Anja Ellam

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 14 februari 2020

Tio år efter 'The Hills' gör andra unga inspiratörer sig namn hos en ny generation. 'Malibu Surf' går rakt ut till 7,86 miljoner Youtubetittare. Efter att tidigare varit med skriver Anja Ellam nu för serien.

Så de flesta känner förmodligen till dig från att ha sett dig i 'Malibu Surf' och även i spin-off serien 'City Girls' ... att du faktiskt började som story writer för serien efter ett år med att ha varit med är däremot kanske inte lika känt. Hur är livet bakom kulisserna i vad som egentligen är "reality-tv"?
– Jag har alltid haft ett intresse av att skriva och att vara kreativ så jag såg helt enkelt bara till att besättn-ingen på 'Malibu Surf' blev väldigt medvetna om det. Att skriva den här serien skiljer sig mycket från "tra-ditionell tv" bara i det faktum att det inte finns något writer's room och saker går mycket snabbare!

Det är inte så stor överraskning att du skriver egentligen ... du doppade tårna i det i filmskolan?
– Jag kom först in på manusförfattande i filmskolan och innan det hade jag ingen aning om att jag ville skr-iva. Ärligt talat gillade jag inte kreativt skrivande i gymnasiet men nu, när jag tittar tillbaka på det, är nog orsaken till att jag inte gillade det för att jag inte förstod mig på det. Det jag lärde mig i filmskolan var hur jag faktiskt skulle skriva och det är nog början, mitten och slutet på hur jag till sist började gilla att skriva.

Är det några människor, som du känner eller som du har beundrat på håll, som har påverkat dig?
– Jag har alltid sett upp till Mindy Kaling, hon är ärligt talat exakt vem jag hoppas att kunna bli en dag.

Jag blev först ett fan av henne när jag upptäckte att hon var en av huvudförfattarna för 'The Office'.

Kommer du ihåg det första som du skrev?
– Jag har ingen aning om vad det första jag skrev var, men det första som jag skrev som publicerades var en dikt jag skrev när jag var tio år gammal som hette 'Beaches' och den är med i en diktsbok som heter 'Urban Voices'. Boken 'Urban Voices' är en bok som består av dikter skrivna av olika studenter i Toronto i Kanada.

Jag har ingen kopia av dikten! Boken är i mina föräldrars hus, så jag har den inte till hands.

Men det var en haiku, en kortdikt.

Vilka serier såg du när du växte upp?
– Jag växte upp med att titta på 'Pokémon' och 'Digimon', jag var på riktigt inne i den sortens serier så väl som vad som helst som gick på Disney-kanalen. Senare i livet började jag kolla mer på MTV-serier, min fa-vorit var en serie som hette 'MTV Live'. Ärligt talat har jag varit beroende av tv hela mitt liv.

Det är svårt att hitta en serie jag inte har sett.

Tror du det hjälpte dig med att skriva att du själv varit med i serien?
– När jag skriver vadsomhelst hittar jag inspirationen i det vardagliga livet. Oavsett om det är att gå med det som har hänt mig eller en historia som en vän till mig kanske bara har berättat för mig.

Men jag tror att det hjälpte för jag visste redan hur serien fungerade och flödet av allting.

Det är den femte säsongen som har börjat nu, blir det överraskningar?
– Det kommer att bli många överraskningar i säsong fem! Du kan förvänta sig att någon kommer att ljuga i deras förhållande den här säsongen, men du kommer att behöva titta för att få reda på vem! Vi försöker ha med alla våra huvudpersoner i varje avsnitt och fokuserar på vilket drama som för närvarande än pågår med dem. Det som tilltalar mig med historieberättande är de olika personernas synvinklar och hur perspe-ktiv förändrar berättelsen. Det är som när man ser en serie och man vet nåt som inte karaktärerna vet om.

Serien blev naturligtvis ett litet genomslag för dig sett till den exponering Awesomeness TV på Yo-utube har med 7,8 miljoner prenumeranter. Det är något helt annat att synas så i dag än det var för tio år sedan. Man kan knappt tänka sig hur de som slog igenom när reality började hade haft det nu?
– Jag hade faktiskt redan många följare redan innan 'Malibu Surf' från annat digitalt arbete som jag hade gjort och som även bara kommit från att jag är någon som använder Instagram mycket. Jag är alltid redo och glad för fler följare! Men jag övertänker ärligt egentligen inte det för mycket och det tror jag är riktigt viktigt. Sociala medier borde bara handla om att få kontakt med andra människor och så använder jag det.

Hur blev det att du först fick vara med i serien?
– Min bästa vän Rio Sage var med i serien, så det var ännu roligare att jag fick vara med i den med henne!

Hur mycket av dig i den känns som riktiga du?
– När jag varit med i serien var det bara jag som vän! Så jag skulle säga att det är precis som jag.

Vill du skriva eller vara framför kameran mer?
– Jag gillar verkligen båda, så när jag får vara med i saker som jag skriver tror jag att det är det bästa av bå-da världarna. Jag har egentligen ingen preferens i den här stunden, men jag tillbringar den mesta av min fritid med att skriva. Att regissera var däremot förvånandsvärt svårt och är inte nåt jag gillade att göra.

Men det var en bra lärande erfarenhet!

Skriver du på något annat än det här just nu?
– Jag arbetar med några andra projekt som jag verkligen är upprymd över. 

Förhoppningsvis kommer de plockas upp snart så det blir mer att prata om!

Skulle det inte vara kul med en längre 'Malibu Surf' special eller långfilm?
– Jag ser alla kommentarer som frågar om en 'Malibu Surf' film och jag är definitivt inte emot den idén!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com