ARSADI

Som intervjuade av redaktör Daniel John Johnsson den 15 oktober 2017

Ett up-and-coming band från Uppsala. Arsadi har släppt sin andra singel 'Love Should Be Like' och visar åter på sin förmåga att skapa ljuv popmusik med inslag av funk, jazz och blues.

Hur togs den första låten som ni debuterade med i våras emot?
– 'Green Walls' togs emot väldigt bra tycker vi, med finfina recensioner i online-tidningar som Hymn, Drefvet och Popmuzik. Då fick vi bland annat lovord som: “En retrodoftande soul-pop-karamell”, “Massiv ljudbild” och: “En hybrid mellan det storslagna och lågmält vackra”. Vilket är helt fantastiska recensioner!
Vi slog oss även in i P4 Sörmlands topp-fem lista med låten i september vilket är jätteroligt.  Men med 'Love Should Be Like' så hoppas vi kunna bredda vår sound och nå ut till fler där ute.

Ni kallades också för "Uppsalas svängigaste popband". Hur är musikscenen där tycker ni?
– Musikscenen i Uppsala är ganska rik trots att det ligger så nära Stockholm som får de största artisterna. Ställen som Katalin, UKK och Svandammshallarna drar ju ändå många event, men en stor del av musik-scenen kretsar också kring studentnationerna. Det var så vi började och utan nationerna hade det varit svårt att få utrymme tror vi, i alla fall för ett nytt band. Studentvärlden är packad och fullspäckad av kultur och kulturarrangemang så som musikkvällar, spex och teater.

Ni började spela ihop som studenter?
– Bandet kom till slutet av förra året, i oktober. Anthony, Pedram och Feria hade sen tidigare spelat i ett coverband och efter upplösningen av det bandet kontaktade Anthony de andra grabbarna och frågade om intresset av att starta ett eget band med egenkomponerad musik. Anthony i bandet heter Arsadi i mellan-namn. Han hade Arsadi som soloprojekt cirka ett år innan bandet startades. Vi valde att behålla namnet när bandet blev till eftersom det låter lite mystiskt och originellt! Allt tog fart när Anthony frågade Nils, som han sjunger i samma studentkör med, om intresset.

Vi repade för första gången hemma hos Anthony ... i hans studentrum.

Har Arsadi någon annan mer betydelse än att bara vara Anthonys mellannamn?
– Arsadi har indonesiskt ursprung och betyder ”den vetgirige".

Hur​ ​har​ ​ni​ ​utvecklats​ ​som band under det här året?
– Som liveakt har vi tagit väldigt stora steg sedan start men också sedan debutsläppet. Största förändrin-gen är nog sättet vi agerar och för oss på scen. Vi är mycket mer avslappnade och det ingjuter en skön känsla för publiken men också för oss själva när vi ska spela live. Allt blir så mycket bättre!

Vi tycker att vi utvecklas hela tiden på fler olika plan. Men vi har framför allt blivit bättre på att kommunicera och lyssna mer på varandra. Vi har en mer gemensam riktning nu och har börjat skriva mer musik och låtar helt tillsammans också.

Var har ni spelat?
– Vi har spelat på studentnationer främst och vi anordnade en kvällsfestival tillsammans med bandet Rhymes här i Uppsala. Vi spelade även på Uppsalas Kulturnatten. Det var kallt och regnigt, men vi stod på en maffig scen och det dök upp jättemånga vänner och andra nyfikna som alla tyckte spelningen var utom-ordentligt bra. Bäst hittills! Vi håller på att planera och slutföra kommande bokningar nu, bland annat i Karlstad och i Stockholm. Men det stora kommande spikade giget just nu är på PBS i Stockholm den 28 december.  Håll utkik på våra sociala medier för uppdateringar av datum och plats!

När planeras eran kommande EP-skiva att släppas?
– EP:n är planerad att släppas nu till våren 2018.

Är den här singeln talande för hur den samlingen av låtar kommer låta i helhet?
​–  ​Ja, men det kan man säga. 'Love Should Be Like' kommer vara med på EP:n och vi tycker att den har my-cket sväng och rytmer i sig och det kommer ni få känna i resten av låtarna också, det kommer svänga. Vi älskar när det är tryck och gung i låtarna och det ska kännas i hela kroppen. Inte bara genom öronen. Det är något som vi försöker bibehålla i alla våra låtar och speciellt och hoppas bli vårt kännetecken i framtiden.

Det blir det svängigaste, popigaste och funkigaste som Uppsala någonsin hört (skrattar). Nej, men det kommer bli en riktigt stark debut-EP med fem eller sex låtar och våra två singlar kommer va med såklart. Med svänget i fokus kommer vi omfamna våra lyssnare med en fyllig och stor ljudbild och genomtänkta låtar. Catchiga melodier och rytmer för att fånga lyssnarens uppmärksamhet och texter och arrangemang som håller dem kvar.  Det ska bli så kul när den väl är färdig att släppas.

