EBONIKS

Som intervjuade av redaktör Daniel John Johnsson den 6 augusti 2017

Framtiden för svensk hiphop. Intervjun möter Västerås-baserade hiphop-gruppen Eboniks i ett samtal om att få representera Sverige i Imagine Europe-finalen och senaste singeln.

Visst handlar Eboniks inte bara om hiphop utan är ett kreativt kollektiv även utanför musiken?
– Eboniks är ett kompisgäng som alltid gillat att uttrycka sig kreativt. Vare sig det handlar om att måla, hålla på med film eller musik. Vi hjälper alltid varandra med våra projekt. Till exempel ritade Hannes Olo-fsson omslaget till MC Hans EP-skiva 'Tänker Så Det Ryker' och David Andersson har gjort alla våra musikvideos, som 'Skaka Skallar' och 'Flumz'. 

Är det även David som står bakom musikvideon till senaste låten, 'Sista Bussen'?
David gör alla våra musikvideos. Han är väldigt kunnig och hårt arbetande. Vi kommer nog aldrig släppa en musikvideo som inte är gjord av David Andersson. Han kan snabbt göra idé till verklighet.

Den är sinnessjukt fin att titta på ...
– Redan när vi hade spelat in 'Sista Bussen' visste vi att vi ville ha videon till den. Det var först ett halvår efter vi hade spelat in låten som det kom på tal. Vi hade nyligen släppt 'Flumz' och ville bara fortsätta att släppa mera musik. Så vi började spåna på idéer och ju mera vi kom på desto mera exalterade vart vi för att göra klart videon. David kom med idéen att vi skulle kontakta Västmanlands Lokaltrafik för att få låna en buss som vi kunde använda i videon. Vi fick låna en buss i alla fall och resultatet vart över förväntan.

Inspelningen var under tre intensiva dagar och redigerades klart kort därefter. Det blir alltid många sena kvällar när man jobbar med David men resultatet håller en uppe. 

Så ni är ett kreativt kompisgäng. När kom musiken in i bilden?
– Det finns inget specifikt datum på när vi blev till. Det började med att vi alla var ett gäng kompisar som gillade hiphop. Då skrev vi inte verser, utan freestylade mest. Sen en dag bestämde sig Shanti och Phil för att skriva varsin vers. Vi spelade in den samma kväll på en dålig dator-mikrofon. Det lät inte så bra men man var ändå stolt över det man gjort. Visade för kompisarna och dom diggade det.

Så vi började göra det oftare och vart bara bättre och bättre. Därefter startade Shanti och Phil en rapgrupp och började sprida vårt namn. David filmade musikvideos till oss som vi la ut på Facebook. När MC Hans började i gruppen och flera visste vilka vi var började det bli mera seriöst. Då visste vi att vi hade nått bra på gång. Vi vart väl officiellt Eboniks år 2015 när vi släppte 'Out Da Radar'.

Sen dess har ni fått lovord av både media och branschen. Hur särskiljer ni er tror ni?
– Det som får oss att sticka ut är nog att när vi är tillsammans och ska göra musik så försöker vi inte låta som någon annan. Vi gör hiphop i den stilen vi känner för att göra den i den stunden. Vi sätter också våran lite lekfulla stämpel på våran musik. Vi testar oss mycket fram och resultatet blir oftast fett i slutändan. Det är svårt att beskriva vår musik när en låt kan skilja sig så mycket från en annan. Från början var vi väldigt inspirerade av nittiotals-hiphop. Det skulle alltid vara hårda punchlines och smutsiga beats.

Men ju mera vi höll på med musik desto öppnare vart vi för att testa nya stilar. Det är viktigt att beatsen har bra gung med trummor som slår hårt. Dom som lyssnar ska vilja hoppa och gunga huvudet när dom hör vår musik. Det som skiljer oss från andra är våran energi. När vi kör live märks det tydligt hur mycket vi brinner för det vi gör. Vi vill alltid överraska och slå från alla olika håll.

Tycker ni om hiphop-scenen i Sverige?
– Den är bra. Det som är bra med svensk hiphop är att den inte låter som amerikansk hiphop utan den har sitt egna sound. Finns en rappare som heter OP som har väldigt originell stil och han försöker inte spela någon. Han är bara sig själv och vill sprida kärlek med sin musik. Överklass från Göteborg är också sjukt bra och vi gillar Ozzy från Malmö också ...

Är det viktigt att skriva om vad som är på riktigt?
– Låtarna skiljer sig väldigt mycket textmässigt. Vi kan skriva om allt från vardagsproblem till samhälls-kritik. Det handlar inte alltid så mycket om vad vi säger i låten utan känslan vi förmedlar. Den känslan är glädje. Även om en låt kan vara hård och mörk så hör man att vi har kul.

Vi vill att den glädjen ska smitta av sig på lyssnaren.

Vad handlar senaste singeln om?
– 'Sista bussen' handlar om att man träffar en tjej på bussen och tänker att man vill hoppa av på samma hållplats så man kan få prata med henne och veta mer om henne. Kärlek vid första ögonkastet! Det är nice att lyssna på låten när du softar med en tjej eller kille som du tycker om.

Vad inspirerar er mest till att komma igång och skriva nya låtar?
– Man blir som mest inspirerad efter att ha sett en fet liveakt. Alltid efter man har kollat på en fet spelning vill man gå direkt till studion och börja skriva fetare låtar än dom man just hört. Men den största inspira-tionen när vi skriver är nog oss själva. Om någon spottar en vers som den har skrivit blir den andra genast triggad att skriva en lika fet eller en fetare vers ... friendly competition. Vi samarbetar alltid. Även om nån gör ett soloprojekt har alla ett finger med i spelet. Processen skiljer sig inte speciellt mycket.

Blir det fler låtsläpp i år?
– Vi har många stora planer för framtiden. Vi kan inte säga för mycket nu men vi planerar att droppa en singel med en musikvideo till i år. Annars har vi har fått äran att få följa med och öppna några spelningar med Cleo, vilket vi är sjukt tacksamma för och sjukt peppade över. Vi spelade med henne och flera från Random Bastards på Peace and Love för ett par helger sedan.

Vi kommer även spela på Live at Heart i Örebro senare i år.

För att inte glömma att ni representerar Sverige under Imagine Europe-finalen?
– Vi vet inte så mycket om det än, eftersom det inte riktigt är klart vart Imagine-finalen äger rum. Men det är verkligen en ära att som första hiphopakt någonsin få representera Sverige i finalen där dessutom alla möjliga genres finns representerade. Vi har aldrig spelat som en grupp utomlands förut, men MC Hans har spelat utomlands när han har vart med och hjälpt Looptroop Rockers med merch på deras turné.

Vad vill ni ge på scen? 
– Vi vill sprida glädje på scenen. Hypa publiken och få dom att hoppa och skrika. 

Vilket har varit erat mest minnesvärda gig hittills?
– Kulturnatten 2016! Det var en sen kväll med fullsatt publik. Alla tre crowdsurfade flera gånger om. Vi gav mycket energi till publiken och fick mer tillbaka av dom. Det är ju svårt att bli profet i sin egen hem-stad. Men den här spelningen var magisk.

Sociala medier:

Intervjuade av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com