Daniel Mauricio

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 1 juni 2017

Intervjun möter musikal-artisten Daniel Mauricio i ett samtal om att vara singelaktuell, en hård och krävande bransch och den norska uppsättningen av 'The Book of Mormon'.

Vad håller du på med just nu?
– Just nu repar jag 'The Book of Mormon' på Det norske teatret. Jag spelar Matumbo och ensemble. Otroligt kul. Norska är helt nytt för mig ...

Är det nya utmaningar som lockar dig till nya roller?
– Det som lockar mig mest är ju utmaningar. Något man inte riktigt tror att man kommer klara av. Historien som ska berättas är otroligt viktig för mig. Och sedan försöker jag också se om jag kan lära mig något av själva processen. Det absolut bästa med detta yrket är att det är så varierande. Att vara musikal-artist innebär till stor del att både sjunga, dansa och agera.

Man träffar mycket folk och lär sig något nytt i varje produktion.

Är det en lika svår bransch att vara i som man fått för sig att den ska vara?
– Den här branschen är hård. Men vill man så kan man. Ett nej måste man kunna ta och lära sig att inte ta så hårt. Är du en person som jobbat hårt för att få stå på scen och tillslut landar en roll du länge velat ha är det helt fantastiskt. Men det finns ju många som aldrig får chansen och då suger det ganska hårt.

Men man lär sig alltid något. Ge aldrig upp, var dig själv, stå på dig, och var så bra som du kan vara. Det är mina råd till dem som vill hålla på med detta ...

Vad är ditt första minne av att vilja stå på scenen?
– Det har alltid varit aktuellt för mig att stå på scen. Ända sedan barnsben har jag dragit mig åt det konst-närliga. Att få uppträda inför andra och att få berätta en historia. Utbildningen på Balettakademien och danslinjen i Göteborg fick mig att hitta mig själv som artist och person. Vi var en väldigt drivande och stark klass. Vi pushade varandra och vi hade väldigt bra lärare.

Vilket blev ditt första jobb efter det?
– Mitt första jobb efter skolan var 'The Legend of the Lion King' på Disneyland i Paris. En mindre version av den jag gjorde i London. Fantastisk kul!

Den du gjorde i London var inte vilken som helst utan 'The Lion King' på West End?
– Min tid i 'The Lion King' var tuff ... men jag älskar utmaningar och lärde mig otroligt mycket. Det är en fantastiskt fin musikal och vem älskar inte Disney? Jag spelade olika roller då jag var swing. Alltså en som hoppar in för andra när de andra av olika anledningar inte kan uppträda.

Är där några musikaler som vore drömmen att få göra?
– Det finns många musikaler jag velat göra. Hamilton, Dreamgirls, The Color Purple, för att nämna några.

Har det även blivit skådespelarroller utanför alla musikaler?
– Under tidigare år var jag med i några serier och jag hade några statistroller på SVT. Och var även med i en pjäs på Göteborgs Stadsteater. Sedan har det blivit några reklamer, och en hel del musikvideos.

Vad gäller pop-sidan av ditt artisteri började det med en liten grupp vid namnet Drugs?
– År 2012 startade jag och Joel Mauricio gruppen Drugs. Och ett år efter blev vi tre då Johan D. Seil klev in. Vi stod ut i mängden för att vi sjöng live och dansade en hel del. Vi valde att lägga ner då ingen av oss hade tid men jag får fortfarande förfrågningar och har tagit in andra då jag har tid.

Men då kör vi inte under namnet Drugs ...

Som soloartist blev det några singlar 2015 och nu har du släppt en ny igen. Vad är 'Mayflies'?
– En klubb låt! Det var Johannes Timander som skickade låten till mig och på den vägen är det. Vi spelade in låten i en studio i Stockholm. Mayflies handlar för mig om ett one night stand, och det kan ju väldigt många relatera till.  Otroligt kul och oväntat att den fått så många plays redan.

Blir det fler låtar det närmsta?
– Mycket jobb har kommit i vägen men jag håller på med ett par låtar nu och förhoppningvis kommer en ny låt i början av juni.  Jag hoppas att jag får fortsätta hålla på med detta väldigt länge och det kommer absolut att komma fler låtar. Har också startat ett nytt samarbete med en snubbe i Stockholm och vi får se hur det går. Det är väldigt spännande.

Gillar du att skriva låtar?
– Låtskrivande är väldigt nytt för mig och jag var inte med och skrev Mayflies. Men det varierar väldigt när jag själv skriver låtar. Ibland tar det inte mer än tio minuter och ibland kan det ta månader. Vissa gånger ändrar jag när jag väl står i studion och får andra känslor och tankar.

Så vad hade du gjort om du inte fått arbeta med allt det här kreativa som du gör nu?
– Jag har länge varit intresserad av modé, skönhet och även event-planering. Och det är väl något jag skulle kunna tänka mig att göra om jag inte fått stå på scen ...

Vad har varit mest minnesvärt så här långt?
– Det mest minnesvärda? Eftersom allt är så olikt så är det svårt att svara på den frågan. Men första jobbet kommer man ju aldrig att glömma. Sedan har man ju fått så många fina vänner på grund av jobbet.

Kommer du uppträda under Pridefestivalen i år igen?
– Jag kommer absolut att uppträda under Stockholm Pride i år. Jag är otroligt tacksam och glad att jag fått förfrågan i år igen. Det är en härlig festival och det är en viktig festival.

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com