Ella Rammelt

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 10 oktober 2016

Intervjun möter Ella Rammelt i ett samtal om att våga vara sig själv, sitt ambassadörskap för Bris och nya singeln 'Det gör ont nu men det läker'. En låt vars intäkter oavkortat går till föreningen.

Berätta om din nya singel!
- Låten kan tolkas på så många olika sätt beroende på vilken situation man själv är i, eller hur man reflekt-erar över texten. För mig handlar låten om så mycket olika saker.Att våga ta hjälp när man mår dåligt och våga hjälpa andra, vänskap, relationer, mobbning, psykisk ohälsa, veta att man aldrig är ensam, våga visa den man är och stå upp för sig själv. Att vara öppen och ta emot nya människor och acceptera alla, inklu-ive sig själv, för dom de är, och mycket mer!

Hur har låten tagits emot så här långt?
- Väldigt bra! Jag har fått superhärlig respons och jag är jätteglad att så många uppskattar låten!

Låten är ett samarbete med föreningen Bris?
- Jag är ambassadör sen i somras och BRIS har använt min låt i sin radioreklam. Efter att vi hade skrivit färdigt låten spelade vi upp den för dem och de tyckte den passade jättebra till 'Du är viktig' kampanjen!

Alla intäkter går oavkortat till dem, applåder för det! Hur tycker du det är att vara ung idag?
– Jag kan inte riktigt jämföra med hur det var att vara ung förr, men jag antar att det alltid varit ganska jobbigt. Tyvärr har psykisk ohälsa ökat hos unga på senaste tiden, vilket jag tror beror mycket på pressen från skolan och sociala medier ...

Dock är det ändå ganska spännande att vara ung, då det är nu som jag börjar hitta mig själv och kan forma mitt liv som jag vill ha det. Samhället är också mycket öppnare för saker som inte går in under gamla normer, vilket jag tycker är jättepositivt!

Musikvideon till låten har fått en hel del uppmärksamhet. Hur kom idén med videon till?
– BRIS föreslog att någon eller några Youtubers skulle kunna medverka i en musikvideo, vilket sedan togs vidare och Mars Music kontaktade dom och frågade. Jag hade dock aldrig någonsin trott att så många skulle vilja vara med! Det är helt otroligt, är så tacksam.

Var det någon Youtuber du skulle ha viljat addera till mixen?
– Hade varit riktigt kul att se PewDiePie shakea loss till låten, ärligt talat!

Hur var det att skriva låten?
– Låten skrevs inte i en session, utan den var som ett pågående projekt som byggdes på hela tiden. Ursprungsidéen kom från min pappas perspektiv, om hur han såg på mig och min omgivning när jag mådde dåligt. Han visade mig grunden och jag tyckte genast om det och vi fortsatte skriva låten tillsammans.

Finns det någon särskild textrad i låten som betyder mycket för dig?
"Du har gråtit nog att fylla ett hav, sätt upp segel nu du kan ge dig av” skulle jag spontant säga nu, men det är alltid olika beroende på vilket humör jag är på.

Vad tycker du är en riktigt bra poplåt?
- Det ska vara unikt och personligt, jag vill verkligen kunna känna att artisten förmedlar något i låten, något speciellt som får mig att tänka efter en extra gång och vilja lyssna igen.

Vad vill du förmedla genom din egen musik?
– Jag vill kunna förmedla till varenda lyssnare att du är perfekt precis som du är och vad som än händer så kommer du alltid att vara den absolut viktigaste, du spelar huvudrollen i din egen film! Jag vill att alla ska känna sig speciella, unika och trygga i sig själva.

Att älska sig själv anses ofta som egoistiskt, vilket jag inte förstår alls. Det är så himla coolt att älska sig själv! Den värsta känslan i världen är att vara osäker och otrygg med den man är. Alla har rätt att vara sig själva och visa sin personlighet. Skit i andras onödiga kommentarer. Du är du, och du är perfekt!

Igen, applåder! Du har haft mycket för dig det här året med skivkontrakt, spelningar och låtar ...
- Det har varit helt otroligt! Kan knappt fatta att det är sant. Trots all stress har jag haft så himla kul och fått med mig så många upplevelser och erfarenheter. Det känns som att allt detta har boostat mitt självförtroende så mycket, och jag känner mig definitivt tryggare i mig själv än tidigare år.

Hur hittade du till musiken?
– Jag har alltid älskat och brunnit för musiken. Den har alltid funnits där för mig och alltid kunnat få mig glad och lugn. Jag har nog innerst inne alltid vetat att det är musik som jag vill hålla på med.

Du gjorde din TV-debut redan som tolvåring?
– Jag var med i Lilla Melodifestivalen 2014. Det var en helt otrolig upplevelse, något jag alltid drömt om sen jag var liten. Jag blev uttagen till en av de åtta finalisterna och fick skriva en låt tillsammans med Linda Sundblad, som heter 'Oslagbara'.

Senare fick jag uppträda med låten på Gröna Lund och vara med i en tre avsnitts lång tv-serie på SVT. Jag fick lära känna massa nya fantastiska människor och uppfylla dröm efter dröm. Verkligen något som jag kommer minnas hela livet!

Visst turnerade du även med Rix FM Festivalen i somras?
- Det var jättekul. Att få åka runt i Sverige och sjunga min egna låt ... det är en dröm som går i uppfyllelse! Varje festivalstopp var verkligen som ett lyckorus. Är så glad över att jag fick åka med. Skulle vilja vara med igen! Det kändes som en väldigt safe och kärleksfull festival med många, många, bra artister.

Kanske är det tidigt att börja blicka tillbaka, men du har ju faktiskt haft ett antal stora framträdanden redan så. Vilken har varit din mest minnesvärda spelning hittills?
– När jag sjöng min låt 'Minnena för livet' på NärCon Sommar 2016! Det var helt underbart!

Gillar du att vara ute och spel eller att vara i studion mest?
- Jag tycker om båda lika mycket. Att vara i studion och göra nya låtar är superhärligt och jag får vara kreativ och lägga ner känslor och tankar i melodier och text. Men att uppträda är minst lika kul, det är det som jag brinner för, att få stå på scen och förmedla min musik!

Hur ser hösten ut?
- Skriva fler låtar och spela in nytt awesome material! Jag ska uppträda på ett konvent för tv-spel, anime, manga, kpop med mera, i Norrtälje som heter UniCon, den 15:e oktober. Några fler publika spelningar är inte spikade ännu . Men det är inte omöjligt att det blir något innan nästa singelsläpp.

Hur spenderar du annars helst dina höstdagar hemma i Stockholm?
- Med min favorittröja, sköna skor, en riktigt god kaffe, och en promenad i Gamla Stan eller Humlegården med min flickvän!

Några favoritlåtar att lyssna på under promenaderna?
- Ahhh, jag som har så många favoritlåtar, svår fråga ! Men om jag måste välja skulle det nog vara en koreansk låt som heter 'Please Don't' av K.Will. Jag älskar prodden, texten, hans röst, och speciellt musik-videon. En riktigt fin låt helt enkelt.

Och kanske, bara kanske, har jag sönderlyssnat den de senaste dygnen! (skrattar)

Du har som sagt haft ett fullspäckat år. Var är du om ytterligare några år?
– Hoppas jag har släppt några album och fått åka runt i Sverige och sjunga mina egna låtar på stora scener!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com