BatAAr & Endigo

Som intervjuade av redaktör Daniel John Johnsson den 3 maj 2016

Big in Japan! Intervjun möter Patrik och Endigo i BatAAr. Om nystarten, Art metal och kommande singeln 'Vrede' som är en del av soundtracket till det kommande fightingspelet 'Tekken 7'.

Ta oss tillbaka till den där stunden ... vad tänkte ni när Katsuhiro Harada först hörde av sig och ber-ättade att han ville att ni skulle göra en ny låt till det officiella 'TEKKEN 7' soundtracket?

Patrik: Han berättade det först när vi hade träffats över en middag. Jag minns fortfarande hur pulsen gick i taket när det kom på tal.

Hur kom ni i kontakt med varann?

Patrik: Det hela började med att jag tweetade till Harada på japanska och undrade var i Tokyo man kunde köpa Tekken-figuriner, lite på skoj. När han faktiskt svarade blev jag helt ställd och tackade honom för alla underbara år med Tekken. Detta ledde till att han hörde av sig om att träffas nästa gång vi skulle åka till Tokyo. Det var då vi sågs för den där middagen.

Har jag förstått det rätt att ni är det enda bandet som får en plats på soundtracket? Varför tror ni att Harada närmade sig just er?

Endigo: Det stämmer. Vi är till och med det första bandet i spelseriens historia som får en plats på ett Tekken-soundtrack. Innan det har Snoop Dogg varit med en gång, men han är soloartist.

Patrik: Enligt Harada själv ville han använda sig av ett band som blandar japansk och västerländsk estetik i sin musik och image för att symbolisera hur karaktären Lars Alexandersson ... som låten är skriven för ... också är halv-svensk och halv-japansk.

Hur skulle ni beskriva låten, 'Vrede', rent musikaliskt?

Patrik: En låt med både inslag av tv-spel och modern metal, både nordisk och japansk. Personligen tänker jag på allt från Babymetal och Sabaton till Roger Pontare om vartannat när jag lyssnar på den i efterhand. När jag skrev den var det väldigt viktigt för mig att låten skulle vara intensiv redan från början och passa en strid i Tekken då matcherna kan ta slut väldigt fort.

Hur har det varit att sjunga låten på svenska istället för engelska?

Patrik: Som textskrivare var det ingen större skillnad att göra det hoppet. Det var viktigare för mig att undersöka Lars som karaktär och hans historia för att kunna göra en text som jag tyckte kändes både BatAAr och Lars på samma gång.

Endigo: Jag kommer från en bakgrund av att sjunga mycket musikalsång på svenska, så när jag fick låten presenterad för mig var språket väldigt naturligt.

Personligen skulle jag gärna använda svenskan oftare i vår musik!

Hur är det med japanskan?

Patrik: Jag kan japanska. Hälften av tweetsen jag skriver brukar vara på japanska.

Endigo: Jag kan väldigt grundläggande japanska, men jobbar aktivt på att bli bättre på språket. Har sjungit mycket japanska låtar, både på Youtube och i karaoke och har inga problem med att sjunga på språket, så länge någon annan skrivit texten!

Vad handlar låten om?

Patrik: Den är bandets tolkning av känslorna som karaktären Lars går igenom efter händelserna han varit med om i Tekken-storyn hittills.

Är låten också med i själva spelet?

Endigo: Japp! När man spelar som just karaktären Lars på hans bana dyker låten upp i sista ronden.

Spelar ni själva tv-spel? Några favoriter?

Patrik: Alla i bandet har varit inbitna gamers sen barnsben. Det är klart att Tekken står oss alla varmt om hjärtat, och det kanske är lite fult att nämna andra spelserier, men personligen står Final Fantasy mig extremt varmt om hjärtat. I synnerhet 'Final Fantasy VI' och trilogin till första Playstation. Jag har även sett fram emot 'Final Fantasy XV' i tio år nu. Det verkar mer lovande än på länge.

Endigo: Precis som Patrik säger har vi alla spelat spel så länge vi kan minnas. Jag började faktiskt med Giana Sisters på Amiga 500 innan jag ens kunde gå! Idag har jag en väldigt bred spelsmak, men brukar generellt föredra handling och scenario före action. Några favoriter just nu är bland annat "Firewatch", 'Undertale' och 'Heavy Rain'.

