Dismissed

Som intervjuade av redaktör Daniel John Johnsson den 9 februari 2017

Intervjun möter Dismissed i ett samtal om helgens festligheter i Malmö, att vara förebilder för människor som faller utanför normen och att göra Melodifestivalen kreddig med sin blotta närvaro.

Visst var den här låten redan antagen till Melodifestivalen innan den blev eran? Det var Christer Björkman som hörde låten och sedan såg potentialen i kombon med 'Hearts Align' och Dismissed?
– Det stämmer! Christer Björkman parade ihop oss med Ola Salo och Peter Kvint som är de som har skrivit låten. Vi fick sedan göra våran egen version av låten som vi därefter spelade in.

Vi har gjort den till vår egen ... och låten är nu lite mörkare och lite mer desperat.

Hur är det att få en låt skriven av så ikoniskt duktiga låtskrivare?
– Det är helt fantastiskt och det känns aningen surrealistiskt.

Vad kan vi förvänta oss för genre?
– Pampig trumdriven electrorock.

Vad handlar den om?
– Kraften i när folk kommer samman för en större sak!

Det är lätt att se likheter mellan er och det som Ola Salo själv ville med The Ark. Det är å ena sidan en fantastisk blandning av traditionell pop-rock. Men samtidigt med ambitionen om att sticka ut ...
– Det varierar i musiken, musiken varierar, musiken avspeglar hur vi känner när vi skriver. Musiken är väldigt viktig för oss och genom den kan vi få fram ett djupare budskap. Och vi vill även försöka vara en förebild för människor som känner sig utanför normen. Vi vill visa att det går att ställa sig på en scen inför flera miljoner människor och vara stolt, fast att en kanske inte passar in i normen.

Är det den här låtens budskap också?
– Låten är öppen för tolkning, det är upp till lyssnaren att avgöra.

Vilka är de bästa låtarna av The Ark?
– 'Beauty is the Beast' och 'Tell Me This Night is Over'

Jag vill minnas att ni precis i början gav ut bandbilder innan ni egentligen hade fått gjort och fått ut någon musik. Tanken var att krossa fördomar som uppstod efter att man bara hade sett bilderna?
– Ja, det stämmer! Vi ville markera att vi inte är det där testosoronstinna klassiska rockbandet, utan ett alternativ till det. Det här är något som vi har med oss hela tiden.

När scenen växer så växer bara även vårt uttryck.

Hur kändes det när ni först fick veta att ni skulle vara med i Mellon?
– Det kändes jättekul. Det är en stor möjlighet för oss.

Jag tänker att det inte är så kreddigt?
– Vi har egentligen ingen tidigare relation till Mello. I och med vår medverkan så gör vi Melodifestivalen kreddig! Abba kommer dock alltid vara en favorit och Loreens låt var med grym. Vi vill mest röra upp känslor och vi är mest med för att synas ... men vi hörde också att finalfesten är årets fest.

Tror ni att ni kommer gå hem bland Melodifestivalen-tittarna?
– Det kommer att gå skitbra ... troligtvis får vi lite haters och lite lovers!

Har ni spelat något i Malmö tidigare?
– Säkert!?

Kiev då? Det är ju där ni hamnar om ni vinner allt. Ni har väl spelat i Balkan lite?
– Ja, men nej, inte i Kiev. Men det kommer att bli riktigt kul att spela där!

När vi vinner blir det en ännu bättre och pampigare show än den vi har här.

Jag uppskattar självförtroendet. Överlag har man ju lite fördomar, förlåt, om er hemstad Göteborg som rätt grå. Men ni står oerhört färgstarka. Följde ni bara regnbågen när ni fann varann?
– Vi har varit vänner väldigt länge  och vi brinner för samma saker och vi gillar alla liknande musik. Dism-issed reflekterar allt detta. Tillsammans med alla som följer oss vill vi slå ut och blomstra! Nu har vi gjort ett album ihop som kommer ut under 2017 och det känns så himla fint att ha uppnåt det tillsammans

Karlstad Pride var så fint då det var väldigt många regnbågsfärgade hjärtan som pulserade med våra.

Alla fina prideparader, Stonewall-upproret, våra närmsta, och alla våra hjärnspöken har influerat oss. Någonting väldigt inspirerande är när man ser en konsert där artisten eller bandet får publiken att känna nånting stort. Det är också inspirerande för oss när vi själva känner att vi har lyckats påverka andra.

Har det varit nån mer spelning då era hjärtan "pulserat"?
– Våra releasefester tenderar att bli väldigt intima och minnesvärda. Speciellt releasen för 'Dance on the Borderline' då vi satte eld på Jazzhusets legendariska scen och kvällen fick ett abrupt slut.

Om man vill ladda upp inför 'Hearts Align' nu på lördag ... hur gör man då det på bästa sätt?
– Samla era vänner, skaffa massa glitter och något snyggt läppstift! Och ta på det där som ni aldrig vågat ta på er. Får ni feeling skulle ni kunna slänga på vår musik samtidigt.

Vad missar ni inte att ha i logen?
– Maynard James Keenan vin och en röd matta. Och det är alltid nice med klackar.

Sociala medier:

Intervjuade av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com