Crooked Trees

Som intervjuade av redaktör Daniel John Johnsson den 6 maj 2017

Två Nashville-grabbar som hamnat i Stockholm. Intervjun möter singelaktuella Crooked Trees ena hälft Kevin Spring för att få veta mer om deras låtskrivande och nya singeln 'Roam the World'.

Och vilka är Crooked Trees då?
– Två Nashville-grabbar som hamna' i Stockholm ...

Hur lärde du och din duo-kamrat Emil Salmi känna varandra?
– Vi lärde känna varandra genom gemensamma vänner i vår uppväxt och även min äldre bror. Sen senare fann vi båda ett gemensamt intresse inom musiken, vi båda hade sysslat med musik på varsitt håll tidigare.
Jag visste att Emil kunde sjunga, så jag frågade om han ville spela någon gång.

Sen efter första gången hade vi så pass kul så det fortsatte som en rolig grej. Sen växte vår musiksmak samman.  Vi lyssnar på allt möjligt. Och den roliga grejen blev en mer seriös grej.

Musik där The Doors möter Kings of Leon och Mumford and Sons ...
– Ja, stora influenser är definitivt Kings of Leon och Buce Springsteen för tillfället, men även Biffy Clyro, The Doors, Foo Fighters, Arctic Monkeys, Band of Horses, Queens of the Stone Age, Black Keys och Mumford and Sons. Bandet blev resultatet av att vi umgicks och spelade varje helg tillsammans. Till slut bestämde vi oss för att göra något utav det eftersom många berättade för oss att vi hade något på gång.

Även om vi bara lekte runt. Vi kände oss inte som ett "band" förrens vi hamna mitt upp i en musikstudio och faktiskt skulle spela in vårt eget material. Då tror jag nog att vi insåg att något var på gång.

Jag kom på idén till bandnamnet efter att Biffy Clyro gav ut sig dubbelalbum 'Opposites'. Omslaget till al-bumet inspirerade honom att vilja göra någonting, vilket resulterade med bandnamnet Crooked Trees. Vi båda tyckte det var en schysst beskrivning på oss två och vår musik.

Hur kom ni i kontakt med musikproducenten Lennart Östlund?
– Det var faktiskt genom Micke Nord, som hjälpt mig att utvecklas som gitarrister och musiker. Han tip-sade Lennart och Rolf på Mungo Studios om oss. Efter detta fick jag ett samtal utav Rolf och vi bestämde att vi skulle ses på möte. Väl på mötet fick jag träffa Lennart för första gången och jag visade upp vårt ma-terial som vi hade spelat in supersnabbt på min telefon över en söndag. Jag visade upp det för honom och resultatet blev att vi fick spela in vår EP hos dem ...

Vi hade faktiskt ingen tanke på att göra det så tidigt själva och musiken skrevs i samband med det hela. Inget hade hänt om inte Micke tagit tag i saken.

Men ni hade tidigare varit med på en konstellationsplatta för indie- och folkmusik?

– Som ett självutgivet indieband försökte vi i början få oss att synas och stå ut på bästa sätt vi kunde. Flera snälla musikbloggar hjälpte oss med detta genom att inkludera oss i artiklar, videos, radio, blogginlägg och så. I samma sväng fick vi en förfrågan om att medverka på en konstellationsskiva utav en av de större bloggarna. Stort tack till Alex för det!


Singeln 'Roam The World' ute sen några veckor tillbaka. Hur kom den till liv?
– Jag skrev den på tåget mot Göteborg i somras. Det var perfekt stämning att åka i ett skramligt tåg genom landsbygden och se solen lysa över de stora fälten. Vid den tiden var jag väldigt inspirerad av äldre akustisk blues. Jag gillade själva melodin och den röda tråden gitarren bidrog med på egen hand i musiken. Gitarr-idén som jag hade sedan tidigare kom ihop fint när jag själv befann mig i samma tema jag ville att låten skulle ha. När jag väl kom hem visade jag det hela för Emil och han hoppade på direkt och bidrog med ett fantastiskt fint vintage och dammigt sound med sin äldre Gibson es-125 från '54.

Vi både visste att vi ville hålla den enkel och fin.

Vad handlar låttexten om?
– Texten handlar om första gången jag träffade min flickvän ... som under den kvällen delade med sig utav sina planer att sticka på en lång resa. Låten är en blandning utav att skapa ett nytt kapitel och äventyr tillsammans samtidigt som att behålla ens egna äventyr och inte sätta stopp för något. Jag ville ha en fin balans mellan de båda viljorna och jag tycker texten passade bra tillsammans med vad gitarren har att säga.

Är det alltid du som skriver texterna?
– Vi börjar alltid med att skriva musiken tillsammans genom att ses och leka rund med lite idéer. Emil br-ukar oftast komma på en vacker sångmelodi samtidigt som vi skriver själva musiken som jag sedan fyller med ord. För det mesta är det jag själv som skriver låttexterna. Jag skriver alltid som bäst när jag har något jag gått och funderat på. Jag som person gillar att dra mig tillbaka och observera allt som händer kring mig.
Jag skriver bäst om personliga erfarenheter istället för att hitta på historier.

När jag väl sätter mig ned för att skriva texten brukar jag inte stöta på några hinder. Sedan visar jag min text för Emil och vi syr ihop den tillsammans med musiken.

Vad inspirerar?
– Vi hämtar inspiration lite överallt. Allt som händer runt omkring oss påverkar. Vilket humör vi båda är på. Vi gör sådan musik vi själva hade velat lyssna på och velat höra på radion. Jag tror det som inspirerar oss mest är musiken som vi själva lyssnar på.

Ni har inte haft någon spelning än?
– Vi har inte hunnit ha någon officiell spelning än. Vi älskar att sitta i replokalen och leka fram nya låtar, men så fort vi hamnar på scen blir det nog svårt att sluta. Så hjälp oss att göra den första till den bästa! När vi väl kravlar oss ur replokalen så tror jag vi kommer stormtrivas på scenen. Kanske lite för mycket.

Vi älskar att spela musik och det är vår passion. Så det spelar ingen större roll om det är i en kartong eller på nån bar i krokarna. Vi har alltid svårt för att sätta oss ned för att skriva tillsammans, eftersom vi alltid slutar upp med att stå och spela gitarr som två stolpskott.

Finns det något speciellt ställe här i Stockholm ni vill spela på?
– Vi har ju inte spelat där än men jag gillar att gå och se band spela på München Bryggeriet.

Jag råkar i alla fall veta att ni är klara för Live at Heart-festivalen senare i år ...
Vi har förstås inte spelat på Live at Heart tidigare och det enda vi förväntar oss är att ha kul. Vi går dit, gör vår grej och har roligt medan vi gör det. Vi tänkte värma upp inför Live at Heart här i Stockholm på olika småställen så håll ögonen öppna! De kommer spelningar sakta men säkert.

Så med debutsingeln ute. Vad väntar er härnäst?
– Totalt världsherravälde! På en seriösare not så tror jag vi kommer fortsätta våra släpp utav singlar och spela så mycket vi kan live. Tills det är dags att hoppa in i studion och spela in vår debutskiva.

Först vankas helgen. Vilken är den bästa afterwork-ölen?
– Ingen speciell öl, men den ska vara kall och 'Take it Easy' med The Eagles ska spelas i bakgrunden ...

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com