Donika Nimani

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 13 maj 2017

Låt oss fastställa årets mest förtjänta genombrott redan nu. Intervjun möter sångerskan, låtskrivaren och producenten Donika Nimani i ett samtal om sin kommande EP-skiva ... och sin mammas bilåkande.

Nu var förvisso släppet på en onsdag, men kom du att fira releasen av 'Hata mig' spektakulärt ändå?
– Jag hade och kommer inte ha ett releasegig för just 'Hata mig' utan jag kommer ha en pre-release för hela EP-skivan den 25:e maj här i Stockholm ... på ett ställe som heter Kåken ... så det blir fett!

Men när hela EP:n är släppt är väl tanken att ha ett releasegig i min hemstad i Norrköping.

Men inget är spikat.

Blir det omkring slutet av Maj då?
– Jag kan tyvärr inte ge dig något klart datum än men den är verkligen på ingång!

Innan min födelsedag i alla fall! (skrattar) Den som listar ut det får se.

Kommer de två nuvarande singlarna vara med på den?
– Ja, både 'Tvivlar' och 'Hata mig' kommer finnas med på EP:n!

Kan du teasa något gällande låtarna vi inte vet om nu?
– Det jag kan säga är att EP:n håller en ganska röd tråd och alla låtar är från olika stadier efter att ett långt förhållande tagit slut. Och de två resterande låtarna som kommer skulle jag säga är den lite mer kaxiga sid-an av EP-skivan och jag tror och jag hoppas att folk kommer gilla det.

'Tvivlar' fick ett enormt genomslag. Har det varit nervöst inför att följa upp den?
– Ja ... helt sjukt roligt att den fick så bra respons och spridning! Det har helt klart varit väldigt nervigt in-för nästa släpp. Man vill kunna leverera bra musik som folk tycker om så klart, men jag tror det viktigaste är att hitta sin publik. Och hittills verkar jag ha gjort det.

Så hur går det för 'Hata mig' så här långt?
– Det har bara varit bra respons på 'Hata mig' än så länge ... vilket är sjukt roligt!

Om 'Tvivlar' uttryckte en frustration är det här nog en desto mer uppgiven låt?
– Jo, men det har du rätt i ... låten 'Hata mig' kom faktiskt från en magkänsla och en tanke jag fick angående ett scenario ... vilket jag då när jag skrev låten inte hade några som helst bevis på! (skrattar) Men några ve-ckor efter att låten var färdigskriven fick jag det svart på vitt ... det var ju faktiskt så som jag hade förestä-llt mig. Men den handlar ju kort och gott om att det gör ont att se någon man älskar eller har älskat gå vid-are med någon annan. Än så länge har jag bara skrivit utifrån egna erfarenheter för att jag just har haft så svårt att skriva fiktivt. Jag tycker det är mycket lättare att inte behöva "Hitta på" en historia ...

Eller "Ta" någon annans upplevelse eller erfarenheter.

Jag gillar när det blir personligt och när en artist tar in sin publik i ens liv liksom!

Men jag måste öva på det fiktiva.

Hur kan det se ut när du skriver på en ny låtidé?
– Den processen är väldigt blandad! (skrattar) Ibland kommer vissa låtar till mig på något sätt och jag kan skriva en hel låt på typ en halvtimme ... och ibland kommer jag bara på en textrad eller en liten melodi, och måste släppa den låten ett tag ... för att sedan komma tillbaka för att arbeta färdigt den.

Kan du även tänka dig att skriva på engelska?
– Absolut, jag skrev mycket på engelska förut, men fastnade så starkt för svenska och hittade mer mig sjä-lv i det just för att jag kände att jag kunde uttrycka mig mer med det svenska språket. Men så klart skulle det vara roligt att skriva på engelska till andra ... som till exempel Zara Larsson! Om jag fick drömma stort skulle jag välja Tori Kelly, Ana Diaz och Zara Larsson ... en lite rolig blandning så där!

Så du kan även tänka dig skriva till andra?
– Ja, verkligen! Drömmen skulle ju vara att få vara artist själv, men också låtskrivare till andra artister!

Vad har samarbetet med producenttrion VCK Music Group inneburit för dig?
– Alltså var ska jag börja! (skrattar) Det går nog inte att beskriva med ord hur mycket detta samarbete har betytt för mig. Både samarbetet med VCK Music Group och Dazed Music, att ha ett gäng producenter och låtskrivare samt skivbolag som tror på mig och mina låtar till hundra procent är ju helt fantastiskt.

Att man sen också klickar och har så himla kul tillsammans ...

Både i studion, med musiken och privat, gör det ännu mer roligt! Jag hade aldrig varit där jag är idag utan varken VCK Music Group eller Dazed Music så stort credd till dom.

Hur började först ditt musikintresse?
– Enligt min mamma startade det redan i magen! (skrattar) Min mamma åkte väldigt mycket bil när hon var gravid och lyssnade då hela tiden på hög musik så hon tror det började redan där. Men ända sen jag var liten har jag dansat och sjungit hela hela tiden, så det har alltid funnits där liksom ...

Vilka är dina musikaliska influenser?
– Det är också väldigt många och väldigt blandat! (skrattar) Och det ändras ju så klart med tiden.

Men några just nu är i alla fall Ed Sheeran, Zara Larsson, Ana Diaz och Veronica Maggio.

Du är nu snart klar med din singer-songwriter utbildning på Kulturama. Några veckor kvar bara?
– Exakt, jag har lite separationsångest inför det faktiskt. Det har varit helt fantastisk och jag har trivts så himla bra med lärare och klass, man har blivit som en liten familj. Jag har växt så himla mycket både på sc-en, som artist men även som person! Jag kommer sakna Stockholm och denna miljö så himla mycket.

Men du kommer vara fri som en fågel ...
– Nästa steg är att fokusera på att skriva massa låtar och få ett flow i det.

Släppa fler singlar, synas, fixa gigs och bara kötta sönder ...

Är det några gigs bokade till sommaren?
– Ja, jag kommer spela nu som sagt den 25:e maj på Kåken i Stockholm ... klockan åtta på kvällen. Sen ska jag även få spela på festivalen Location East i Norrköping den 3:e juni så ni är varmt välkomna dit. Det är dom spelningarna jag kan garantera just nu men det är mer på gång så ni får hålla utkik!

Vilken har varit din mest minnesvärda spelning så här långt?
– Jag skulle nog säga att den senaste spelningen som vi hade i skolan i vintras kommer jag minnas länge. Jag fick spela med så otroligt duktiga musiker och jag kände mig så självklar och hemma på scen.

Och det följde sen upp med så himla fin respons från publiken!

Vem är du på scen?
– Jag är mig själv på scen och försöker bjuda in publiken till att lära känna mig och mitt riktiga jag då mina låtar speglar mina upplevelser och alla mina sidor. De positiva som negativa ...

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com