Feniks

Som intervjuade av redaktör Daniel John Johnsson den 2 februari 2018

Efter förvirringen och besvikelsen som följer ett brustet förhållande så kommer uppvaknandet. Denna insikt är inspirationen bakom den sista biten av Göteborgsbandet Feniks kommande EP-skiva.

Singeln 'Förstör mig' är vad jag förstår också en bit av eran EP. Blir det era samlade singlar hittills?
– EP:n kommer absolut att innehålla våra tidigare singlar som vi släppt men även några små överraskning-ar! Vi har jobbat mycket med att få ihop ett snyggt sound och en helhet till de låtarna som EP:n kommer innehålla och det kommer handla mycket om känslor. Det kommer erbjudas musik som handlar om svek, förlåtelse, förälskelse men musiken kommer även beskriva en resa om att hamna på botten och ta sig upp igen. Det kommer att bjudas på goa slingor, mäktiga arrangemang och väl genomarbetade låtar.

Är det låtar som kommit till längs vägen efter debutsläppet eller har de funnits med er längre?
– Det är faktiskt lite komiskt hur det har blivit med våra låtar och släpp. Den låten som vi släpper sist nu är faktiskt den låten som skrevs först, redan i februari 2015. Den låten som vi släppte först, 'Besviken', är den låten som just då var nyast. Så mycket skrevs under våren 2015 och de sista två låtarna skrevs hösten 2015.
Så alla låtar fanns redan innan våran debutsingel släpptes. Men dom har så klart förändrats under tiden! 

Låtarna har skrivits av Theo men arrangerats om av alla tre med producenten Isak Widmark. Det är under den arrangerande processen som de flesta slingorna och musikaliska idéerna tar form och detta gör det till en otroligt rolig process där mycket jobb ligger i att lyckas förmedla känslan i texten genom musiken.

EP:n är klar och kommer att släppas den 2 mars. 'Förstör mig' kommer att vara den sista singeln.

Om första låten skrevs i februari 2015 och singeldebuten kom först våren 2016 ...
– Bandet Feniks växte fram genom att vi fick en spelning av en mycket duktig musiker och vän till bandet, Jonas Hjelte. Då hade Theo med sig några engelska låtar men blev ombedd att skriva på svenska. Just där och då uppstod det som senare blev några av de låtarna som kommer på EP:n. Det blev en helt magisk spel-ning och vi alla kände att vi ville göra något mer än att bara låta det bli en spelning och sedan inget mer.

Så vi bestämde oss för att spela in låtarna. 

Alla vi i bandet har på ett eller annat sätt varit i kontakt med varandra musikaliskt sedan tidigare men även hållit på med helt andra typer av genrer vilket vi tror kan vara gynnsamt när vi skriver vår musik.

Var skulle ni placera er själva musikaliskt nu?
– Oj, vilken svår fråga, det lättaste skulle nog vara att säga att vi spelar 'popmusik'. Men det kommer ju så klart in mycket influenser från alla medlemmarna. Vi har alla lyssnat en del på rock och detta kan man nog ana i vår musik samtidigt som våra personliga influenser också påverkar riktningen.

Hur tänker ni kring image. När vill ni att det ska passa att lyssna på eran musik?
– Antingen när man sitter på en sten vid en sjö i en skog i juni, juli augusti vid tuffa tider för en drömmare eller i andra sammanhang. Image är väldigt stor del av musiken idag och det är klart att vi har funderat kring det och vill ge ett bra helhetsintryck kring musiken. En sak vi har varit tydliga med är att vi inte ska göra något som inte känns äkta och på det sättet blir det ju lite som vi är privat.

Är det viktigast med en stark text eller en stark melodi?
– Svår fråga då båda två är viktiga för att en låt ska bli bra. Som lyssnare är det ju olika saker som fastnar, vissa gillar låtar där melodin är ”catchy” eller lätt att sjunga med i medan andra lägger stor vikt vid text så det är en svår balans däremellan. Vi i bandet är nog rätt olika när det gäller detta men det bästa är ju så klart när både melodi och text känns riktigt bra ihop.

Theo: För mig är det väldigt viktigt med både och. Jag lägger mycket vikt vid text och lyssnar främst på en låt för texten men då måste även musiken vara bra. Så de båda bör verkligen gå hand i hand enligt mig!

Frågar just för att ni verkar lägga mycket vikt i låttexterna. Vad blir ni inspirerade av?

Theo: Väldigt olika, men för mig får jag bäst inspiration när jag är uttråkad och sitter med min gitarr. Det börjar alltid med ren improvisation som spelas in, ibland behålls texten helt, ibland skrivs många delar om. Vissa låtar vi har är helt som de var första gången jag improviserade fram dem ... så lite kul. Sedan till-kommer ju en hel del arrangemang och så klart fler instrument. Texterna i sig är ofta inspirerade av en blandning av andras och egna erfarenheter, men finns mycket annat som spelar roll där med.

Men vi har även börjat skriva mer ihop, har två riktigt bra låtar som är skrivna gemensamt i bandet.


