Daniel Hånberg Alonso

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 6 juni 2016

Intervjun möter författaren Daniel Hånberg Alonso i ett samtal om Stockholm, viljan att utbilda och hur diskbänksrealism dödar litteraturen.

Den samlade utgåvan med Josef Blocks första fall finns nu ute som pocket. Vilka är dessa?
– Samlingen 'Block - En deckare ur balans i tiden' består av sex olika fall. I 'Humle, malt, jäst, vatten och ond bråd död' undersöker Josef Block ett mord på Münchenbryggeriet, i 'Lärkan som slutade sjunga' besöker han det gamla sinnessjukhuset på Kungsholmen, i 'ABC-Morden' närvarar han vid invigningarna av Vällingby och Farsa Centrum, i 'Till tonerna av din död' lyssnar han på musik på Sveasalen ... där NK ligger idag. I 'Sibirien' traskar han omkring i Vasastaden och i 'Skottet på Strömbadet' undersöker han tobaksodlingarna som spred ut sig över Södermalm i slutet på 1800-talet ...

Vad kan läsarna förvänta sig när de tar med sig den här till hängmattan eller strandkanten?
– Spänning, humor och sjukt intressant kuriosa! Du har aldrig läst något liknande tidigare!

Vem är Josef Block?
– Josef Block är Sveriges enda metatemporala privatdetektiv. En anakronist. En person som lever i en väldigt skrev relation till tiden. En relation som många skulle se som en superkraft men som han ser som en sjukdom. Han är 30-plus, han är osäker på exakt hur gammal han är ... och en rejäl pragmatiker.

Hur kom det sig att du började skriva just deckare?
– Efter att ha skrivit tre äventyrsparodier om karaktären Thomas Blake som blev uppskattade men inte någon säljsuccé så skämtade min vän Habil-Simón att jag borde skriva en Stockholmsdeckare, det var ju ett säkert kort! Mitt ironiska skratt fastnade i halsen när jag insåg att jag ju faktiskt älskar både mordgåtor och Stockholm ...

Det var ju självklart jag skulle skriva en sådan, fast så klart med min egen personliga twist.

Thomas Blake-boken 'Afrikas Öga' var mer specifikt din debut som författare överhuvudtaget?
– I Afrikas öga introducerade jag Thomas Blake, ja, äventyrare enligt visitkortet. Jag ville skriva ett kärleksbrev till författare som Alistair MacLean och all kiosklitteratur jag förälskat mig i som tonåring. Det är rena komedier med spänningselement där jag fick chans att skämta om globalisering, teknologins övertagande av vår vardag och ockulta nazister. De var sjukt roliga att skriva.

Dina noveller för mina tankar närmre genren i en klassisk bemärkelse än vad som ofta är fallet här på den svenska deckarscenen. Har Agatha Christie eller Arthur Doyle inspirerat dig?
– Båda har varit gigantiska inspirationskällor för mig och älskar dem båda djupt. Diskbänksrealismen som så ofta färgar svenska deckare tar död på litteraturen. Det har aldrig intresserat mig att läsa om kommis-sarier som har problem med sina tonårsdöttrar eller fäder med alzheimer. Det går att relatera till karaktärer utan att man behöver veta allt om deras deprimerande privatliv ...

För mig ligger fokus på mysterierna och historierna knutna till dem. Så att höra att jag lyckats förmedla den tonen får mitt hjärta att göra saltomortaler.

Men du närmar dig ändå en dokumentär aspekt där du lite vill utbilda läsaren?
– Utan tvekan, det är min mission med Josef Block ... att underhålla och utbilda. Jag vill väcka en nyfiken-het till Stockholm och historia i allmänhet. Att få en läsare på ett underhållande sätt att se saker med nya ögon är den största belöningen jag kan få som författare.

