Anton Hagman

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 15 februari 2017

Intervjun möter Melodifestivalen-aktuella Anton Hagman i ett samtal om att ha Freddie Mercury som inspirationskälla, att bli upptäckt på Youtube och allt om sitt låtbidrag 'Kiss You Goodbye'.

Hur ser dina dagar ut nu så här inför Melodifestivalen?
– Det är mycket intervjuer och fotograferingar! Jag hade ingen aning att svenska Melodifestivalen var så stort utanför Sverige, det kommer intervjuförfrågningar från många länder i Europa. Nu övar jag mitt på mitt nummer och så jobbar vi på scenografin. Jag gör faktiskt inget speciellt för att ladda upp, men jag försöker äta rätt och träna regelbundet. Sedan är det repetitioner och röstövningar.

Jag ska göra allt jag kan för att ge er härlig underhållning.

På förhands skulle jag gissa på att du är och blir det mest givna genombrottet efter festivalen ...
– Oj, tack så mycket. Mello är faktiskt lite starten på allt som kommer att hända för mig under 2017. Strax därefter kommer en egenskriven låt att släppas och det skall bli så sjukt kul att få visa upp vad jag själv har skrivit. Jag är redo för alla som gillar min musik. Det är faktiskt mina följare från Youtube som har gjort att jag är där jag är idag. Utan mina fans är jag ingenting.

Blev du upptäckt på Youtube?
– Ja, det är tack vare Youtube som jag har fått all denna erfarenhet och att jag har kommit in i musik-branchen så pass snabbt! Jag gjorde det mest på skoj ... jag spelade in med min dator och la upp på Youtube. Sen var det bara jättekul att folk gillade det så jag ville bara göra fler och fler.

Från videos på internet till att stå på en av Sveriges största musikscener. Hur känns det?

– Det är totalt overkligt. Att få vara med denna underbara musikhändelse med all den erfarenhet det har med sig är bara helt sjukt. Melodifestivalen är en familjetradition, att bänka oss framför TV:n och titta på programmet. The Ark's 'The Worrying Kind' är en favorit, tillsammans med 'Euphoria', förstås.

Ibland brukar vi också få biljetter till finalen av min morfar och sist vi var på finalen sa jag faktiskt till min pappa att: "Där kommer jag stå om ett par år" ...

Du måste blivit ganska glad när du fick beskedet att du skulle vara med i år då?
– När mitt management ringde och berättade att jag kom med blev jag helt varm. Jag var både taggad och super-nervös samtidigt! (skrattar). Det är en ära att få vara en av de tjugoåtta akter som blev valda ur så många inskickade låtar. Bara att delta är ett bra mål.

Men det är klart ... jag skulle inte bli ledsen om jag vann!

Så det första du tänker på när du hör 'Kiev' är inte en Melodifestivalenvinst?
– Det första jag tänker på är Ukraina ... (skrattar)

Vad tänker du om konkurrensen du står inför i Växjö?
– Det är sjukt duktiga artister som tävlar och det är bara en ära att få tävla bland dem. Jag har ju träffat alla nu och alla är verkligen super-trevliga. Jag tror att vi kommer att bli ett bra team som levererar grym underhållning i Växjö. Det ska bli så himla kul.

Vad har du för visioner för ditt scenframträdande? Vill 'Wilmasbeauty' lägga sig i mycket?
– (Skrattar) Nej, vi har inte pratat så mycket om det! Men hon kommer vara där på plats i publiken och det är jag så glad för! Jag vill hålla det ganska enkelt och fylla scenen med massor av känslor.

Låtskrivarna har haft Eurovision-framgångar tidigare. Hur kom du över den?
– Eftersom jag jobbar på min debut-EP så arbetar jag med flera olika låtskrivare, inklusive Christian Fast och Henrik Nordenback, och jag fick den här låten skickad till mig som eventuellt album och singel släpp, Men sen kände vi alla att låten passar bra till Melodifestivalen och det var precis rätt i tiden att skicka in dit. Jag tror att ni kommer att gilla låten och förhoppningsvis nynna på den dagen efter ...

Hur skulle du beskriva låten?
– Det är en poplåt med organiska inslag som gitarr och bas och som lätt sätter sig på hjärnan. Den är upp-piggande och mid-tempo och har ett positivt budskap om att våga ta steget och släppa taget.

Att gå vidare helt enkelt.

Det här blir första gången vi får se vem du själv är som artist efter alla covers ...
– De covers jag har gjort är ganska avskalade även om originalversionen kan ha varit häftigt producerad. Det är för att jag är en artist som gillar starka melodier och riktiga instrument, så som rock och pop ska upplevas. Jag gillar när det är okomplicerat. Sen älskar jag spela live och känna den enorma energin som publiken ger mig. När jag var liten så spelade pappa rock hela tiden ... allt från Rolling Stones till AC/DC. Queen är också en stor inspiration, men förutom rock och pop kan jag även influeras av RnB. Men min största idol är utan tvekan Freddie Mercury med sin otroliga röst och scennärvaro.

Men det finns många artister som har inspirerat mig.

Vilken annan Melodifestivalen 2017-artist skulle du helst göra en cover-version på?
– Robin Bengtsson!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com