Cecilia Kallin

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 15  januari 2018

Som artonåring blev Cecilia Kallin känd för hela Sverige med gruppen Timoteij. Sedan avskedsspelningen för ett år sedan har hon jobbat med att skriva nya låtar och bygga sitt eget sound som soloartist.

Singeln ‘Runaway’ är din första egna låt efter uppbrottet med Timoteij för ett år sedan. Vad gjorde det här till rätt låt att presentera dig själv som soloartist med?
– Den första singeln känns extra viktig, eftersom en enda låt ska representera mig som artist. Jag hade skrivit många olika låtar och velade fram och tillbaka angående vilken som skulle släppas först och sen fick jag 'Runaway' skickad till mig. Åsa Schmalenbach och Josefina Sanner kontaktade mig och hade då en enkel demo. Jag skrev om den så att den skulle passa mig bättre, och jag bad min vän Filip Lindholm att producera den. När det var klart så kändes det som en perfekt första låt!

Varför ville du ha Filip Lindholm som producent?
– Filip var väldigt viktig för låten eftersom han är väldigt lyhörd, nytänkande och verkade också förstå direkt vad jag letade efter. Jag tror att jag bara skickade två olika referenslåtar till honom och redan på sitt första utkast hade han satt ihop en modern, intressant och annorlunda produktionsidé.

Var spelade ni in den?
– Sången har jag faktiskt spelat in själv hemma i min studio. Jag gillar att spela in min egen sång för då kan jag experimentera precis så mycket eller lite som jag känner för. På vissa låtar kan det dock kännas lättare och roligare att ha med någon utomstående som kan tycka till.

Har det varit annorlunda att göra musik nu under eget namn än vad det var innan?
– Ja, det tycker jag har varit stor skillnad. Det bästa har varit att jag kan skriva precis vilken musik jag vill och att jag inte behöver kompromissa. Det har känts väldigt bra och jättekul. I början av året när jag skrev så tyckte jag att det var svårt att bestämma hur mitt sound som soloartist skulle vara. Med Timoteij så var det så enkelt att göra soundet unikt, tack vare dragspel och flöjt. Efter att ha funderat fram och tillbaka flera månader, så tvingade jag mig själv att bara våga bestämma mig, och då kändes det helt rätt.

Hur ser du tillbaka på Timoteij tiden?
– Jag är glad och tacksam för allt vi fick uppleva tillsammans och för alla fantastiska människor som jag träffat tack vare Timoteij. Det var några riktigt roliga och lärorika år som gav många minnen för livet.

Du var bara arton år när du blev känd i och med Melodifestivalen. Hur var den uppmärksamheten?
 – Det var så klart annorlunda, men jag har aldrig gjort så stor grej av själva kändisskapet. Jag har alltid haft ett jättefint stöd från min familj och vänner, och det tror jag har hjälpt mig mycket.

Singeln får sägas vara en väldigt medryckande och upplyftande poplåt. Den är alltså talande även för hur din framtida musik kommer låta. Ditt sound?
– Vad kul, tack! Ja, när det gäller soundet så är den talande för framtida låtar också. Jag inspireras mycket av stora namn som Taylor Swift, Adèle och Ed Sheeran, så någon låt har lite country-vibbar och någon lite mer singer-songwriter känsla. Allting är poppigt och väldigt melodiskt.

Du har fler låtar på gång?
– Det har jag! Nästa singel planerar jag att släppa i månadsskiftet, april eller maj. Jag och fotograf Jesper Anhede ska snart börja klippa musikvideon som är inspelad i vackra Sydafrika ...

Jesper Anhede filmade också musikvideon till den här första låten?
 – Jesper har spelat in musikvideon och vi har klippt den tillsammans. Vi ville göra en enkel men vacker video och vår vision var att den skulle sticka ut från mängden genom att vara lugn och tydlig. Mycket av det som släpps idag är så mycket på många olika sätt och vi ville att den här videon skulle bli en motpol till det. Jag älskar att spela in musikvideos, så det var väldigt kul.

Eftersom det är bäst ljus vid gryning och skymning brukar det bli stressigt och kallt, och den här video-inspelningen var inget undantag ...
 
Vad handlar 'Runaway' om?
– Låten handlar om att ge allt man har till någon, och att man ska lita på vad man känner. Den speglar också mitt stora reseintresse. Den härliga känslan av att bara åka iväg var man vill, och också att man kan åka var som helst för den man älskar.

Vad vill du förmedla och vad kan du inspireras även när du skriver en låttext?
 – Jag inspireras mycket av mina upplevelser, som resor till vackra platser, nya människomöten och bra musik. Det jag vill förmedla är olika från låt till låt, men det är viktigt att det alltid känns på riktigt.

Det är snart Melodifestivalen tider här hemma i Sverige igen och du var faktiskt med och tävlade som låtskrivare i den norska motsvarigheten förra året?
 – Jag var en av låtskrivarna till låten 'Nothing Ever Knocked Us Over' som framfördes av popgruppen In Fusion. Det var otroligt spännande och samtidigt mycket mer avslappnat att tävla som låtskrivare och inte artist. Vi tog oss inte hela vägen till Eurovision, men vi kände oss nöjda med numret.

In Fusion gjorde ett jättefint jobb.
 
Kan du tänka dig att skriva mer för andra artister eller vill du fokusera på dig själv just nu?
 – Just nu ligger mitt fokus på min egen musik. Men jag tycker att det är väldigt roligt att skriva till andra också, jag har en Spotifylista som heter 'Written by Cecilia Kallin' där jag har samlat alla låtar jag givit ut som låtskrivare. Där finns David Lindgren, In Fusion, Erik Linder, Timoteij och så klart min egen låt 'Runaway'. Jag har massor av låtar som jag gärna skulle vilja dela med mig av till andra artister ...

Så det är något jag ska börja jobba på när jag har lite mer tid.

Vilka är dina stora musikaliska influenser utöver Ed Sheeran, Adéle och Taylor Swift?
 – Zara Larsson, Astrid S ... jag skulle kunna nämna många! Alla bidrar på sitt eget sätt, men om jag ska nämna en så är det nog Taylor Swift. Jag tycker till exempel att det är coolt att hon satsar så mycket på sina musikvideos. Det har inspirerat mig att satsa extra tid och hjärta i musikvideon till 'Runaway'.

Hur ser det ut med spelningar nu?
 – Just nu är jag inte ute och spelar men turnéplan för sommaren kommer snart att släppas på min hemsida. Under våren är jag också ute på ett antal spelningar runt om i landet. För mig är det viktigt att förmedla en känsla och jag vill gärna att publiken ska känna att de får lära känna mig lite. Så hoppas vi ses!
 
Vilken är din mest minnesvärda spelning så här långt?
 – Det är ju alltid väldigt speciellt att vara med i direktsändning, så många TV-framträdanden hamnar högt upp på listan. Den allra mest minnesvärda spelningen är nog från min hemstad Falköping. Det var vår första spelning med Timoteij i Falköping, efter vårt genombrott i Melodifestivalen 2010, och det var så många tusen människor som hade samlats för att lyssna på oss!

Det kändes väldigt häftigt och fint att få så mycket kärlek från sin hemstad.

Finns det något som du vill hälsa till läsarna innan de tar och lyssnar på 'Runaway'?
 – Tusen tack för stödet, det betyder jättemycket för mig! Jag hoppas att ni gillar 'Runaway' och att ni hjälper mig att sprida den.

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com