Hur har du kommit åt den delen av skrivandeprocessen?
– Bläddrat i en jäkla massa böcker! Om jag inte är tjenis snart med personalen på Stadsbiblioteket och Kulturbolaget blir jag besviken. Stockholmskällan är ofta en utmärkt plats att börja på samt så har jag en växande samling med fotoböcker som inspirationskällor.

Vad är det med just Stockholm som gör staden till en så bra miljö för mysterier?
– Stockholm är en stad i ständig förändring med många skelett i garderoben. Alla dessa olika ansikten som huvudstaden har haft har gett den en rik historia som är rent orgasmatisk att förkovra sig i.

Vad har varit det roligaste under arbetet med hela den här serien?
– Att ständigt lära mig något nytt. Det initiala researchen är alltid fantastisk ... det går sedan över till en smula ångest när jag inser hur många vetgirighetshål jag skulle kunna falla ned i. Att skriva ned den första sidan, att skapa tonen för varje novell och öppna upp en ny värld ger mig dessutom en euforisk kick.

Utöver samlingen så har en helt ny novell också precis släppts. En novell som tar upp Sveriges kränkningar mot romer under 1960-talet. Har det känts extra relevant att placera en berättelse där med tanke på dagens diskussion om flyktingfrågan och tiggeri?
– Stockholm, precis som många städer, är uppbyggd av invandrare och kulturella influenser, må det vara tyskar, fransmän eller amerikaner. Jag skräms av den historielöshet som tycks ha smittat både media som dess läsare. Jag ville därför ta upp invandringen i Stockholms historia för att visa att inget är nytt under solen. Att det blev störst fokus på romer var för att jag själv chockades över vad jag hittade i min research.

Vad handlar novellen annars om?
– I 'Tabula Rasa' som den heter blir Josef Block vittne till myndigheternas övergrepp när han reser tillbaka i tiden till tidigt sextiotal och motvilligt får lära känna en mörk tid i modern svensk historia där invånare delas in i grupper av A- och B-människor.

Är det början på en ny samling? Kommer det bli en andra samlad roman av det i slutändan ...
– Exakt, i skrivande stund har jag precis plitat ned de första orden på del fyra av sex i vad som kommer att bli den tryckta samlingsutgåvan 'Block – Mannen i vitt'. Fall två i den nya novellserien, 'Katt bland hermeliner', kommer släppas som e-novell på nationaldagen idag den 6 juni och del tre 'Ett skepp som kommer lastat' som handlar om smugglingen i Stockholms skärgård på trettiotalet.

Den släpps någon gång i juli eller augusti ...

Du kommer ju själv från Bålsta. Varför inte ta med Josef Block dit för något fall?
– Jag skulle aldrig låta Josef Block besöka Bålsta. Han mår tillräckligt dåligt som han gör.

Du började skriva vid tidig ålder?
– Jag vet säkert att jag skrev på noveller vid nio års ålder. Som den nostalgiska hoarder jag är har jag säkerligen kvar de första texterna djupt ned i en byrålåda. 

En dag borde jag dyka ned i den och se vad jag hittar!

Skriver du på några andra projekt vid sidan om de här sex nya Block-fallen nu?
– Förra sommaren skrev jag den politiska satiren 'För Sverige i tiden' och det är mycket möjligt att jag släpper den senare i år medan jag skriver klart 'Block – Mannen i vitt' samlingen.

Du arbetar om inte annat också som DJ. Vilken theme-låt skulle du tilldela hela serien?
– Två låtar som går på repeat medan jag skriver Block är Mattias Bärjed' 'Klara Norra' och Hans Zimmer's 'Discombulate'. Är man en filmnörd så är man ...

Vem skulle spela Josef Block i en eventuell filmatisering?
– En ung Ralph Fiennes!

Dina egna verk åt sidan. Vilken annan bok skulle du vilja rekommendera till läsarna just nu?
– Läste precis om en av mina absoluta favoritböcker, 'Momo: Eller kampen om tiden' av Michael Ende.

Den rekommenderar jag starkt!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com