Femöresvagnen

Som intervjuade av redaktör Daniel John Johnsson den 18 oktober 2017

Det var under Adrian Lindbergs och Johan Kallas upprepade kafferep hösten 2016 som Femöresvagnen föddes. När arbetslösheten kolliderade med distress kom flera låtar till världen.

När började ni arbeta på den här EP-skivan?
- Vi började spela med att spela in trummor redan i november förra året och sedan har vi lagt på gitarrer, sång och oljud eftersom under våren. Vi gjorde väl egentligen allt lite ogenomtänkt och färdigställde saker och ting eftersom. Vi visste inte från början vad låtarna skulle användas till så det blev lite på volley. Det var dock väldigt effektivt när vi väl sågs. En stor del av det en kan höra på EP:n är första tagningar.

Sen 'Mammas Gata' har vi jobbat med att få klart vår debut-EP. Förutom det så har vi varit ute och spelat en del i Norrbotten och Västerbotten under våren och sommaren också.

Har det varit nån särskilt minnesvärd spelning sen då i våras?
- Johan och Adrian gjorde en akustisk spelning på Hamnfestivalen i Luleå. Det var helt fruktansvärt! Adrian hade inte sovit nånting och Johan gjorde spelningen i setpausen på en annan spelning som han hade samtidigt. Det akustiska settet var helt orepat och vi sög. Det var dock vår bäst betalda spelning hittill.

Så det var ju okej ...

Hur ser det ut med spelningar nu?
- Bra! Vi kommer göra spelningar i Luleå, Piteå, Umeå, Uppsala, Borlänge och Stockholm. Vi hoppas på att det trillar in något extra snart. Nu på vår turné kommer vi ha en snäll kille som heter Björn som basvikarie. Förhoppningsvis kommer folk kunna se coolare versioner av oss själva på scener runt om i sverige.

Vi försöker ta det lugnt och vara avslappnade.

Är det dags att luta sig tillbaka nu när ni blivit signade?
- Vi får ju hjälp med massa skitjobbiga saker som vi är dåliga på och så får vi anledning att hänga med vår kompis Filip Lundgren som är hjärnan bakom Septembernatt!

Föredrar ni att hänga i studion och arbeta fram nya låtar eller att spela framför folk?
- Vi har inför det här EP-släppet laddat på olika håll i landet med jobb och studier vi har också åkt på en Sverigeturné som startade i Piteå den 11 oktober. Vi spelar i Umeå den 20 oktober då EP:n släpps! Det är där vår sångare Adrian bor. Det blir fett! Vi vet inte vad vi föredrar ännu. Vi har gjort lite femtio-femtio med båda hittills och vi ser fram emot att utveckla båda delarna.

Så det finns de i bandet som spelar i andra band också? Hur kom den här konstellationen samman?
- Adrian spelade klassisk gitarr redan som barn och har sjungit i både ett indieband och ett hardcoreband innan han började på Framnäs med jazzgitarr. Där gick han tillsammans med Johan som spelade jazz-trummor. Adrian och Johan drack vin på Adrians födelsedag och skulle starta ett hardcoreband. Sen träff-ades dom senare och försökte skriva hardcore-låtar ... men det blev låtarna som ni hör på EP:n istället.

August, som spelar bas, sjöng i ett hardcoreband i Stockholm började sedan även han på Framnäs 'jazzlinje' som kontrabassist. Varken Johan eller Adrian kände honom eller hade hört han spela elbas när han började i Femöresvagnen, dom frågade för att han är snygg! Lukas som spelar gitarr går också på Framnäs i dags-läget, på rockgitarr. Han är även med i allt från klassiska orkestrar till progmetal-band.

Johan på trummor, Adrian på sång och gitarr, Lukas på gitarr och August på bas!

Vad betyder 'Femöresvagnen'?
- Det klingar himla fint bara. Vi wikipediade fram det.

Vad vill ni förmedla i erat låtskrivande?
- Vi vill inte förmedla något särskilt. För oss är det viktigt att låtarna är roliga att skriva och vi lägger aldrig för mycket tid på en låt utan försöker istället gå vidare och göra nya låtar. Det blir på så sätt vari-erande kvalité på låtarna. En bra historia har ofta ett budskap.

Adrian och Johan skriver typ alla låtar så de brukar bli ihopkok av våra influenser. När dom sedan spelas med bandet så kan dom färgas väldigt mycket av att det är så spridda influenser i bandet. Det vi alla har gemensamt att vi spelar massa olika musik. Till exempel Jazz, klassiskt, pop, rock, progressiv metal och så vidare. Soundet blir väl ett ihopkok av våra impulser.

Det kommer säkert förändras drastiskt i framtiden.

Vad är bra och vad är dåligt med den svenska musikscenen?
- Det är bra att det finns många bra band. Det är dåligt att det är svårt att tjäna pengar. I Piteå är det dåligt med musikverksamhet för och av ungdomar. Det finns inga replokaler speciellt för ungdomar och komm-unen gör det svårt för de ställena som finns att ha konserter. Till exempel Krokodil som var ett av sveriges bästa livehak som tyvärr fick lägga ner för att kommunen inte ville engagera sig.

Från EP:n som kommer nu på fredag har 'Kräftorna i Themsen' redan släppts som singel?
- 'Kräftorna i Themsen' handlar om en väldigt ensam resa till Tärnaby som en i bandet var på. Där såg han på en skitbra naturdokumentär på SVT 2 som handlade om massa coola kräftor och sköldpaddor i London.

Vilka är de andra spåren?
- 'Kräftorna i Themsen' är öppningsspåret. Sedan kommer vår hyllning till jantelagen som vi kallar för 'Oumbärlig'. Vår debutsingel "Mammas gata" är med och sen avslutar vi med en låt som heter 'Anarkisten'. Den handlar om att folk är fjantiga med sina prylar. Alla låtar handlar om oss och vår verklighet eller personer vi känner. Det passar ypperligt att lyssna på när man är bakfull och skamsen.

Annars är det bra om folk lyssnar på hösten så att Stim-pengarna kommer lagom till jul ...

Har ni någon gemensam favoritlåt i bandet?
- 'Anarkisten'. För den har mest fuzz och trumfills. Men dom andra låtarna är också bra.Vi planerar också redan nu nästa inspelning och nästa släpp och vi har gjort en del jäkligt bra låtar som vi är taggade på.

Sociala medier:

Intervjuade av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com