Är Lars en karaktär ni skulle ha valt när ni spelar Tekken?

Endigo: Jag brukar faktiskt mest spela som Eddy. Han blev en favorit redan första gången jag prövade Tekken 3 som femåring, antagligen för att jag faktiskt heter Eddie i mellannamn.

Patrik: Jag väljer alltid tjejkaraktärer som Lili och Xiaoyu. Av erfarenhet är de mer responsiva och bättre på att sparkas. Jag ser även fram emot att få testa Lucky Chloe igen. Jag tycker att hon är skitcool!

Vilka andra spelserier skulle vara drömmen att göra musik för?

Endigo: 'Rock Band' eller 'Guitar Hero' vore inte fel, speciellt om vi fick göra ett eget storyläge där man spelar igenom en story vi skriver! Annars vore de flesta spel intressanta, just för att testa lite nya fält.

Patrik: Jag hade personligen exploderat om vi fick skriva en låt till ett Final Fantasy-spel.

Vilket spel, som inte är Tekken 7 då, har det bästa soundtracket?

Endigo: "Undertale", tveklöst. Lyssna på det så förstår du!

Patrik: Allt Nobuo Uematsu rört är guld.

Jag får erkänna att är ganska oinsatt när det kommer till genren Art Metal ...

Patrik: Det är vi som myntade genren för att kunna skilja oss från mängden. Därför är det inte så konstigt om man råkar vara oinsatt. För oss handlar Art Metal om att vi från början är tydliga med att vi blandar olika genrer, speciellt inom metal, och att vårt utseende och våra videos speglar låtarnas känsla. Det finns, iallafall i Sverige just nu, lite av ett stigma där band måste etablera ett enda sound och hålla sig till det.

Vi är tydliga från början att man kan vänta sig en salig blandning genrer och sound när man lyssnar på oss.

Hur är scenen för eran musik i Sverige. Har ni många fans och gigs här?

Endigo: Om vi pratar om japan-influerad "visual rock" så är scenen i Sverige relativt liten. Vi såg en peak för ett par år sedan, men numera har den minskat ganska rejält. Vi blir ju fortfarande stoppade på gatan dagligen, men inte alls på samma nivå som utomlands.

Nu i sommar kommer de band som fortfarande är aktiva att göra en stor spelning på Fryshuset ihop, där vi kommer medverka. Bland de andra artisterna ser vi även Yohio, Crestillion och Kerbera, med mera.

Hur är det utomlands? Ni verkar ha en väldigt trogen fanskara rent internationellt ...

Endigo: Vi har väldigt trogna lyssnare i alla delar av världen. Rent generellt är ju USA och Japan väldigt starka, men även Mexiko och Sydamerika har vi sett mycket support ifrån!

Vilken har varit eran mest minnesvärda spelning?

Patrik: Varje turné vi haft i Japan har varit oförglömlig.

Finns det någon spelning som varit det motsatta, som ni helst bara vill glömma?

Patrik: Det har funnits spelningar då tekniken inte varit på vår sida och saker gått sönder eller slutat fungera. Det är alltid värst för då har man ingen att skylla på för att något gick snett. Några av våra första spelningar för väldigt längesen, när vi knappt kunde hålla instrumenten rätt men ändå hetsade ihop stora folkmassor att lyssna på vårt oljud, är ganska pinsamma nu när man är efterklok också.

Bandet har rätt så nyligen gått genom något av en nystart. Vem är ny i bandet?

Endigo: Jag är ny vokalist i bandet sedan januari i år. Med det sagt är jag inte ny för BatAAr då jag känt bandet i många år. Vi har faktiskt delat scen flera gånger, både här i Sverige och utlandet. Att nu faktiskt bli en i gänget kändes därför som en ganska naturlig övergång. Mottagandet har varit enormt positivt, och vi har sett bandet få en stor boost sedan vi offentliggjorde vår "Rebirth" nu i januari. Med det sagt söker vi fortfarande basist innan vi är helt kompletta.

Patrik: Alla som är intresserade av att spela bas med oss får gärna höra av sig!

