Bella & Filippa

Som intervjuade av redaktör Daniel John Johnsson den 13 februari 2017

Vi möter Filippa Frisell och Isabella Snihs, duon bakom Melodifestivalen-aktuella Bella & Filippa, för ett samtal om att ha varit bästa vänner som blev systrar och allt om helgens låtbidrag, 'Crucified'.

Ni går ut på Melodifestivalen-scenen i Växjö. Vad vet ni om staden så här på rak arm?

Filippa: Helt ärligt så visste vi knappt var i landet det ligger ... men det vet vi nu (skrattar). Det ska bli spännande att åka dit då ingen av oss varit där.

Isabella: Kul att se nya platser och träffa nya människor tycker vi nog båda.

Är ni taggade?

Isabella: Det är som att vara riktigt nykär. Känslan går inte att beskriva och vi är taggade till tusen!

Ni tävlar med låten 'Crucified'. Berätta om den!

Filippa: I 'Crucified' beskriver vi känslan som egentligen inte går att sätta ord på. När man faller pladask för någon och blir otroligt förälskad.  Den passar perfekt för en sommarkväll vid lägerelden med alla nära och kära. Gemenskapen i låten strålar och det är en glädjefylld upptempolåt som definitivt sätter ett leende på dina läppar. Stilen skulle vi själva beskriva som modern akustisk country och pop!

Isabella: Låten är upptempo och är baserad på en hel del stämsång. Stilen på låten är något nytt och den är fylld av gemenskap och glädje som värmer. Den kommer från hjärtat! Hela låten är baserad på känslor från våra egna liv. Vilket också är anledningen till varför vi älskar att sjunga den så mycket.

Hur ser det ut när ni skriver tillsammans med Mats Frisell ... pappa i hushållet?

Filippa: Precis, det är han! Som alltid när låtar kommer till så sitter vårt lilla team i vår mysiga studio och dricker té, skrattar, pratar om livet och skrattar lite till.

Det förekommer en del “pappaskämt" och vi låter våra känslor, tankar och livserfarenheter bli musik.

Vad kan inspirera er när ni håller på och skriver nya låtar tillsammans?

Isabella: Vi finner inspiration i vardagen. Nya människor vi stöter på och historier som vi får berättade för oss. Men familjen är en stor inspirationskälla. Vi får både inspiration från varandra och våra föräldrar.

Filippa: Sättet de bryr sig om och tar hand om alla oss syskon på. Dom tar så väl hand om ansvaret att förbereda oss inför framtiden. Ska vi också prata om inspiration musikaliskt?

Visst!

Filippa: Vi älskar båda två Ed Sheeran, Tori Kelly och Allen Stone, de är grymma. Vi har även tagit inspir-ation från Simon & Garfunkel och First Aid Kit och själva satt ihop en skön modern mix.

Har det alltid varit en musikalisk miljö hemma hso er?

Isabella: Vi båda har sjungit så länge vi kan minnas och våra föräldrar och alla syskon är väldigt musikal-ska. Vi tror att det är det som kan vara en av anledningarna till att vår familj är så nära och att alla kom-mer så himla bra överens. Det har bidragit till vår underbara gemenskap ...

Filippa: Och visat på vad musik faktiskt kan göra mer än att bara vara en fröjd för örat!

Innan ni blev bonussystrar var ni redan bästa vänner?

Filippa: Redan som fyra och femåringar träffades vi i en lekpark. Då hade vi ingen aning att vi cirka tolv år senare skulle vara bonussystrar och delta i Melodifestivalen 2017 ...

När började ni göra musik tillsammans?

Filippa: Allting började i sovrummet. Vi började att göra covers och utan att tänka var det skulle leda så la vi ut dom på appen Videofy där dom uppmärksammades och vi fick en hel del följare! När antalet följare steg fick vi möjligheten att nosa lite på musikbranschen genom att intervjua och träffa artister som Miri-am Bryant, The Vamps, R5, Lukas Graham och Tori Kelly, vilket vi båda självklart fastnade för.

Isabella: Med övning blev vi bättre och efter mycket tid, tagningar och skratt i sovrummet fick vi ett kontrakt som sedan tagit oss längre ...

Så hur är det att göra allt det här tillsammans?

Isabella: Eftersom att vi var bästa vänner innan vi blev bonussystrar så är detta allt vi har kunnat dröm-ma om. Det är underbart att få dela glädjen i musiken och skapa tillsammans med någon som betyder så mycket. Självklart går vi varandra på nerverna när vi umgås så pass mycket som vi gör, men vi är bara människor och det är okej att inte alltid vara på toppen-humör.

Umgås ni fortfarande mycket utanför musiken?

Filippa: Väldigt mycket eftersom att vi bor tillsammans varannan vecka, går i samma skola, tränar tillsa-mmans, har gemensamma vänner, och framförallt skriver musik, spelar gitarr, och sjunger tillsammans.

Hur skulle ni beskriva varandras styrkor?

