August Green & MVRE

Som intervjuade av redaktör Daniel John Johnsson den 25 juni 2017

Vi möter remixaktuella August Green och MVRE för ett samtal om två versioner av samma låt, sommarspellistor och att översätta annan musik till sitt eget sound.

Våren är åtminstone på pappret förbi men låten 'Spring' har nu blivit remixad för sommaren?

August: Vi hade båda jobbat med Albin Wass låt 'Radio' som Anton, alltså MVRE, proddade och jag mixade. Sen frågade jag Johannes på Mars Music, som var länken mellan oss, om han kunde kolla om Anton skulle vara sugen på att remixa låten och på den vägen är det.

MVRE: Jag fastnade för känslan i låten och kände direkt att det här är något jag kan ta och spinna vidare på med min egen touch ...
 
I sin ursprungsform är den en lättsam singer-songwriter pärla. Nu är den lite mer dansant ...

August: Jag älskar den! Det är något av det häftigaste man kan uppleva när någon sätter sin egen prägel på vad man gjort. Att få en uppenbarelse om att det gick att göra på det viset också. Sen att Anton levererar en produkt med så hög kvalité adderar ju naturligtvis ännu en dimension till kicken.

När passar det bäst att lyssna på de olika varianterna av låten?

August: Originalversionens perfekta scenario skulle jag säga är en grön oas i en storstad. Solen strilar genom träden och glittrar i vattnet. Jag skrev den efter en promenad längs Kungsholmsstrand när träden började slå ut och man kände alla de där bekanta dofterna som man glömt bort under vinterhalvåret.

Remixen passar vid skymning skulle jag säga. Kanske i en nedcabbad bil på väg mot nya äventyr ...
 
MVRE: Ser en liknande bild framför mig för remixen ... skymning en varm sommarkväll! Antingen på ett dansgolv eller fest. Eller som August sa, i en nedcabbad bil på väg mot nya äventyr, fint!

"MVRE" blev ju snabbt ett namn efter remixdebuten av Thomas Sekelius 'Awakening' tidigare i år. Tvekade du lite med vilken låt du skulle följa upp med innan valet föll på den här? 

MVRE: Jag har haft ögonen på några låtar, har det fortfarande, men när erbjudandet kom för den här låten så flöt det hela på så naturligt så det blev en självklar uppföljare!

Väntar det fler remixer framöver?

MVRE: Det gör det! Kan inte säga vilka nu, men håll ögon och öron öppna.
 
Hur var det att direkt bli jämförd med The Chainsmokers och Zedd av internationella medier?

MVRE: Det känns overkligt, men självklart otroligt roligt att få höra sånt. Både Zedd och The Chainsm-okers är stora förebilder och influenser så jag känner mig sjukt glad att någon ens skulle tänka tanken att nämna mig i samma mening som dem!

Blir det några egenskrivna låtar också?

MRVE: Absolut! Det finns redan eget material i pipelinen och jag har precis kommit hem från fem dagar av intensivt låtskrivande där jag, tillsammans med andra fantastiskt duktiga låtskrivare, skrivit massor med ny musik. Igen, håll ögon och öron öppna!

August verkar ha spenderat större delen av året i studion ...

August: Det har varit mycket tid i studion. Ända sen förra sommaren har jag suttit så mycket jag kan och lite till. Har faktiskt ett gäng låtar till som jag jobbar på. Det kommer bli några fler släpp inom en snar fra-mtid. Exakt när vet jag inte än, men under sensommaren eller tidig höst känns som en rimlig tidpunkt.

Hur tror ni att era låtskrivarprocesser skiljer sig från varandra?

August: Jag försöker skriva utan att döma för hårt. Döma kan man göra när det är på pappret. Jag brukar se det som olika faser där man i den initiala fasen fokuserar på att få ur sig en melodi eller en textrad och i nä-sta fas finputsar den. Det viktigaste för min inspiration skulle jag säga är miljöombyte. Både i stor och liten skala. En promenad kan sätta igång tankeverksamheten. Sen älskar jag att resa. 

Det är som att jag samlar på mig intryck som läggs in i en bank. Sen när jag sätter mig ned och andas ut på kvällen öppnas kranen och musiken kommer ut ...

MVRE: Det beror på om jag jobbar med en remix eller en egen låt. När jag gör en remix måste det finnas något jag fastnar för annars går det inte. Det kan vara en melodi, ett par ackord, ett ljud eller en känsla, men det måste vara något jag direkt connectar med och kan sätta min prägel på, då brukar det bara flyta på.
När det gäller egen musik så skiljer det sig nog inte mycket från hur August beskriver sin process, man börjar med att få ur sig en melodi eller idé och tar det därifrån. Jag brukar få inspiration från att lyssna på musik, kan bli inspirerad av att höra någon cool produktion eller grym melodi.

Men lyssnar inte alltid nödvändigtvis samma genre som jag själv skriver utan det kan vara allt från Haim till Blink 182 och till och med tyngre musik som till exempel Deftones. Det är intressant att bli inspirerad av annan musik och sen försöka översätta det till mitt sound.

Blir det en ny musikvideo av Jonas Frisk i samband med remix-versionen av låten?

August: Vi har ingen plan för det i nuläget men det är ju inte omöjligt. Jag och Jonas planerar fler samar-beten. Drömvideon till remixen skulle nog för mig vara folk som hoppar av glädje i motljus i slowmotion.
 
MVRE: Som sagt finns inget planerat men man vet aldrig. Så what he said! Det måste vara någon som cyklar med också ... i kvällsljus. Cykla känns som vår och sommar för mig! (skrattar)

Tror ni att era vägar komer att korsas igen?

August: Det kommer säkert bli så om jag får bestämma i alla fall. Anton är grym.
 
MVRE: (Skrattar) Det är August som är grym. Gillar flera av hans låtar ... '8th One' hade varit kul!

Kommer ni stå på scen något?

August: Jag har några huskonserter i Holland inbokade och några krogspelningar i Sverige är på gång. Vi har inga gemensamma faktiskt. Men det hade ju varit väldigt roligt att få till!

MVRE: Har inget inbokat för tillfället, så jag kommer nog spendera sommaren med att skriva och pro-ducera. Sagt inget gemensamt, men det hade varit kul!

Vilka låtar saknas inte på era egna spellistor nu under sommaren?

August: Shakey Graves 'Tomorrow' är en låt jag känner på mig kommer att få rulla en hel del hos mig i sommar. Den släpptes visserligen förra året men jag återupptäckte den nyligen.
 
MVRE: Axwell och Ingrossos 'More Than You Know'. Kan inte inte bli pepp när jag hör den. Så bra!
 
Vill ni hälsa något till läsarna innan de tonsätter sin sommar med remixen av 'Spring'?

August: Njut av sommaren!
 
MVRE: Samma!

Sociala medier:

Intervjuade av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com