Det får ju ändå sägas vara något av en "comeback" att bara för ett år sen förlora medlemmar, till att nu stå här och vara en del av världens största fightingspelsserie. Känns det som en comeback?

Patrik: Just Tekken-samarbetet har varit på gång i nästan 3 år, så därför känns det inte som en ”comeback” i dess traditionella bemärkning. Mer som att: ”Nu powerlevlade vi utav bara helvete!

Skriver ni era texter själva?

Patrik: Alla i bandet hjälps åt att skriva texter. Våra största inspirationskällor är oftast händelser vi själva varit med om eller tankar som finns inom oss. Ett simpelt koncept, men det blir alltid som bäst då.

Endigo: Precis så. Mina texter brukar nästan uteslutande handla om tankar eller upplevelser jag har haft, och som Patrik säger är det nog så för oss alla.

Ni är också ett väldigt visuellt band, vad har ni för influenser där?

Endigo: Allt mellan himmel och jord. TV-spelskaraktärer som japanskt mode. Allt blandas och blir BatAAr!

Har ni några hjältar inom musiken som fick er att själva "ta steget" till det här livet?

Patrik: Gitarristen Kaoru i japanska visual kei metal-bandet "Dir en grey" är min stora idol, främsta förebild och ledstjärna.

Endigo: Min pappa. Han är själv musiker och inspirerade mig att plocka upp elgitarren och mikrofonen som tioåring.

Hur och när startades bandet. Vad är eran originstory?

Patrik: Från början var det jag och Simon, också på gitarr, som ville bilda band när vi gick i skola tillsammans för 10 år sen. Vi hade aldrig spelat i band tidigare, och ville göra det mest som en hobbygrej. Tätt inpå gick även Tobias på trummor med, och utöver oss tre har line-upen varierat samtidigt som vi sakta men säkert växt i popularitet och insett att detta är vad vi vill ägna våra liv åt.

Betyder BatAAr något?

Patrik: Det finns en ursprunglig mening, som vi faktiskt håller hemlig. Det går nog att kolla upp ganska enkelt, men vi vill att alla ska ha sina egna associationer till vårt bandnamn.

Ni är osignade nu? Hur är det att vara det i dagens musikbransch ...

Endigo: Vi har en distributionsdeal i Japan med visual rock-bolaget FWD inc., som enda västerländska band någonsin, men utanför Japan är vi osignade, ja. I dagens klimat finns det nästan bara fördelar med att vara osignad, ärligt talat ...

Det är så pass lätt att släppa sin egen musik på Spotify, iTunes och Youtube numera. Så länge inte ett skivbolag även erbjuder världsturnéer eller liknande kan man klara sig minst lika bra själv.

Ni har ju också nyligen släppt en annan singel, 'Always Die Young'?

Patrik: Det är den första helt nya låten med nykomlingen Endigo på sång. Låten och videon handlar mycket om hur livet är en kamp mot tiden för att hinna uträtta det man vill. Musikvideon har hunnit skrapa ihop över 35 tusen visningar på lite över en månad.

Men 'VREDE' släpps den 21 maj. Kommer låten även släppas utanför soundtracket?

Endigo: Japp! Låten dyker upp som singel på alla digitala musikplattformar samma dag, och en musikvideo kommer följa upp senare i sommar.

Kommer ni kanske vara klädda som Lars i videon?

Endigo: Vänta och se!

Vad tror ni att det här kan innebära för er karriärmässigt?

Endigo: Vi har fått en del samtal, men ännu är det lite tidigt att berätta någonting. Vi planerar dock en större turné längre fram under året. Så håll ögonen öppna!

Vi kan inte lämna den här intervjun utan att använda oss av er expertis på Japan. Vilka platser borde man besöka mer i Japan?

Patrik: Akihabara ... med alla sina spelbutiker och arkadhallar.

Endigo: Kabukicho, om du vill vara ung och galen.

Vem vinner i en fight mellan Tekken-Lars och Chris från King of Fighters serien?

Patrik: Med VREDE pumpandes i bakgrunden kommer Lars utan tvekan att gå segrande ur striden!

Endigo: Jo, vem som helst vinner med VREDE som soundtrack! (skrattar)

Sociala medier:

Intervjuade av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com