Det är en ganska vanlig tendens i svenska poplåtar att blanda glada toner med sorgligare texter ...
– Vi tänker nog att det kan vara så att det finns en önskan om att ha något hopp i musiken även när texter-na är mörka. Det är så det har blivit med våran musik. Det är uppfriskande med kontraster. Texten i 'Förs-tör mig' är väldigt transparent och beskriver en situation i en relation.

Svårt att säga var inspirationen kom ifrån, det gick väldigt snabbt och kändes rätt redan från början, först kom ju introriffet som egentlig-en hela låten bygger på. Texten kom naturligt och har inte ändrats sedan första gången när den improvise-rades fram. Dock har det tillkommit två verser och ett outro!

Så inspirationen var egentligen bara att få ur en känslomässig frustration.

Theo:  Jag tror att textraden ...

"Kan inte blunda, men inte heller se. Vi försöker ta någonting men det finns inget kvar att ge"


Summerar vad låten handlar om.

Tänker ni alls fira släppet av denna låten eller väntar ni till hela EP:n är ute?
– Vi kommer nog att fira lite mer inofficiellt på release-kvällen med oss i bandet och ha det trevligt och ta några öl. Sen när EP:n släpps kommer vi att anordna något där även de som gillar det vi gör är välkomna att dela kvällen och kanske någon öl med oss medan vi underhåller med vår musik.

Värdigt att fira är väl i alla fall att singeln helt säkert kommer ta er förbi hundratusen lyssningar ...
– Vi kollar lite då och då på Spotify hur statistiken ser ut, men framförallt är vi jätteglada att folk verkar tycka om det vi gör. Det är det viktigaste för oss. Att få fram känslan i vår musik och att få dela den med andra människor. Den senaste tiden har det varit mycket fokus på inspelning av låtar och att få till saker runt släppet. Vi har försökt att jobba en del med att nå ut med vår musik och vi håller även på med en video i nuläget till 'Förstör mig'. Så senaste tiden har varit lite mindre livespelningar ...

Men det blir nu när alla låtarna är klara?
– Det närmsta kommer det att bli ett release-gig för EP:n nu i vår och sen är det bara att följa oss på sociala medier så kommer vi att uppdatera när vi spelar på olika ställen runtom i landet! Nu kommer vi att kunna fokusera mer på att spela live då alla vi i bandet är väldigt taggade på det ...

Efter att vi har lagt mycket tid på annat ... som släppet av EP:n.

Har ni hamnat i låtskrivandet och i studion så mycket för att ni framförallt föredrar det?

Gustav: Det är  först när man spelar live som man verkligen känner att man delar musiken med andra mä-nniskor. Det är ju en anledning till varför konserter oftast är så mäktiga upplevelser oberoende om man är på scen eller i publiken. Replokalen och studion är en annan typ av upplevelse och kan vara både väldigt jo-bbigt och frustrerande och samtidigt väldigt givande. Är alltid häftigt när något kreativt kommer fram.

Och när man är helt inne i musiken och det spelar ingen roll var man befinner sig.

Daniel: För mig sitter alla bitar ihop ... gör man en asbra konsert brukar det för mig bero på ett bra för-arbete i replokalen. Man måste alltså se hela resan till konserten, om det är målet.

Sen tycker jag det är väldigt kul att hänga med folk i samband med en spelning.

Oftast känner man enorm tacksamhet och kärlek till de som kommit och lyssnat.

Theo: För mig är studio och rep mest för att få göra det jag älskar, att spela musiken live.

Då spelar det ingen roll om jag sitter ensam med gitarren eller om det är en stor spelning.

För att musiken för mig speglar en sinnesstämning. Dock är det så klart roligt när folk lyssnar.

Vad vill ni ge på scen?
– En konsert med många känslor då vi har eftersträvat att försöka fånga de olika känslorna som finns i rel-ationer. En blandning av fullt ös och lite lugnare låtar där vi hoppas att publiken i efterhand känner att det här var en riktigt bra konsert. Vi vill så klart ge allt när vi spelar live och gör också det oberoende av hur många det är i publiken. Även här är vi nog lite olika i bandet då vi känner att vi får ut olika saker ...

Beroende på om vi spelar live, i studion eller i replokalen.

Vilken har varit eran mest minnesvärda spelning hittills?

– Vi hade en fantastisk upplevelse när vi spelade  i Åsa, utanför Kungsbacka. Scenen var uppsatt i ett tält på stranden där publiken satt och åt trerätters-middag och vi hade havet som bakgrund. Då kändes det som att vår musik passade perfekt till den somriga känslan med vågornas brus i bakgrunden.

Något drömgig ni vill uppnå nu när EP-skivan är klar och ni kan lägga mer tid på live-musiken?
– Drömgiget hade nog ändå fått vara att spela en stor utomhusspelning en härlig svensk sommarkväll där det är lite ljummet, precis när solen har gått ner, och där publiken skapar en fantastisk stämning.

Sociala medier:

Intervjuade av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com