Behshad Ashnai

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 30 maj 2016

Intervjun möter Behshad Ashnai aka 'Underline' i ett samtal om att finna musiken genom sin fars santoor, DJ-scenen och sommarens nya feel-good låt 'Can't Keep My Cool'.

Du är inte bara DJ utan också låtskrivare och producent. Hur spenderar du en vanlig dag?
–Mestadels med att sitta och skriva nya grejer och samla på mig olika idéer, det kan vara allt från en slinga på åtta takter till ett helt arrangemang. Dj:andet har på senaste tid fått ge plats åt musikskapandet. Ibland sitter jag själv och ibland med andra låtskrivare, producenter eller artister. Alltid kul att samarbeta med olika och lära sig nya saker. Sen pluggar jag musik och ljuddesign med vilket fyller upp dagarna ännu mer.

Några artister du skrivit med är bland annat Ace Wilder och Linnea Deb ...
– Ja, jag har skrivit tillsammans med The Family ... Linnea, Joy och Anton. Jag har några fler samarbeten igång med en del svenska artister. Sen får vi se om och när de släpps. 

Ace Wilder-låten kom med i Melodifestivalen?
– Jag pluggade på skolan SAE Institute i Stockholm där Joy Deb var en av lärarna. Jag började visa honom musik som jag gjort och då en massa remixer framförallt. Sen frågade jag om jag fick göra en remix på 'Heroes' och efter han hörde den remixen så frågade han om jag hade något släppt som jag kunde skicka till honom. Long story short skickade jag ett track som sedan blev 'Don’t Worry'.

Hur var det att vara med där?
– Mello var sjukt kul och det är nått som jag absolut skulle kunna tänka mig vara med på igen. Sjukt myc-ket proffsigt och trevlig folk framförallt som jobbade natt och dag för att få saker och ting att klaffa

Vilken artist vore en dröm att få producera?
– Pharrell Williams, utan tvekan! 

För att återgå till musikproduktion. Vad är det viktigaste för dig när du sitter med en låt?
– Att ha kul och göra det jag tycker om och vara öppensinnad. Framförallt att ha ett öppet sinne! Själva processen ser olika ut varje gång faktiskt, men det som är gemensamt för alla låtar är att det alltid finns någon grundidé som triggar igång resten av skapandet. Sen om det är en liten loop, gitarrslinga eller textrad spelar inte så stor roll. De triggar en att komma på anslutande idéer.

Hur länge har du arbetat med musik nu?
– För ett år sedan eller så ...

Hade du hållit på med musik länge innan dess?
– Intresset har så gott jag minns alltid funnits där. Från att jag fick spela på min pappas santoor, vilket är ett traditionellt persiskt instrument, till att spela på skolavslutningar. Sen har jag alltid haft så mycket grymma musiker i klassen så bara jag fick vara med och spela fyra enkla ackord i den ensemblen så var det stort för mig. Sen visade min brorsa mig programmet FL Studio och att man kunde göra enkla beats. Så då började jag smått med det och samtidigt började jag intressera mig för att dj:a.

Och dj:andet fick mig att vilja gå in och göra små ändringar i låtarna eller göra mashups och på så sätt trän-ade jag upp mina färdigheter i produktionsprogrammet. Sen skulle jag vilja säga att dj:andet har gett mig en taktkänsla som sitter i ryggmärgen.

Vad definierar en bra dj?
– Att det är någon som interagerar med publiken, som läser av stämningen och så klart spelar bra musik.

Vilken utrustning arbetar du med?
– En Akai midi-klaviatur, ett par Sennheiser HD-tjugofemmor och MB Pro är det jag använder dagligen. För inspelning använder jag en Apogee Duet 2 och en SE X1 mikrofon. Har inte hunnit skaffa studio på grund av mycket flytt och tillfälligt boende.

Din musik känns som lite som en blandning av olika genrer?
– Ja, det stämmer. Jag har mycket influenser från alla möjliga håll men huvudsakligen house, disco och fu-nk. Sen älskar jag gammal hiphop som har så svängiga beats som gungar igång en. Jag vet inte riktigt var allting kommer ifrån ... men jag vet att jag alltid varit rätt öppen i min musiksmak.

Just DJ-scenen är väl väldigt festorienterad. Är du en partykille på scen eller mer återhållsam?
– Jag är nog alltid redo att festa och tillåter stämningen det så absolut! Men någonstans är det också ett arbete som utförs så proffsighet känns viktigt.

Varför tror du det blivit så populärt som det är med EDM nu?
– Det var rätt i tiden och folk var redo för det vilket var jäkligt kul! Det är många faktorer som spelar in, men jag tror en var att lyssnarna blev alldeles häpna av den musiken, speciellt när det började spelas hårda klubb och festivallåtar på radio. Som 'Can't Keep My Cool'. En riktig ”feelgood” låt som utmanar ditt stillasittande! En skön blandning av house, disco, funk och pop.

"Underline featr. Prince Prime"?
– 'Underline' är mest ett roligt namn som började som en interngrej mellan mig och några vänner och sen har det bara följt med. Prince Prime och jag träffades via en gemensam vän när han skulle spela in sång till en annan låt och då spelade jag grund-idén till låten för honom och han blev väldigt till sig av det tracket.

Så då bestämde vi oss för att sitta ner tillsammans och jobba på den idén.

Har framgångarna med 'Stranded' förra sommaren varit tongivande i det här släppet?
– Jag har absolut reflekterat över upplägget och att den ska vara catchy. Men samtidigt har jag varit noga med att få in mina influenser och de element som jag verkligen älskar. Självklart satsar jag på en hit alla gånger och jag jobbar hårt för att göra allt jag kan för att den ska låta så bra som möjligt, men sen är det faktiskt upp till lyssnarna att avgöra det.

De verkar ju ha bestämt sig då den redan hunnit hamna på 'Viral 50 i Sverige' listan ...
– Helt fantastiskt. Otroligt kul att se så många hjälpa till och sprida den! Responsen har bara varit positiv och det är skitkul! Jag hoppas att lyssnarna ska se det som en låt som får en att må bra och släppa loss och att det är okej att visa känslor. Och sen, om dans är ett steg till välmående, så välkomnar jag det! 

Kommer du ta över några dansgolv i sommar?
– Inga spelningar vad jag vet nu, då jag verkligen lagt all krut på att producera och skriva senaste året. Men det dyker säkert upp några här och där. Det kommer komma lite remixer och andra egna projekt nu. Sen är det mycket samarbeten som med alla möjliga och det återstår att se vilka som kommer ut.

Vart vill du helst av allt spela?
– Inget jag reflekterat över på så sätt. Spelningar där det är bra stämning och där folk kommer och lyssnar och dansar till min musik, men det skulle vara nice att spela på lite ställen i Ibiza. Vill bara ge publiken ett brett leende och musik som får dem att gunga hela kvällen. 

Alla spelningar har varit speciella på sitt sätt. Men det var en klubbspelning med över tusen personer och alla gick bananas till min musik. Det var häftigt!

Så när kunde du inte 'keep your cool' senast? 
– Det var häromdagen då jag såg att vi kommit in på den 'Virala topp 50' listan!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com