Ester Fox

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 10 december 2016

Intervjun möter singelaktuella Ester Fox i ett samtal om att våga satsa och vara sig själv, hur man måste låta vänner leva ut sina drömmar och allt om nya låten 'QUEENDOM'.

Singelaktuell igen efter din debut-EP som kom tidigare i år. Hur har året varit nu när vi är i slutet?
– Det blev full rulle med spelningar runt om i Sverige under sommaren! Känns kul att ha ett litet större verk ute än bara singlar. Lyssnarna får då en stabilare och verkligare bild av ens musik och vem Ester Fox är. Att vara uppklädd i den jag är och inte utklädd i något andra tycker jag ska vara.

Så vem är Ester Fox?
– Jag har mer eller minde alltid varit i musiken. Jag spelade tvärflöjt i en orkester då jag var liten och har alltid varit med i olika körer sen lågstadiet. Just nu är jag med i kören Afro i Uppsala där vi sjunger soul, gospel och reggae. Perfekt för att utveckla och träna sitt gehör. Har även pluggat bland annat sång och röstvård en termin i västerås, samt Electronic Music Production på SAE i Solna.

Jag är extremt spontan, jag gör allt som faller mig in och jag är expert på att freestyla. Tillsammans med mina dansare och våra outfits vill jag att publiken ska känna sig inspirerade och imponerade med våra prestationer. Att drömma stort, våga satsa och vara sig själva ...

Även om man ska vara sig själv kan man ju låta sig inspireras av andra. Vilka tittar du åt?
– Är Smurfarna pop? Annars minns jag hur jag diggade sönder Lady Gaga's platta 'The Fame Monster' som jag fortfarande gör. 'Lady Wood' av Tove Lo och Lady Gaga, Katy Perry, Ellie Goulding, Beyonce, Urban Cone, 30 STM, Hurts, Sia, LCTRISC, Lune, Coldplay, The Killers, med mera. Listan är så lång ... (skrattar)

Vem var din första kändis-crush ...
– Carola, lätt! Musiken betyder otroligt mycket för mig. Den är ett sätt för mig att berätta om saker och ting på ett rätt metaforiskt sätt. En bra poplåt behöver en medryckande refräng och bra budskap.

Så vad är budskapet i 'Queendom'?
– Den handlar faktiskt om min bästa vän som just nu bor i Australien. Då hon flyttade för över ett år sedan så ändrades hela min vardag i och med att vi hängde varje dag. Jag grät så mycket när jag skrev denna text, som jag aldrig trodde jag skulle behöva göra: "Varför är du inte här där jag är? Jo, det är för att du följer dina drömmar och gör det du ska göra". Jag tänker att låten ska vara som en slags uppmuntran till att våga låta andra göra som dom själva vill, även att det gör ont och kan vara jobbigt för stunden.

Men i längden så bygger vi upp något som kommer höja livskvaliteten forever. Samtidigt som jag bygger upp min dröm här där jag är nu så gör hon samma sak fast på en annan plats.

När skrev du den?
– Jag skrev den i augusti till en instrumental jag hade fått. Den hade en helt annan touch då, men hamnade åt sidan av någon anledning. I november så satte jag och mitt crew upp en deadline för en singelrelease. Jag kollade då igenom mitt bibliotek och märkte att 'Queendom' verkligen hade potential. Så vi prodda om den till en modern låt som inte riktigt har en refräng rent sångmässigt, utan där produktionen mer är i fokus, en pop-elektronisk låt med mycket bas, finslipade texten och satte ett releasedatum!

Jag spelade in vocals i mitt sovrum där min killkompis Linus också var med. Jag ville ha en touch av en manlig röst med tanken att försöka förmedla att både män och kvinnor tillhör ett queendom ...

Som i ett kingdom!

Blir det någon musikvideo till låten?
– Ja, det ska det bli! Musikvideon kommer matcha låtens spirit. Och om den heter Queendom så är det nog inte så svårt att lista ut vart det skulle kunna hålla hus ...

Skulle du säga att du föredrar att vara i studion eller att stå på scen och uppträda?
– På scen ... alla dagar. Hade faktiskt premiärspelning för låten i onsdags på Debaser Medis där 'We Are Songwriters' hade event. Tänker att det blir en releasefest i början på 2017 då jag släpper en uppföljare.

I’ll keep you updated! Nu ska jag fira med att dansa galet i mitt vardagsrum när låten spelas på Spotify. Äntligen slipper jag ta upp den på Dropbox eller som privat Soundcloud-länk ... (skrattar)

Har du något drömgig?
– Ja jag har många! Allt från småsunkiga underground klubbar till stora galakvällar. Smestivalen till Way Out West, MTV’s olika event, TV-program och releasefester. Min mest minnesvärda spelning hittills var nog den på Shangri-La Berns Terass i somras. Det var så mycket folk och vänner där.

Vi fick otroligt bra respons!

Så med nya singeln ute och nyåret för dörren. Vad hoppas du vara med om under nästa år?
– Gå på bio, äta mat, krypa i ide och vara kreativ under dagarnas mörka timmar! Större gig, nå ut till fler människor genom radio, bygga en bra fanbase och släppa mer härlig musik.

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com