Basement Bout

Som intervjuade av redaktör Daniel John Johnsson den 30 september 2016

Vi möter det svenska rockbandet Basement Bout för ett samtal om den självbetitlade debut-EP:n, livekänslor och musikscenen borta i Växjö.

Så ni är nu aktuella med er självbetitlade debut. Hur har ni samlat låtarna på EP:n?
- EP:n har väl egentligen inget speciellt tema utan det var mer att just då när vi skulle spela in den tyckte att det var låtarna som passade bäst. Låtarna är 'I Won't Dance', 'My Erection', 'Silhouette' och 'Next Rou-nds On Me'. I Wont Dance handlar om att man inte vill göra som någon annan säger åt en att göra. Man vill göra sina egna val och inte ta skit från andra. My Erection handlar om en snubbe som är ute på krogen och ser en tjej han tycker är extremt snygg och vill lyckas få henne.

Silhouette handlar om en person som är på väg hem sent på natten, efter krogen, och helt plötsligt blir för-följd och väldigt paranoid. Next Rounds On Me handlar om en riktig fylla en kväll ute på krogen ...

I Wont Dance och Next Rounds On Me är vi nog mest stolta över. Med Next Rounds on Me kände vi i alla fall att vi fått till en riktigt skön rockpartylåt! Går inte riktigt att välja en eftersom det är så olika låtar.

När man lyssnar på EP-skivan hör man ju ganska direkt att er ljudbild är något som kommer uppska-ttas live. Skulle ni säga att ni är mer av ett live- eller studioband?
– Att vi skulle uppskattas live tar vi som en stor komplimang. Vi är definitivt ett liveband! Det är därför vi spelar musik överhuvudtaget, kan man säga. Spela live är något vi vill göra så mycket vi kan och EP:n ville vi skulle ge en live-känsla men med studiokvalitet. Inspelningen skedde i Uffes Källare i Växjö med hjälp av ljudteknikerna Togge och Totte från Red Pulse!

Själva inspelningen på det instrumentala är en liveinspelning ... vi spelade alltså in allt det samtidigt. Sen la vi på all sång efteråt. Vi tyckte det var väldigt viktigt att i alla fall det instrumentala blev live-inspelat eftersom vi vill ha ett sound som liknar det vi har på scen.

Vad är det bästa med att vara ute och spela live?
– Allt. Tagget på repen innan spelningen, känslan när man går upp på scenen, mötet med publiken, hänget backstage och så klart festen efteråt. Med mera! Vi har spelat på Kafé de luxe i Växjö två gånger och det har varit riktigt bra och roliga spelningar. Det är ett ställe vi ofta hänger på så att spela där är stort för oss. Vi lirade även på Säljerydfestivalen i somras och hade inte jättestora förväntningar, men vi hade helt fel.

Det var ett galet bra gig ... främst för att publiken var grym!

Hur är musikscenen hemma i Växjö?
- Musikscenen i Växjö är nog generellt sett bra men inte riktigt för vår typ av musik. Dock är det nog så i hela Sverige. I Växjö är metal- och indiemusik väldigt stort och det finns många band inom dom genrerna. Däremot så är rocken ganska underrepresenterad. Men det sker nog en förändring snart, förhoppningsvis.

För att göra en väldigt lång historia kort kan man säga att vi bildades genom en liten ihopslagning av två band och att Olle, basisten, var sugen på att lira så han hängde på.

Hur skulle ni beskriva eran musik och influenserna ni har?
- Röj som fan. Folk som gillar vår typ av musik ska kunna festa till det! Influenserna är väldigt varierande från varje låt vi skriver. Vi gillar så extremt mycket olika band och har influenser från alla dom och låtarna man skriver påverkas lite av vad man lyssnar på just då.

Men några exempel är Turbonegro, AC/DC, The Hives, Oasis, med mera. Det är bra skit som vi själva diggar Omöjligt att bara välja en artist eller ett band. Men en gemensam spelning med till exempel AC/DC, Turbonegro eller Oasis hade man ju inte bangat på ...

Ni har jämförts med Dead Boys och The Buzzcocks. Hur är det att bli kopplade till sådana band?
– Det känns väldigt coolt! För ett litet band är det alltid stort att bli jämfört med större band, så det var kul.

Delar ni samma vision för bandet i helhet?
– Alla låtar vi skrivit har kommit till på olika sätt, men för det mesta har Sebastian som är lead-gitarrist ett riff med sig till repan som vi jobbar vidare på. Ibland tillkommer en låt genom ett enkelt jam och ibland på något helt annat sätt. Text och budskap är ofta något vi kommer på efteråt faktiskt.

Texten skrivs för det mesta tillsammans, men sångaren Eric står ofta för den sista finslipningen! Den stö-rsta visionen för varje band är ju alltid att man ska kunna leva på musiken. Annars är vår vision att spela så mycket vi kan live och vara ett riktigt bra liveband.

Hur ser det ut med spelningar för er under hösten?
– Hösten börjar sakta men säkert bokas upp. Vi kommer spela i Varberg, Norrköping och kanske Kroatien. Men det är inte spikat än. Vår hemstad Växjö kommer även dom få en spelning i slutet av året.

Vad väntar er härnäst nu när EP-skivan är ute?
– Spela så mycket vi kan live och så småningom spela in en fullängdare. En singel till blir det nog med!

Vad ska vi som inte lirar musik göra för att slippa undan höstångesten?
– Ta en öl eller tio.

Sociala medier:

Intervjuade av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com