Charlion

Som intervjuade av redaktör Daniel John Johnsson den 06 juni 2018

Disco för losers. Efter att ha blivit missnöjda med sitt osläppta första album firar Stockholmsbandet Charlion sina misslyckanden med åttiotals-syntig pop om att förlora (men ändå vara winners).

Åttiotalet genomsyrar hela det här albumet med sina många syntar och snabba beats. Hur bottnar ni själva i åttiotalet och vad är det som tilltalar med den här ändå ganska igenkännbara ljudbilden?

Anders: Under ungdomsåren har vi endast tagit del av den rockiga åttiotalsmusiken. Vi hade helt missat den glittrande syntpopen, som vi gemensamt upptäckte senare än dom flesta.

Det är inte alla band som väljer att göra album varken alls eller så här pass tidigt in nuförtiden ...

Love: Det är väl självklart att göra ett album? Vi har ju drömt om det sen vi var små.

'Disco for Losers'?

Karl: Titeln ligger oss varmt om hjärtat då vi från början hade tänkt göra en svängig disco och funk insp-irerad skiva vilket vi inte lyckades med som vi hade tänkt. Eftersom att skivan inte blev som vi hade tänkt från början kände vi oss som "losers" och otillräckliga som musiker.

Därför ville vi göra om skivan som en hyllning till alla "losers" där ute.

Låten 'Disco for Losers' handlar om känslan av osäkerhet och tappat självförtroende på ett dansgolv.

Blev det en snabb omstart med skivan eller tog ni er tiden med att få allt rätt andra gången?

Karl: Vi har arbetat på skivan i snart två år och vi skulle släppa albumet för ett år sedan, men på grund av att jag råkade ut för en olycklig stämbandskada var vi tvungna att göra om albumet från början.

Anders: Det var en väldigt tuff period men när vi samlade oss och tog beslutet att göra om albumet började en ny häftig period där även några av spåren som nu är med på skivan kom till.

Karl: När vi bestämde oss att skriva om låtarna så att jag skulle kunna sjunga in dom förändrade det feeling på vissa av låtarna. Vissa blev bättre och andra blev sämre. De låtar som inte höll måttet kastades eller skrevs om och nya kom till. Så här i efterhand är vi glada att det blev som det blev då det nuvarande mate-rialet är sjukt mycket bättre än det vi hade för ett år sedan ...

När vi egentligen skulle ha släppt skivan.

Vad har det satt för förväntningar på albumreleasen att första-singeln 'Meanwhile in Heaven' nu väl har närmare sextiotusen spelningar bara på Spotify och det under ganska kort tid?

Karl: Den låten var ett säkert kort som första släpp, eftersom att låten är fantastisk! Innan den låten lät vi ganska annorlunda så den valdes som singel eftersom den väl representerar hur skivan låter.

Anders: 'Meanwhile in Heaven' handlar ju om en ateists desperata hopp om ett liv efter döden.

Det är nog, banne mig, ändå hitvarning på alla låtarna. Men om jag får välja en skulle jag nog säga att jag gillar utstickaren 'Wrote Your Name (in the sand)' mest av de nio spåren på låtlistan ...

Anders:
Tack, vad roligt! 'Wrote Your Name' ligger oss lite extra varmt om hjärtat då den handlar om våra gemensamma vänner som under det här albumets gång har stöttat oss på alla möjliga sätt. Under processen stod den lite utanför alla andra låtar då den fanns till för att bara arbetas med när det fanns feeling.

Därför låter den lite annorlunda men kändes ändå given att ha med på albumet.

Love: Vår rockiga basist Bryngels solklara favorit är också 'Wrote Your Name' ... anledningen?

Bryngel:  De e dist!

Har ni lite olika favoriter annars?

Love: Jag, Anders och Karl tycker mest om 'Rock N Roll Life'. Den blev också klar senast av alla låtar så den känns fortfarande fräsch.

Sen kan vi också med stor ödmjukhet rekommendera alla andra låtar eftersom att dom också är bäst.

Det har funnits varianter av bandet sen ni först började spela?

Bryngel: Jag, Love och Anders har spelat tillsammans sen femton års ålder. Det började med lökig metal och svårbegripliga texter. Efter det blev det covers på bröllop och mindre scener i Stockholm.

2013 fick vi förstärkning av vår gymnasievän Karl, som med helt annan musikalisk bakgrund kom in och ruskade om i bandet. Charlion startades.

Karl: Tre av oss är uppväxta med rock och blues ...

Anders: Medan Karl är soul.

Karl: Vi inspirerades mycket av Kings of Leon i början, ett band där våra olika stilar möttes. Men efter att ha umgåtts otroligt intensivt både i bandsammanhang och privat sen starten 2013 har våra musikaliska banor växt samman och vår musiksmak kan en enklast förstås genom att lyssna på albumet.

Bryngel: Svängig disco for losers ... and winners.

"Charlion" ... ?

Anders: Karl and the Kangaroos, Karl and the Losers, Karl and the Lions, Charlie and the Lions. Charlion!

Är alla fyra lika inblandade i allt?

Karl:
När vi skriver kommer ofta jag eller Anders med en låtidé som vi tillsammans tonsätter och sedermera producerar och i vissa fall mixar.

Hur stora vill ni bli?

Karl: Vi vill spela på Roskilde Festival. Roskilde har varit målet från början och det här albumet är förhoppningsvis ett steg i rätt riktning.

Love: Efter några år med backingtracks på vissa låtar kommer man till skillnad från innan nu få se äkta organisk livemusik och en otrolig spelglädje. Den 8:e juni på Mother i Stockholm kommer bli helt magiskt.

Det är release-giget på fredag som sker där?

Karl: Självklart! Vi inleder med ett releasegig på Mother i Stockholm på fredag och sen åker vi och spelar
på festival i Dalarna och Karlskrona för att nämna några. Vi har just nu också kontakt med en bokare i Litauen, så för alla er som har vägarna förbi Vilnius City Festival i september, see you there!

Vilket har varit erat bästa gig?

Bryngel: Helt klart Discover New Artists i Berlin. En otrolig klubbfestival med massa folk och otroligt ös.

Några avslutande ord var till alla disco losers där ute som inte har något att göra på fredag?

Karl: Kom och dansa med mig på Mother den 8:e. Låt oss dansa som både vinnare och förlorare. Om du inte har möjlighet att komma förbi, ta en lyssning eller hundra på skivan.

Och berätta gärna om det är någon låt du tycker extra mycket om!

Anders: Lägg dig ned, sätt på dig dina bästa hörlurar, lyssna på låtarna, och missa för guds skull inte att lyssna på gitarrerna och körsången.

Love: Sätt dig ned i lugn och ro, ta ett glas av något du gillar och lyssna noggrant. Gärna med mig den 8:e.

Bryngel: Ställ dig upp, släpp ut toffsen och headbanga med mig på Mother på fredag.

Sociala medier:

Intervjuade av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com