Arc North

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 21 augusti 2017

Stockholms-producenten Oscar Christiansson, personen bakom Arc North, är tillbaka med en uppföljare till den framgångsrika singeln 'Meant To Be' som streamats mer än åtta miljoner gånger.

Det måste vara en trevlig position att ha med en så stor och trogen lyssnarskara som du har nu. Att kunna släppa iväg en ny direkt låt som 'Dark Side' till hundratusentals lyssnare?
– Det är självklart jättekul att det är så många som uppskattar det man skapar, med det kommer ju själv-klart också en del press att hela tiden leverera på samma höga nivå. Tror det är en hälsosam press dock som hela tiden pushar mig mot att göra bättre musik.

När märkte du  att det först började ta fart?
– Det var i maj förra året efter jag släppte min remix av Goblins From Mars 'Cold Blooded Love' som allt började ta fart. Den fick en miljon visningar på Youtube redan första veckan och efter det har det rullat på.

Hur länge hade du hållit på med musiken innan dess?
– Jag har spelat diverse instrument under hela min uppväxt. Allt ifrån klarinett till piano. Men just att skapa musik kom mycket senare. Först 2015, då en vän visade mig FL studio, som han skapade musik i. Jag var fast direkt och jag spenderade timmar varje dag i skolan med att göra olika typer av beats, små musikstycken och elektronisk musik med fokus på atmosfären, ackompanjerad med meningsfull lyrik.

För att vara EDM är just lyriken i 'Dark Side' oväntat mörk.
– Låten handlar om en person som man trodde var en vän, men som det visar sig inte har din rygg alls. Framförallt när personen dricker alkohol så visas en helt ny sida där den omtänksamma personen byts ut av något helt annat. En ny, mörk sida, som du aldrig sett förut.

Med en bra och substansfull lyrik så får dansmusik ett helt annat djup. Stort fan av musik som både får en att dansa och tänka efter. Textinspiration kommer ofta när man bara sätter sig ner och lägger ner arbetet. Det är de som funkar bäst för mig.

Den här är baserad på Agiya's upplevelser och hon har tagit inspiration från hennes liv.

Hur brukar du välja vilka du vill samarbeta tillsammans med? Som med Agiya exempelvis?
Kan inte påstå att jag har någon särskild process. Ibland känner jag bara ett den här personen och jag komplementerar varandra på ett bra sätt så vi kan skapa något större än vad vi hade kunnat göra för oss själva. Vad jag arbetar med är väldigt fritt, försöker skapa lite nya idéer varje vecka och sedan sållar jag ut vilka som håller måtttet. Gillar att jobba med talangfulla artister då det ofta leder till nya idéer.

Var dem befinner sig är inte så noga ...

Vem hade varit ett drömsamarbete?
– Martin Garrix eller Illenitum hade inte varit helt fel. Och Leonell Cassio. Han gör väldigt nytänkande och unik elektronisk musik. Jag inspireras mycket av deras musik.

Dj:ar du live också?
– Har dj:at en del och kommer nog bli en del till i framtiden! Skulle vara kul att få spela på festivaler nästa sommar. Men först är det flera låtar på gång. Närmast nu en remix om några veckor.

Inga datum spikade än men arbetar på mycket nytt!

Även om det finns substansfull EDM-musik så är väl ändå EDM-scenen väldigt festorienterad?
– Jo, det kan jag hålla med om. Men letar man lite djupare finns det ganska mycket mer att hitta. Men mitt mest minnesvärda framförande var ju på en fest då hela bordet utrustningen stod på föll ihop och flera drinkar som stod på bordet rann över utrustingen och totalförstörde allt ...

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com