Carnival Youth

Som intervjuade av redaktör Daniel John Johnsson den 15 maj 2016

Intervjun möter det lettiska indie-popbandet Carnival Youth i ett samtal om att vara ung för evigt, turnélivet och att inte alls vara som One Direction.

Vilka är ni?
- Vi är fyra killar ... fyra mycket goda vänner som brukade vara klass- och skolkamrater. Roberts Vanagas på keyboard och sång, Emīls Kaupers på trummor och sång, hans tvilling Edgars på gitarr, bas och sång, och Aleksis Luriņš på bas och gitarr. Vi har inte någon frontman eller bandledare.

Vi är alla lika i varje aspekt av bandet. Speciellt när vi gör musik.

När kom bandet till liv?
- Det var 2011 när Edgars, Emīls och Roberts gick till replokalen för att ha roligt, var och en av dem spelade på de instrument de kunde och efter ett halvår, den 20 april, 2012, skulle den allra första konserten äga rum på 'The Student's Club' ... som inte existerar längre. Saken var den att vi inte hade någon basist ännu, så två dagar innan spelningen arrangerade vi med att Aleksis som spelade bas skulle hjälpa oss. Han kom bara för att han inte hade något bättre för sig den dagen.

Och efter ytterligare ett halvår insåg vi att vi redan spelade under namnet Carnival Youth. Det hände mycket naturligt och vi tror att bandet hittade sig själv lite.

Står Carnival Youth för någonting särskilt?
- Det beror på hur man tolkar det. Men för oss är 'Carnival' en fest och en hyllning till livet. Vi säger också att vår musik är "karnevalisk" vilket innebär att den är färgstark. Det innebär att vi spelar vad vi vill. Vi älskar musik som vidrör en känslomässigt och som är intressant och som har flera lager.  Jag antar att vårt kriterie är bra musik och förhoppningsvis rör vi oss mot det också.

Det enda sättet att ta reda på det är att lyssna! Under karnevaler sätter människor också på sig masker för att bli någon annan. Någon som de vill vara den natten.  Vi gömmer oss inte bakom masker, men vi gör fortfarande det vi vill mest, vi spelar musik.

Och med 'Youth' menar vi att vi fortfarande är unga och ska förbli så för evigt ...

Kan man säga att ni är Lettlands svar på One Direction?
- Vi är inte särskilt bekanta med deras arbete, men av vad vi har hört så är vi helt annorlunda.

Tänkte nog kanske mest på Edgar's frisyr. Hur är musikscenen borta hos er?
- Som du kanske vet är Lettland inte det största landet, så indiescenen är liksom inte jättestor. Det finns en handfull av coola indieband och alla de som skapar en gnista på scenen sticker ut eftersom det är ganska lätt att bli känd. Och det är även vi. Men den största musikscenen i Lettland är för country och folkmusik.

När passar det som bäst att ta sig an just eran musik?
- I ett badkar, med slutna ögon, smuttandes på vin.

Vad vet ni om Sverige?
- IKEA, vackra kvinnor och berg att åka snowboard på. Perfekt kombinerat.

Er senaste skiva 'Propeller' släpps här den 20 maj. Hur har responsen varit där ni släppt redan?
- Det är ganska svårt att säga eftersom den precis har släppts. Men människor runt omkring oss har varit positiva om den. Men vårt förra album 'No Clouds Allowed' handlade bara om att spela in låtar som vi skri-vit under en tidsperiod under gymnasiet ... medan arbetet med 'Propeller' var mer organiserat och vi hade ett tydligare sinne om hur det skulle låta. Det första albumet spelades in i vår replokal, medan den här spelades in i en studio. Det har varit en ny erfarenhet för oss.

Jag har hört på ett par låtar från skivan och det verkar vara ett ganska somrigt album?
- Somrarna är fulla av överraskningar ...

Hur har ni tagit er an låtskrivandet?
- Låtar handlar mest om självrannsakan. Om ångest och glädje i världen vi befinner oss i. Det finns ingen fast formel för låtskrivande men vanligtvis är det en av oss som kommer upp med en idé, ett riff, som de andra sedan försöker forma. Vi brainstormar ... har diskussioner.

Jag har en känsla av att ni är ett sånt band som mest av allt älskar att vara ute och spela?
- Det är sant! Vi är unga och fulla av energi och utforskarglädje. Vi reser världen runt medan vi gör det vi älskar. Det är det bästa någonsin. Det har blivit många grymma spelningar vi spelat. Både mindre sådana som har varit som galna fester och större som varit helt overkliga.

När man går och ser oss kan man förvänta sig den bästa kvällen i sitt liv! En kväll tillsammans med fyra killar från Lettland som gör vad de älskar mest. Spelar musik och har det roligt ...

Skulle ni helst spendera ett helt år i studion eller ett helt år ute på vägarna?

Roberts: Hmm ... turné! Men jag tror att de båda måste vara i balans. En liten bit av turnerande och sedan tid i studion. Det är det mest produktiva sättet.

Edgars: Jag kan inte jämföra de två, de är båda mycket produktiva. Vill spela en massa spelningar och spela in en hel del album i studion. På vägen, om jag måste.

Emīls: Båda är fantastiska om man har inspirerande människor runtomkring sig.

Ni är ute på en vårturné just nu?
- Vi är på Propellers Europaturné och vi har hittills varit i Polen, Tjeckien, Slovakien, Ungern och har just börjat spela i Tyskland. Turnén är redan halvvägs och hittills har den varit riktigt bra. Människor är väl-digt stödjande, det är fina tider, fina tider! Nu är vi på väg till Dortmund, sen blir det en i Bryssel där vi supportar Andrew Bird. Efter det kommer vi att spela några spelningar i Österrike, Schweiz och sedan flyga till Storbritannien för att spela på Great Escape i Briton.

Och en show på Koko i London ... det är i princip det.

Vilket är det bästa sättet att fördriva tiden på i en turnébuss?

Edgars: Sova och titta på TV-serier.

Emīls: Att försöka rita en perfekt cirkel.

Roberts: Läsa Etgar Keret och titta på 'House of Cards'.

Ni kommer till Sverige under hösten? Hoppas ni gillar regn då det sannolikt kommer regna mycket!
– Vi ser fram emot Skandinavien med stora leenden och stora ögon! I Lettland har vi alla fyra årstiderna under hela året, så vi kan anpassa sig till alla väder. Och så är vi är inte gjorda av socker.

Sociala medier:

Intervjuade av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com