Men det är fortfarande en hel del jobb kvar ...

​Ni spelar in den hos Youth Recordings?
– Vi har spelat in nästan allt med Filip Sjögren på Youth Recordings. Både debutsingeln och 'Love Should Be Like' är inspelade där och även tre ytterligare låtar. Det har varit superroligt att spela in och man får ett visst mentalt tillstånd när man bara kliver in genom dörrarna till studion. Filip är så sjukt duktig och kommer med fantastiskt mycket bra inputs och tankar. Men egentligen lägger vi mest stommen i studion som trummor, bas och gitarr, sen gör vi det flesta påläggen i sovrummet i Uppsala faktiskt.

Men det beror lite på också! En av låtarna som heter 'Cold Thoughts' är till exempel inspelad helt live nästan, allt samtidigt. Väldigt utmanande men också extremt levande.

Sammanfattningsvis har det varit väldigt utvecklande och kul att hänga i studion. Det är då man verkligen definierar ut låten tydligt till hur man vill att det ska va och hur det ska låta.

Vad vill ni förmedla med era låttexter?
– Vi skriver om det vi känner till, om det vi har upplevt eller om saker vi funderar kring. Det mesta grundar sig i en känsla som vi vill förmedla. Det kan handla om kärlek av alla dess slag, om en längtan, om förändring, om bråk och svek, om ideal och ytlighet. Men våra texter är till för att tänkas kring. Att dissekera och analysera och sen också känna igen sig i. Vi skriver sällan på måfå utan det mesta är väldigt genomtänkt. När vi skriver en ny låt har det tidigare varit att någon tar med idé eller färdig låt in till replokalen och sen sätter vi ihop den tillsammans och jobbar kring arrangemanget. Det brukar variera ganska mycket. Men nu på senare tid har vi skrivit mer tillsammans i repan och jammat fram det ...

Finns det några andra artister som ni är särskilt influerade av?
– Inspiration varierar sig mycket inom bandet och vi har alla olika inspirationskällor. Men vår minsta gemensamma nämnare är svänget så om någon hittar ett gött groove så hakar vi andra på direkt. Alla vi i bandet har olika influenser i musikväg vilket förklarar den varierande musikbilden i låtarna. Anthony's sång och klaviatur är inspirerat från artister som John Mayer och John Legend. Ferias gitarr och bas sound kan ses som en blandning mellan Coldplays Jonny Bucklands luftiga gitarr och Kent's Martin Skölds sta-diga basrytm. Nils hämtar mycket av sin inspiration från indieband som The War on Drugs och Deportees medan Pedram har hämtat sin inspiration från alternativ rock och funk som Kings of Leon och Red Hot Chili Peppers. Det är mycket variation.

Det är både svängigt, funkigt men också stadigt genomtänkt. Det bästa med att lyssna på Arsadi är att man får en variation inom musikgenrerna med pop som grund.

Var hamnar 'Love Should Be Like' rent musikaliskt?
– En svängig popdänga med touch av jazz och rock! Den mixen får vi med de fartfyllda och stadiga trum- och baskompet, de härligt färgade pianoackorden och ett Mark Knopfler-liknande solo i crescendot av låten. Låten har tagit inspiration från olika genrer för att få fram ett unikt arrangemang och en härlig melodi. Musikaliskt är låten inspirerad av en traditionell folkmelodi från 1822, 'Ack Värmland du sköna' men också James Bays enorma hit 'Hold Back The River'.

Med 'Love Should Be Like' så ville vi ha ett stort och mäktigt sound.

Så vad handlar den om?
– Låten handlar på ett sätt om hemlängtan ... om en person på en ny och okänd plats som dagdrömmer sig tillbaka till en mer oskuldsfull tid bland familjära skogar och trygga platser. Men låten berör också känslor om längtan efter kärlek och efter något djupare och mer äkta än korta romanser och ytliga omgivningar. Den skrevs under hösten 2014 när Anthony precis hade kommit tillbaka från ett års musikstudier i Lond-on. Återigen i Uppsala och rätt så nyligen ur ett långt förhållande. Han tänkte mycket på sin hemstad Karlstad under den tiden och snöade in på hemlängtan men ville samtidigt åt något som ifrågasatte hur kärlek “ska vara”. Hur ska det va, kännas eller fungera för att det ska vara värt att satsa på och dyka ner i?

Textraderna: “Swim in my river, swim in my mind. Search in my stories and see what you find” kom tidigt och låten började byggas kring det. Som en uppmaning till att gräva djupare och mer innerligt i de relationer man tar sig an. Så i början var det bara akustisk gitarr och mjuk falsettsång, men efter att bandet fick ta sig an den tillsammans fick den nytt liv, ett nytt sväng och ett helt annat ös.

Så, för att runda av, hur firades det här singelsläppet?
– Vi firade med middag, god dryck och körsång!

Sociala medier:

Intervjuade av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com