Med det nya materialet har jag låtit mig infueras av allt möjligt och vågat ta in infuenser från lite vad som helst. Jag lyssnar på allt ifrån den hetaste radiopopen till den mindre komm-ersiella musiken som släpps på små skivbolag.

Jag älskar till exempel både Ariana Grande och Tigerbukten. Så jag tar bokstavligt talat in infuenser från allt. Eftersom jag nu under senaste året pluggat låtskrivande så har jag fått så sjukt många verktyg till hur en låt kan skrivas, så den kan se helt olika ut från gång till gång.

Därmed är det inte omöjligt att det finns spår av nittiotalspop.

När tog ditt musikintresse fart?
- Min efterhandskonstruktion är att jag redan vid typ två års ålder älskade musik eftersom att det finns filmer från när jag var liten och stod i pappas bil i garaget och dansade till något nittiotals boyband.

Alltså, det har alltid varit så självklart för mig att det liksom är det jag gör. Men det var väl någon gång under gymnasiet som jag tänkte att det i alla fall var värt ett försök att absolut inte göra något annat.

Vad betyder den för dig?
- Det är en på tok för stor fråga för att kunna svara på här. Om jag ens började skulle du behöva köpa Facebook's serverhallar i Luleå för att få plats med allt.

Du turnerade hur mycket som helst 2015. Hur blir det med spelningarna i år?
- Åh, blir typ andfådd av att tänka på hur många timmar jag la ner på att sätta ihop dom där drygt femtio spelningarna, jag har taggat ner lite på det där. Det är inte hållbart att spela så mycket utan hjälp från en bokare (skrattar). Men jag kommer i alla fall att spela nu på torsdag ... dagen innan releasen ... på Cantina Real här i Stockholm samt på Putte i Parken i Leksand den 14 eller 15 juli och hemma i Piteå på Piteå Dan-sar och Ler den 29 juli, och slutligen i Nyköping som support till Jonathan Fröberg, sista helgen i augusti.

Det kan också hända att det tillkommer lite spelningar, men det är inget som är helt spikat ännu.

Vad vill du ge på scen?
- Jag vill så klart ge allt. Och det har jag möjlighet att göra tack vare mitt otroligt grymma band som jag har äran att ha med mig på de festa spelningarna i sommar. 

Helst ska både blod, svett och tårar vara inblandade. Sorry för klyschan ...

Vilken har varit den mest minnesvärda spelningen hittills?
- Min minnesvärda spelning hittills är också den jag har sämst minnen ifrån hittills. Jag och mitt band spelade i Göteborg förra sommaren. Och utan att hänga ut någon med detaljer så kan jag förklara det som så att kvällen började med en helt okej spelning och förhoppningar om att få sova i en skön säng den natten.

Det slutade med att vi satt där, en var asförkyld och tre var fulla, på Burger King vid Avenyn till klockan sex på morgonen utan att ha en säng att sova i.

Kanske kan det bli lika nya fina minnen från releasefirandet av 'Jävla värld'?
- Jag tänker ju fira det redan på torsdag med att spela live. Och på fredag ska jag fortsätta firandet med att spela låten hög här hemma och sedan se Knash live på Debaser.

Vet inte om en fredag kan bli så mycket bättre.

Vi har fått två singlar av dig i år. Vad blir det härnäst?
- Hmm, jag vet att jag har hållit på och jinxa om en EP, men det är högst oklart om den kommer. Men fler singlar kan det absolut bli tal om. I och med att jag driver mitt egna skivbolag och jag bestämmer allt själv, så gör jag lite som jag känner för. I nuläget är jag inte så intresserad av långsiktiga planer.

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com