Axel Sondén

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 1 februari 2017

Intervjun möter Göteborgssonen Axel Sondén för ett samtal om flyttfåglar, att ha tagit fram sin egen musikgenre "visfolkpopfusion" och det allra mesta om fredagens albumsläpp 'Slutsåld'.

Hej Axel! Som den nutidsestradör du ändå är, vilka resor tar du med lyssnarna på i 'Slutsåld'?
– Hej! För att nämna några exempel blir det gator i Bombay, busskurer i Aten, Kebnekaises topp ...

Och inte minst spårvagnsresor i Göteborg.

En gryning över Kalahari och oväntade spårvagnsmöten i just Göteborg känns som saker som du kan ha varit med om. Men bussresor mot planeten Saturnus är en annan femma?
– Att skriva saker kan vara som att drömma. Har man varit med om en dröm eller har man inte det? Uti-från konventionellt tänkande har jag suttit på en spårvagn, men aldrig suttit på en buss mot Saturnus. Men i min egen upplevelse har jag dock gjort båda två.

En fördel med historieberättande är att jag inte uteslutande måste skriva om Axel, trettio år. Jag kan låta saker ske spontant, sitter människor i en buss i första versen vill inte jag vara den som hindrar bussen från att svänga upp i rymden i andra versen. Jag har slutat söka inspiration. Att sluta söka inspiration har gjort mig mer inspirerad än någonsin. För nu finns ingen press längre.

Det låter flummigt men det är sant i min egen upplevelse.

'Slutsåld' i sig är också en ganska intressant albumtitel ...
– Idén kom upp sent en afton tillsammans med bandets rådgivare, Karl Anton Hansson. Varför skall man alltid uppkalla ett album efter en av dess låttitlar eller en av dess mest framstående formuleringar?

Fuck it!

När Karl Anton kom fram till titeln 'Slutsåld' kände vi på en gång att vi hade hittat rätt.

Du säger dig även ha kommit på den helt egna musikgenren visfolkpopfusion?
– Ja, det är kaxigt värre. Folk undrar ju vad för musik man spelar och vi har inte hittat någon enskild genre som musiken kan inkluderas i totalt. Om man däremot sätter ihop dessa genrer, så som i ordet "Visfolkpop-fusion" så hoppas vi komma ett steg närmare sanningen.

Du spelar med "flyttfåglarna"?
– Flyttfåglarna skiftar beroende på klimat, plats och årstid. I detta nu består de av uteslutande eminenta musiker som Guro Kvifte Nesheim, Thomas Eriksson, Emma Engström, Simon Jakobsson, Emil Blommé och Arvid Sondén. Jag och Arvid fann varann när jag föddes, vi är bröder. De andra fann jag successivt, från bland annat krogen The Brig i Västervik, en folkhögskola på Gotland, och en båt på Göta Kanal.

Din favoritfågel?
– Trana.

Likt flyttfåglar spenderar du helst vintern i?
– För mig räcker det att flytta några mil, tycker att Halland värmer gött så här års.

Så var spelade ni in den här nya skivan?
– På Studio Epidemin i Göteborg. Det var ett epidemisjukhus där kolera-sjuka människor låg förr i världen, men nu är det en härlig studio med klockren personal och gott kaffe.

Inspelningen flöt på bra!

Var det annorlunda att göra den här skivan i jämförelse med debutskivan som ni gjorde?
– En totalt annan upplevelse. Jag märkte att vi hade uppgraderat till Axel Sondén och Flyttfåglarna Deluxe och 2.0. Jag antar att orsaken är att ju mer man håller på med något desto bättre blir man på det. Några flyttfåglar har även gett sig av och några har tillkommit sedan förra skivan. Musiken, texterna och soundet blev som följd helt annorlunda och vi själva är gör-nöjda.

Dessutom hade vi den bästa av producenter i form av Johannes "Mr Magic" Lundberg på Epidemin.

Har du nån egen favoritlåt från skivan?
– 'Sonen av Sargasso' är en personlig favorit. Den är även längst av låtarna. Av någon anledning blir ofta de längsta låtarna bäst. Inte bara för mig själva utan även för många andra.

Jag skulle säga Gais-låten ...
– Den är både en hyllning till Gais och till en person som jag har mött på spårvagnen många gånger. Jag vet inte hur andra tolkar den, men jag hoppas att både Gaisare och andra människor kommer tycka att den går att lyssna på. Jag känner en Öisare och han lämnade rummet redan efter första refrängen när jag upp-trädde med låten. Hoppas att det berodde på att toalettnödighet ...

Snarare än att han reagerade på innehållet i låten.

Stämmer det att musiken var något du hittade till redan vid barnsben?
– Jag behövde aldrig tänka på att hitta till musiken, för den fanns alltid med på ett eller annat sätt. Mina föräldrar gav mig aldrig ett val, musik blev som att äta eller gå på muggen.

Minns du din första låt?
– Jag minns min första låt ... som jag skrev med min morsa. Då kan jag inte ha varit gammal. Den började så här: "På Doktor Fries torg i Guldheden barababambam, där går jag varenda da och äter min gamla chokla".

Idag arbetar du även som sjuksköterska parallellt med musiken. Bra kombo?
– Det är en kombination som jag kan rekommendera! Jag har aldrig gillat att bara göra en sak. Först trodde jag att det var ett nederlag att plugga till sjuksyrra eftersom jag bara ville pyssla med musik på den tiden. Sen kom jag på att sjuksyrrejobbet gjorde mig till en bättre artist och låtskrivare.

Rent praktiskt är det också bra eftersom det stora jobburvalet gör att man kan hitta flexibla anställningar där utrymme finns att göra andra skojiga saker.

Finns det några likheter yrkesrollerna emellan?
– Det är lätt att torska på trossystemet om att musiken skall göra en till någon speciell. Det jag ser som sjuksyrra är att min roll är att göra saker för andra. Vilket är en gåva i sig. Efter ett tag fattade jag att det-samma gäller musiken, snarare än att det handlar om att försöka göda ett omättligt ego.

Var kan man se er spela live framöver?
– Kolla in vår sprillans nya hemsida som kommer uppdateras kontinuerligt när nya gig dyker upp. På Cafe Peace and Love i Borlänge hamnar spelningen för det formella releasedatumet imorgon. Dock anordnar vi själva releasespelningar på Musikvalvet i Stockholm den 10:e och på Hängmattan i Göteborg den 11:e.

Dessa kvällar kommer bjuda på visfolkpopfusion från nya skivan, men även på ännu nyare låtar. Dessutom har vi klockrena förband. I Växjö kör vi även på Cafe Deluxe den 15:e februari.

Hinner ni med något eget firande utöver själva spelningarna?
– Vi är samma personer på scenen som utanför scenen. Vi vill ge publiken möjlighet att slappna av och njuta av färden. Vi kommer nog äta tårta vid fågeldammen bredvid minigolfbanan i Slottsskogen.

Vad hoppas du att lyssnaren ska ta med sig från att lyssna på 'Slutsåld' nu?
– Jag hoppas att lyssnaren kommer att le minst tre gånger och sjunga med i minst två refränger!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com