Bjarne Lundqvist

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 21 december 2017

Med 60 år i showbiz har Bjarne Lundqvist spelat i band som Flamingokvintetten och Streaplers, delat scen med The Beatles och nu släppt sin egen tolkning av den klassiska  'The Christmas Song'.

Julen är en tid för nostalgi och med närmare 60 år i branschen måste du se ha varit med om en del?
– Min resa genom sextio år har varit en enda stor glädje i livet, den har tagit mig till alla jordens hörn och resan fortsätter. Sextio, sjutto och nittiotalet var en enda stor Eriksgata för dansbanden, mycket folk och varje dag i veckan man spelade ...

Streaplers var ju då bland annat förband till The Beatles?
– Vi var förband till The Beatles på Johanneshovs isstadion, 1964. Tror inte vi förstod riktigt hur stora Beatles skulle bli. Vi tyckte vid det tillfället att vi nästan var lika stora. Vi träffade killarna i logen och talade med dom med den lilla engelska vi kunde.

En annan spelning som etsat sig fast i minnet är när vi spelade på SS Norway i Karibien. Det var Arvingarna, Streaplers och Flamingo i en nonstop-dans på en stor scen akter däck med 1500 dansande människor i tjugofem graders värme.

Du har trots allt hållit på sen du var tolv år gammal. Vad är det som driver dig fortfarande?
– Det som driver mig framåt är publiken som aldrig har svikit och min egen studio är ett stor inspirationskälla till musik. Jag jobbade i många år som bokare och PR -kille på Tonart Nöjesproduktion, det var roligt arbete men längtade förfärligt mycket till scenen och publiken. Framförallt applåderna!

Skillnad idag och då är att nutiden är till det bättre på nästan alla sätt.

Vad inspirerade dig precis i början?
– Jag var väldigt influerad av storbands jazz. Duke Ellington var en favorit. Har själv också spelat in två stycken plattor med Emmaboda storband som jag släppte tidigt åttiotal.

Streaplers spelar fortfarande men flera medlemmar är också med i nya bandet Mule Skinner Band?
– Dansbandet Streaplers finns fortfarande kvar och Mule Skinner band startade som ett hobbyprojekt för cirka tre år sedan. Mule Skinner gör endast cirka tjugofem konserter per år. Att få spela med sina gamla musikpolare är en ynnest.

Vi har en hemsida med spelplan, themuleskinnerband.se.

Du fick ju lämna Flamingokvintetten efter ha fått tinnitus. Hur funkar det under spelningar?
– Jag fick svår tinnitus omkring år 2000 och slutade med Flamingo 2007, vilket jag självklart skulle gjort tidigare. Min tinnitus är tyvärr av den svåra graden, jag överlever men tror att kan jag inte spela och sjunga så hade jag troligtvis förkortat livet ändå.

Och nu har du tolkat 'The Christmas Song'?
​– The Christmas Song är enligt min mening en av dom bästa jullåtar som skrivits, och tycker låten "Bella note" ligger som god tvåa. Hörde den första gången med Nat King Cole, som gör den bästa tolkningen.

Vad är din relation till julen?
– Julen har alltid varit en stor högtid ... kanske för att jag blev pappa första gången när jag var 19 år gammal. Bästa minnet av jul var när jag hade min hästgård och Tomten kom från stallet.

Efter jul kommer nyår. Vad väntar då om vi också ska passa på att blicka framåt?
– Nästa år skall jag spela in nummer två av 'The European Songbook' med mig själv och även en ny platta med Mule Skinner. Så med tjugofem spelningar och lika mycket konferenser, jobb och studio så är år 2018 klart att attackera ...

Du fick ju dela ut en 'Årets Bjarne' under Guldklaven 2008. Vem skulle du utse till vinnare 2017?
– Årets Bjarne skulle bli en orkester som kommer från Kungälv, som har hållit på att spela i säkert mellan 30-40 år. Har en stor beundran för Andre Polgary som har drivit detta band i så många år utan att tappa sugen. De har aldrig blivit riktigt stora men ändå orkar och tro på ett lyft.

Dom hade fått både Årets Bjarne och en Guldklav för att dom orkar.

Finns det något du vill hälsa till läsarna innan de adderar The Christmas Song till sina julspellistor?
– Kära läsare, enligt mig själv spelade jag in årets platta The European Songbook ... stora låtar producerade av Bertil Broddeus tekniker Jonas Lengstrand. En helt underbar och välproducerad platta som få känner till. En liten baby för mig den, jag vill att min publik går in på Spotify och laddar ner!

God jul och gott nytt år!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com