Filippa:  Vad det än gäller så vet jag att jag kan prata med Bella och lita på att det stannar mellan oss. Det är en av det kvaliteter som jag anser som viktigast hos en vän och syster. Hon kommer även med mycket bra lösningar och ger inte upp när det uppstår problem vilket är mycket värdefullt.

Isabella: Jag skulle säga att Filippas styrkor är att hon verkligen är en glädjespridare. Det finns inget bättre än en glad Filippa. Hennes skratt sätter ett leende på allas läppar.

Hon är också väldigt bra på att lyssna och ge goda råd, om vad som helst.

Hur gick tankarna när ni först fick reda på att ni skulle vara med och tävla i Mellon?

Filippa: Vi var faktiskt inte med varandra, för en gångs skull, när vi fick reda på det. Men det första vi gjo-rde var att ringa till varann och turas om att skrika i luren. Vi blev så obeskrivligt glada. Jag gick ut och sprang snabbare än jag någonsin gjort. Jag visste inte var jag skulle ta vägen. Det kändes och känns fort-farande så bra att något som vi själva börjat att skapa hemma i sovrummet som tolvåringar tagit oss till en scen där vi får nå ut till så många med det vi lever för och sprida den enorma glädje detta är!

Går ni in för att vinna?

Filippa: Huvudsakligen är vi med för att nå ut till alla människor med vår musik och för att ha otroligt kul! Vi tror inte på att resan kommer bli lika rolig om vi går in endast för att vinna. Självklart hoppas vi att genom att vara oss själva som vi alltid varit och ge allt när vi sjunger vår låt, nå ut till många.

Isabella: Vi hoppas att alla kommer älska vår låt lika mycket som vi gör!

Bella ... Du är den första i tävlingens historia som är född under tvåtusen-talet?

Isabella: Ja, det känns grymt häftigt! Jag hade inte tänk på det förens någon sa det i en intervju, men jag tycker att det känns superkul! Framför allt när vi tävlar mot Mello-historiens äldsta deltagare.

Vad är eran tidigare relation till Melodifestivalen?

Filippa: Vi båda brukar alltid åka på skidsemester lagom till när skivan med alla Mellolåtar släppts så vi sitter hela familjen och spelar den på repeat hela bilresan. Melodifestivalen för oss är sammankopplat med glädje då hela familjen ofta samlas framför TV:n och gemensamt röstar på våra favoriter.

Sen alla våra battles vi haft i 'Singstar' med alla möjliga låtar från tidigare år. En favorit vi sjöng på repris var Roger Pontare:  "Vill ni att jag vänder om och slåss för den jag är!" ... 'När vindarna viskar mitt namn' ... En av Singstar favoriterna! Vi blev helt klart mest starstruck av Roger Pontare i år. Och Charlotte Perelli.

Vilket snacks har ni helst framme medan ni kollar?

Isabella: Edamamebönor, is och schweizernötchoklad.

Vad har varit det roligaste med att vara med så här innan TV-sändningarna har börjat?

Isabella: Gemenskapen. Alla människor som är med på denna fest är så trevliga och underbara. Vi är säkra på att stå på scenen kommer vara svårslaget.

Filippa: Att få nå ut till så otroligt många människor och göra det vi älskar.

Det är utan tvekan Sveriges största scen. Vilken är den bästa spelningen ni haft sen innan?

Filippa: Den bästa spelningen är definitivt Café Opera?

Isabella: Ja, det kändes som startskottet för allt kul som händer nu!

Ni kommer inte minst nå ut till allt fler nu då ni också blivit signade hos Warner Music?

Isabella: Precis, det känns superkul! Vi tycker väldigt mycket om teamet där och vi är så tacksamma att det är just dom som kommer att vara med oss under den spännande resa vi har framför oss.

Filippa: Vi kan även avslöja att det kommer ny musik som vi är väldigt stolta över inom en snar framtid.

Vad jag förstår spenderar ni en hel del tid i studion ...

Filippa: Ja, vi spenderar i nuläget mycket tid i studion med vårt lilla team och skriver och slipar på nya låtar. Så kul! Ni kan förvänta er en hel del, vi har redan massor av musik redo för kommande singlar och album. So stay tuned!

Då ni själva har lite erfarenhet av att intervjua artister. Vilken fråga skulle ni vilja ställa till er själva så här inför Melodifestivalen?

Isabella: Vi skulle nog fråga: "Har ni något motto som motiverar er och isåfall vad är bakgrunden till det?"

Vad svarar ni?

Filippa: Överallt ser jag människor som bara springer förbi livet och är för upptagna att fokusera på framtiden så att de glömmer att livet faktiskt pågår hela tiden. Många har så bråttom mot sina mål att det glömmer att titta sig omkring och upptäcka alla fina saker längs vägen.

Mitt motto är därför: "Livet är inget genrep. Det är live dygnet runt!"

Isabella: När du står där om några år är det försent att ta vara på de möjligheter och chanser du en gång hade. Vi båda vet utefter egna erfarenheter att de största misstagen man gör ofta beror på att man inte vågar chansa. Därför skulle jag säga att mitt motto just nu är: "Du ångrar bara chanserna du inte tog".

Sociala medier:

Intervjuade av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com