Derek Dennis Herbert

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 26 juni 2017

Intervjun möter dokumentärfilmaren och film-regissören Derek Dennis Herbert i ett samtal om skräckfilmer, festivalsäsongen och hans kommande film om skräck-ikonen Kane Hodder.

Vad var det som drev och inspirerade dig till att berätta Kane Hodder's historia på film?
- Kane Hodders berättelse är en som verkligen fascinerade mig. Må det ha varit genom att läsa den utmär-kta biografin 'Unmasked' av Kane och Michael Aloisi, eller genom att se klipp när Kane pratade om sitt liv, så visste jag att hans historia var unik. Vi känner alla till han som Jason Voorhees och Victor Crowley, men det är väldigt få av oss som känner till allt om Kanes brännskador, mobbningen och hans kamp för att lyckas inom branschen. Det är där hjärtat och själen i den här filmen finns ...

Vilken roll har självbiografin spelat i arbetet med den här filmen?
- Kane's biografi inspirerade filmen. Både Kane och Michael Aloisi vet hur mycket jag tycker om boken, men min vision var att skapa en fristående film som låter dig se de känslor som du läser om i boken. Jag tycker att alla både borde läsa boken och se filmen. De är väldigt olika.

Hur närmade du dig Kane Hodder om att förverkliga projektet?
- Min medproducent Andrew Barcello tog den första kontakten med hans manager om våran avsikt att göra den här dokumentären och frågan om han var intresserad. Efter några telefonsamtal med managern styrde vi upp ett möte med Kane. Mitt första möte med honom var jättebra.

Det var, helt ärligt, som ett ögonblick ur en film. Min medproducent, Kane, och jag kom så bra överens att det bestämdes där och då att vi skulle göra den här filmen.

Var du ett stort fan av honom innan?
– Innan var jag definitivt ett fan av Kane, men troligen inte vad som skulle anses en stor sådan. Nu kan jag däremot säga att jag är det. Men då på grund av mannen jag lärt känna. Jag har alltid tyckt att han är en begåvad skådespelare, med eller utan mask, och nu har jag en vänskap med honom utöver det.

Varför tror du att just Kane blivit så ikonisk inom skräckgenren och känd över hela världen?
- Det sätt som Kane behandlar sina fans på är en av de största orsakerna till hans fortsatta anseende och framgång. Han respekterar sina fans och tar sig verkligen tid med alla under de mässor han närvarar vid. Jag har sett honom känna igen fans från flera år tidigare vid mässor och ger verkligen allt för att se till att folk får en bra stund.På en personlig nivå kan jag säga att om min röst nånsin är hes när vi pratar ... då frågar han mig alltid om jag är sjuk. Han oroar för mig, på riktigt.

Han var kanske inte den första Jason men helt klart en favorit för många. Vem är din favorit?
- Medan jag tycker att alla "Jason" skådespelare har gett sin egen känsla till karaktären så är Kane definitivt min favorit. Han hade ett särskilt fokus, en uppmärksamhet på detaljer och en passion för karaktären som inte fanns där före hans skildring ... eller efter.

Han är en skådespelare och även med alla dessa proteser kan han leverera en bra prestation.

Det är många intressanta skådespelare som ni har intervjuat. Så jag kan bara anta att det är många intressanta historier som har berättats. Vilken är din favorithistoria om Kane?
- Ja, det har varit många bra historier. En av mina favoriter kom från Adam Green som tyvärr inte kom med i filmen. Under förproduktionen av filmen 'Frozen' hade producenterna budgeterat för en lokal stunt-koordinator men Kane var så bekrymrad för Adam, för skådespelarna och hans team att han tog emot en kraftigt reducerad lön för att kunna flyga ut och samordna filmen.

Han är som sagt en oerhört omtänksam man och det visas tydligt där.

Vad förvånade dig mest?
- Det mest överraskande med att göra filmen var hur snabbt folk gick med på att vara med. Vi fick med oss så många människor och det är bevis på hur mycket de älskar och respekterar Kane. Man kunde känna den energin i luften när de pratade om honom, att de skulle göra allt för honom, och det går åt båda hållen.

Vad är det som är så tilltalande med skräckfilmer?
- Skräckfilmer låter en uppleva de mest hemska av saker men på ett underhållande sätt. Det är bara så det är. Att bli uppskrämd över något som är på låtsas är kul och en stor skara människor älskar det! Jag tycker definitivt att det är fascinerande hur fans av skräckgenren är så passionerade.

Jag får inte det intrycket från alla andra genrer.

Vad tycker du om det nutida läget och framtiden för genren?
- Jag ser helt klart en stor mängd kreativitet i det oberoende filmsystemet just nu, liksom en del av de studiofilmer som inte är remakes. 'The Conjuring' och 'Insidious' filmerna till exempel. De är fantastiska skräckfilmer och jag förblir optimistisk om framtiden och tror att det kommer bli ett ökat antal smarta studio och icke-studio filmer som görs av duktiga regissörer och producenter.

Det finns alltid efterfrågan efter en riktigt bra skräckfilm!

Vilken är din alla tiders favorit?
- 'Hajen' är min favorit skräckfilm genom tiderna.

Ni i filmteamet har också engagerat er med Bothin Burn Center som hjälpt Kane mycket?
- Bothin Burn Center är det sista stället som behandlade Kane's brännskador. Det är flera år sedan nu, men det är de som Kane själv nämner som de som räddade hans liv. Så vi visste att vi ville bli involverade med dem. Människorna där gör ett fantastiskt arbete och de har till och med samarbetat med oss så att vi skulle kunna filma den enhet där Kane behandlades.

Vi valde att samla in pengar via crowdfunding i ett sent skede. En metod valde vi så att vi kunde få pub-licitet för dokumentären men även få in pengar att kunna ge tillbaka till Bothin Burn Center.

Är filmen helt klar nu?
- Ja, sen i februari 2017 har filmen varit helt klar.

Har Kane sett den slutgiltiga versionen? Vad var hans reaktion?
- Ja, Kane har sett den slutgiltiga versionen och gillade den verkligen. Till den här dokumentären behövde vi verkligen hans godkännande för att få ut den, och att få så stark positiv feedback från honom är exakt vad vi ville ha. Det här är hans berättelse och hans film och vi vill att han ska vara stolt över den.

Så vad kan vi förvänta oss av filmen när den släpps?
- 'To Hell and Back: The Kane Hodder Story' är lika mycket en film om medmänsklighet som det är en film för skräckfantasterna. Så man kan förvänta sig att skratta, att gråta och bli berörd av hans historia. Den är verkligen lika imponerande som ikonen han själv.

Första gången jag försökte få till den här intervjun var i november förra året, men då kände du att det var bättre att vänta tills filmen fått distribution. Så, vad innebär det här samtalet nu?
- Vi är mycket närmre att ha festivaler vi kan prata om nu. Nu när filmen är färdig och skickas ut till olika festivaler så vet vi att vi kommer att komma in på festivaler och förhoppningsvis även mässor under året. Vi kan inte avslöja något om exakta datum än, men detaljer kommer snart!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com