Emma Rapp

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 6 juli 2018

Förra året flyttade tidigare Idol-deltagaren Emma Rapp till London för att studera musik. På vägen mot att hitta det rätta soundet har hon redan kommit att kallas för Sveriges svar på Ellie Goulding.

 Det finns en ganska söt Facebook-grupp som lobbade för din medverkan i Idol 2013 ...
– (Skrattar) Ja, jag är fortfarande smickrad över den gruppen! Jag ser Idol som en kul grej och en bra erfarenhet och som dessutom öppnade flera dörrar.

Du måste börjat sjunga tidigt med tanke på hur ung du var redan då?
– Jag tror att jag alltid har hållit på med musik, mer eller mindre. Men jag minns inte riktigt när det började! Jag var åtta år när jag började stå på scenen och började ställa upp i lokala talangtävlingar.

Det gäller att hitta sina egna vägar och knyta mycket kontakter, det är klart att det är tufft ...

Det är många som försöker ta sig fram i musikbranschen.

För två år sedan pratade du om en EP? Hur är läget med den idag?
– En EP är fortfarande något jag jobbar mot! Det har tagit tid att hitta det rätta soundet och vilken väg jag vill gå. Sen är det mycket annat som har kommit emellan som jag valt att fokusera på, till exempel min flytt till London. Jag flyttade till London i höstas för att plugga musik på college ett år. Utbudet på live-scener och duktiga musiker och låtskrivare att samarbeta med här är enormt.

Det har varit riktigt roligt att få uppleva det!

När jag släpper min EP vill jag att allting ska kännas hundra procent rätt.

Jag såg faktiskt att du uppträdde på Shepherd's Bush Empire häromveckan ...
– Det var nog det häftigaste jag gjort! Stora stjärnor som Adele, Amy Winehouse och Paul McCartney, bland andra, har spelat där och jag har aldrig stått på en så stor scen och med så stor publik. Så coolt!

Shepherd’s Bush Empire är min mest minnesvärda spelning, helt klart!

Vem är du på scen?
– När jag står på scenen strävar jag alltid efter att bara vara mig själv. Jag försöker vara personlig och förmedla det till publiken. Det är viktigt för mig. Nu när jag kommer hem till Sverige ska jag se till att försöka komma ut och spela live så mycket som möjligt, det är det jag tycker är roligast av allt.

Din nya låt är en ballad. Är du mycket för ballader själv?
– Jag älskar ballader! Min Spotify-lista består till typ åttio procent av ballader! (skrattar)

Vad handlar 'Hold me' om?
– För mig handlar den om känslan av att hela tiden vara på väg någonstans utan att inse vad man har framför sig förrän det är försent. Jag tror det är ganska vanligt och att många kan känna igen sig i det.

Den är något mer avskalad än vad dina tidigare låtar varit. Är det för att "komma nära inpå"?
– Ja, verkligen. Jag ville göra den så avskalad som möjligt för att kunna förmedla både känslan och texten i låten på ett tydligare sätt. Jag har fått jättefin respons och det är många som säger att dom tycker att det är kul att det kommit ut en ballad av den här typen.

Det är inte jättemånga som släpper det nuförtiden ... och speciellt inte på sommaren.

Det blev också en musikvideo till den?
– Den var jätterolig att filma, vi hittade en fin teaterlokal som vi gjorde i ordning. Jag ville göra en musik-video till låten för jag tycker själv att låtar ofta blir starkare när man får se nånting visuellt samtidigt som man lyssnar. Jag tror även att musikvideor kan vara ganska viktigt att ha idag för att nå ut till fler.

Hur kan det se ut när du skriver en ny låt?
– Väldigt olika! Ibland sitter jag hemma själv bakom pianot eller gitarren och ibland jobbar jag ihop med andra låtskrivare och producenter på olika sessions. Jag blir som allra mest inspirerad av att skriva med andra människor. Nya erfarenheter och nya platser inspirerar mig också väldigt mycket.

Influenser kan variera ganska mycket. Jag är väldigt svag för singer-songwriter artister som Ed Sheeran och Passenger. Men just nu lyssnar jag allra mest på Seinabo Sey och Adele.

Jag gillar artister som känns äkta och jordnära!

Tycker du som singer-songwriter om att testa på andra sorters musik?
– Absolut, jag tycker det är spännande att upptäcka andra genrer. Det gör att jag hittar nya idéer och sätt att jobba på som jag kan ta med mig när jag gör min egen musik

Anledningen till att jag frågar är för att du nu även är "featr" på en Toby Marten-låt ...
– Jag träffade Toby Martens i vintras här i London. Jag gillade hans musik och han gillade min. Så vi bes-tämde oss för att testa och göra någonting ihop. Vi skrev 'You and I' tillsammans under våren och låten bytte karaktär några gånger under tiden vi jobbade med den.

Men till slut kände vi att vi lyckades hitta ett sound som passade låten så som vi ville ha den! 

Det är en ganska ren EDM-poplåt och förra året gästade du ju också rapparen EKI ...
– Jag tycker det är jättekul att samarbeta med andra artister och låtskrivare och blir väldigt inspirerad av det. Både Toby Martens och EKI är otroligt duktiga ...

Och jag har lärt mig väldigt mycket av att jobba med dem.

Hur kommer sommaren fortsätta för dig?
– Jag kommer jobba mycket i studion i sommar och jobba klart idéer och låtar som ligger och väntar, så förhoppningsvis kommer det komma ut fler låtar ganska snart!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com