Dodie Clark

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 13 februari 2019

Med 4 miljoner följare på Youtube och sociala medier är Dodie Clark en av sin generations starkaste, och viktigaste, röster. Både genom kanaler och i sin musik öppnar hon upp inför ämnen vi andra bävar för.

Nu har jag sett 'Human' omnämnas som "Dodies första album" av så många medier att jag ändå tror vi måste klargöra att det faktiskt inte är det, liksom 'Intertwined' och 'You' är det här en EP-skiva?
– Ja, det här är bara en EP-skiva, igen! Jag var inte riktigt redo att göra ett helt album än, eftersom jag känner att ett album verkligen är till för att etablera ens sound och jag behövde nog ett projekt till i stud-ion för att hitta fram dit. Men nu tror jag nog däremot att jag nästan har hittat dit!

Det har känts som det varit mer branchuppmärksamhet den här gången, jag tror att när den förra skivan nådde upp till en nummer 6-placering på de officiella topplistorna i England var det många som fick upp ög-onen för min musik, så jag tror en större del av världen, även utanför internet, varit ombord för denna.

Tom Walker är med på låten 'Human'?
– Ärligt var det en väldigt snabb inspelning! Toms röst var så perfekt att han fick till den perfekt på bara några timmar!  Jag skrev den låten för några år sedan och då tänkte jag att det var mer av en kärlekssång ... men ser jag tillbaka på den nu är det tydligt att det finns inslag av desperation och att vara bunden.

David Bowie sa en gång "I've always felt bemused at being called the chameleon of rock". Som om han inte var en rockstjärna bara för han hade en annan bakgrund. Idag har du ju fallit i kategorin av så kallade "Youtube artister". Men liksom Bowie är du ju precis lika mycket artist som alla andra är det. Känner du att många Youtubers idag blir placerade i ett fack lite vid sidan av alla andra?
– Jag har inget emot att bli kallad för en Youtube-musiker, eftersom det är ju där jag lägger upp min musik allra först. Men det är ju bara en plattform. Det kan även störa mig lite att en webbplats kan ge en stereo-typa egenskaper när det enda som alla Youtubers egentligen har gemensamt är att de använder Youtube.

Titeln har definitivt hållit mig tillbaka, vilket jag tycker är dumt. Men jag tror att tiderna håller på att för-ändras och att tillräckligt med begåvade människor kommer ut ur Youtube för att bevisa stereotypen fel.

Varför blev det Youtube?
– Jag var en tonåring! Och jag var själv ett fan av andra youtubers. Jag ville se mig själv på samma plattfo-rm som mina egna idoler var på! Och jag visste inte vad jag ville göra än heller ...

Du har ju både pratat och sjungit mycket om ditt liv och om din depression och andra ämnen många av oss inte tar upp så ofta. Har det varit helt naturligt för dig att vara så här ärlig och öppen?
– Ja, det kommer sig naturligt för mig ... även om jag tror att det kan finnas en del nackdelar med att dela med sig också. Men mitt liv inspirerar mig! Och det är mycket starka känslor och konstiga situationer.

Antingen behöver jag göra något av det eller bara skratta åt det, annars skulle det göra alldeles för ont!

Det är ju en privilegierad sits att ha, att ses och höras, men jag tänker även att det från ditt håll må-ste kännas ganska ensidigt då du omöjligen kan följa människor på samma sätt som de följer dig?
– Ja, det kan vara väldigt knepigt. Det är ett svårt ämne att prata om. Men jag skrev faktiskt en låt om det, den som heter 'Burned Out'! Den undersökte all tyngd, glädjen, stressen och tacksamheten ...

Allt utan att jag egentligen behöver prata om det (skrattar)

Sverige har ju faktiskt blivit känt för att ha världens mest ensamma människor. Kulturen här kan nog summeras som människor som inte längre pratar och alltid ska hålla huvudet högt, oavsett vad.
Det är nog ingen slump att många också råkar på mentala sjukdomar i ett sånt klimat tänker jag?

– Det visste jag inte om Sverige! Det är intressant. Jag vet inte! Jag är väl rätt lyckligt lottad att kunna prata så öppet om mina känslor, även med mina vänner och min familj. Vet inte hur jag skulle ha överlevt så här länge utan alla människor runtomkring mig som varit villiga att lyssna när jag behöver prata.

Nu kommer du ju till Stockholm och Fryshuset på söndag och uppenbarligen är det många svenskar som gillar dig då det varit slutsålt ganska länge nu. Du har inte varit här innan va?
– Nej, det tror jag inte att jag har tidigare! Men jag har gjort en del ABBA covers innan! Vet egentligen in-te varför jag inte gjort ännu fler av deras låtar. Det verkar kanske som något uppenbart att nämna, men deras låtskrivande är verkligen helt perfekt. Så smarta, så roliga och så vackra.

Men jag förväntar mig att det kommer bli ganska ... kallt?

Väldigt! Vad har de som fått tag på biljett i tid framför sig?
– Man kan förvänta sig en kväll fylld av känslor och vänskap! Jag kan inte vänta på att få komma dit!

Gillar du att vara ute och turnera?
– Jag gör det nu! När jag fortfarande kämpade mer med min mentala hälsa än vad jag gör nu tyckte jag det var ganska jobbigt med alla resor och att behöva arbeta så mycket. Men nu uppskattar jag sällskapet ...

Och spelningarna också såklart!

Vill du säga nåt till svenskarna innan du tar scenen i Stockholm till helgen?
– Sorry, I have to use Google Translate ... "Hej! Jag hoppas att ni gillar min musik!?"

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com