EKI

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 27 juni 2018

Rapparen från Örebro skakar VM. Med en timme kvar till matchen mot Mexiko peppar vi ännu lite till tillsammans med Ejub "Eki" Hadzimesic, som med positiva vibbar har tolkat om sin hitlåt 'Skaka den'.

Hur kom det på tal om att göra en VM-version av ‘Skaka den’?
– Det kom faktiskt på tal efter ett gig i Göteborg. Idéen skapades av min vän Peyrau Saleh som även skrivit manuset till musikvideon. Jag frågade om Soulmates ville göra en VM-remix och dom var sugna på detta och satte soundet till hundratio procent.

Jag är ett stort fotbollsfan och jag har själv spelat fotboll hela mitt liv.

Vad tror du om chanserna mot Mexiko ikväll?
– Jag tror att vi har en god chans att ta oss vidare mot Mexiko. Jag tippar 1-0 till Sverige.

Vilka hejar du på om vi inte skulle gå vidare ifrån gruppen ...
– Då skulle jag vilja se Kroatien lyfta pokalen. 

Det blev ju något av ett ramaskri efter förra matchen, där det föll i absolut sista stund. Det har blivit mycket hat men också mycket kärlek efter det. Vad tycker du om efterspelet som följde matchen?
– Jag tycker att det är helt fel med personliga påhopp och hot mot Jimmy och hans familj. Och jag står till hundra procent bakom Jimmy. Sedan märker vi också hur rasismen kommer fram vid ett sånt här tillfälle och personligen tycker jag att det är pinsamt att vi inte nått längre i Sverige 2018.

Backa Jimmy!

Landslagsmän och artister syns tillsammans med några hundra barn och vuxna i 'Skaka VM' videon?
– Det var fantastiskt roligt! Alla som kom dit ska ha ett stort tack och en eloge för att dom hade orken att hålla ut tills filmteamet fått alla klipp. Både Isaac Kiese Thelin och Boris René är nära vänner till mig, så utan att jag ens behövde fråga ställde dom upp och hjälpte mig, både före och efter med förberedelserna.

Nordin Gerzic känner jag också sedan tidigare och Arvid Brorsson frågade jag personligen då jag tror han kommer representera Sverige inom en snar framtid.

Är det fair att fråga vem Zlatan-improvisatören i början är? För det är det väl?
– Zlatan skulle bli arg om jag svarar på detta ...

Låten är som sagt en nyversion av ‘Skaka den’ som släpptes tidigare i år och som det snabbt blev hitvarning över. Vad har du sett folk skaka för saker sen dess?
– Det har varit mycket roliga filmer som jag har fått i min inbox ... pengar, champagne ... med mera.

Vad betydde det att skriva på med Sony i ungefär samma veva som den släpptes?
– Detta var en bekräftelse på alla timmar jag lagt på min musik. Från första minuten i mitt pojkrum tills idag har min dröm alltid varit att göra bra musik, musiken har alltid varit där. När jag var liten så trum-made jag på kastruller och tomma burkar och sjöng klassiska jugge låtar som farsan lyssnade på hemma.

För två år sen träffade jag Tim Larsson via en producent som jobbat med världsartister och jag spelade upp vissa av mina demolåtar jag spelat in hemma och han tyckte det lät bra. Jag har utvecklats enormt med honom och gör det än idag. Jag har min vän Boris René att tacka för att han hookade ihop mig och Tim.

Vad kan man förvänta sig av att se dig live?
– Jag vill ge publiken en show, oftast är det lättare med ett elvamanna band som Soulmates bakom sig, det blir mer en live-känsla och man kan styra lite hur man vill.

Jag kör både med min DJ och med Soulmates. Jag har några stopp under sommaren, vilket är riktigt kul.

Vilket har varit ditt mest minnesvärda gig så här långt?
– Kärlek till Örebro, som var ett gig som anordnades av Svenska Kyrkan. Där fick jag uppträda live på Örebros största torg inför över tvåtusen personer.

Vad har du annars på gång?
– Jag har en hel del låtar som ska ut, jag inspireras i saker jag upplever och det som händer runt mig och mina vänner, allt från det tuffa området jag är uppväxt i till dom kvarteren jag bor i idag.

Sen är det en stor grej till som jag ej får avslöja.

Jag är tacksam över att få arbeta med David Mortimer Hawkins på Sony Music.

Vad ska läsarna göra nu i en timme innan matchen börjar?
– Fortsätt stötta grabbarna, det är oerhört viktigt! Och till slut att alla går in och spelar 'Skaka VM' låten på Spotify. Så ser vi till att skaka VM med positiva vibbar!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com