Tommy Gustafsson &
Andreas Rehnberg

Som intervjuade av redaktör Daniel John Johnsson den 6 april 2016

Intervjun möter Andreas Rehnberg och Tommy Gustafsson. Producenterna bakom det svenskutvecklade retro-actionspelet 'Huntdown'. Ett spel för alla oss som mer än älskar allt som har med åttiotalet att göra.

Ni arbetar vanligtvis inte ihop. Kan ni kanske berätta lite om hur samarbetet emellan er kom till?

Tommy: Vi har båda varsitt kontor, på ett ställe som heter Innovatum i Trollhättan, där det finns många samlade bolag inom kreativ näring. Många gånger samverkar de här bolagen på ett eller annat sätt och det är precis vad som också skedde mellan oss. Andreas frågade mig om jag var intresserad av att göra grafik till ett plattformsspel ... han hade idéer om att göra ett pixelspel med mycket åttiotalsinfluenser.

Något som vi båda är uppvuxna med och håller varmt om hjärtat. Så det var som att bli skjuten med en pil av Kid Icarus. Spot on! Sedan dess har jag pixlat så ögonen blivit fyrkantiga.

Andreas: Vi har ett fantastiskt bra samarbete. Tommy tar hand om grafiken och musiken och jag kodar.

Vi har exakt samma bild av vad vi vill att 'Huntdown' ska bli.

Beskriv den bilden ...

Tommy: Vi vill göra ett spel som vi själva kan tänka oss att spela, ett med mycket action och varierat gam-eplay. Den dystopiska världen vi bygger i 'Huntdown' kommer från de influenser vi har. Vi är båda indokt-rinerade av lökiga actionfilmer från åttiotalet och pixliga arkadspel på Commodore-datorer och tidiga spe-lkonsoler från Nintendo och Sega. Samtidigt älskar vi sci-fi och elektronisk musik.

Och gärna från sjuttio- och åttiotalet. Så 'Huntdown' har av naturliga skäl dessa inslag ...

Andreas: Vi är också väldigt måna om hantverket. Spelmotorn är programmerad från grunden och grafik-en pixlas och animeras för hand. Vi har till exempel en modifierad palett som är baserad på Atari 2600 som endast består av 162 färger. Musiken görs i ett gammalt tracker-program med samplingar som mestadels är konverterade från Amiga 500 till PC där tonerna är inlagda för hand.

Åttiotals temat i spelet är så klart väldigt tydligt och ni nämner själva att det bland annat är många andra filmer och spel från den här tiden som står som grund för 'Huntdown'. Men finns det några mer särskilda inspirationskällor som ni måhända har kollat in lite noggrannare än några av de andra?

Tommy: Vi har många influenser både från spel- och filmvärlden. Det är svårt att tratta ned influenserna till bara några få. Men för att nämna några så är 'Huntdown' ett mishmash av 'Blade Runner', 'Terminator', 'RoboCop', 'The Last Dragon', 'The Warriors' och spel som 'Contra', 'Flashback', 'ESWAT' och andra barnd-omsminnen som ligger oss varmt om hjärtat. Ibland kan det bara vara ett formspråk tillsammans med stä-mningen i exempelvis musiken som är inspirationen, i andra fall kan det rent utav vara gameplay-element från specifika spel. Vi försöker ta med det som vi tycker är bäst eller mest inspirerande från många olika håll, men den röda tråden är helt klart åttiotalets formspråk. Det känns som många associerar ”fenomenet åttiotalet" med optimism och glammiga färger ... du vet rosa neon och solbrända karaktärer i vita kostymer körandes en Ferrari Testarossa mot en varm solnedgång bakom silhuetter av palmer till soundtracket av Jan Hammer ... vi vill dock gå åt det mörkare och lite dystrare hållet med 'Huntdown'.

Lite som estetiken och känslan i nattsvarta 'Escape From N.Y' eller 'Cobra' med Stallone i huvudrollen!

Varför tror ni att just åttiotalet har kommit tillbaks så starkt som det har gjort?

 Tommy: Vi tror att det har gått tillräckligt lång tid för att åttiotalet ska uppfattas som "retro". Liksom allt mode går speltrender i vågor och på en mättad marknad tittar många bakåt och låter sig inspireras för att få nya idéer. Inte helt utan nostalgi för såna "gubbar" som oss. Åttiotalet var också ett otroligt uttrycksfullt årtionde på bred front inom design, musik, film och mode. Allt var bara "lite för mycket" ... (skrattar)

Något som jag själv älskar från trailern är den mycket tidsenliga speakerrösten ...
 
Tommy: Skoj att du gillar den! Trailern gjordes i all hast inför SXSW så vi gjorde en snabb rekrytering för rösten. Vi snubblade över en väldigt duktig röstskådis online som heter Eric Hollaway.

Han satte stilen väldigt träffsäkert efter våra instruktioner.

Vilka är alla de olika gängen som vi kommer att få se i spelet?

Tommy: Varje gäng representerar egentligen olika territorium ... där varje område har en serie banor där man måste besegra varje gäng i turordning. Ett klassiskt upplägg där varje bana är skräddarsydd för spelu-pplevelsen! Men vi vill inte avslöja för mycket om de olika gängen just nu, dels för att alla gäng inte är helt färdiga, dels för att vi inte vill förstöra nyfikenheten inför de fiender man möter i spelet.

Jag såg även "Multiplayer" skymta förbi lite snabbt i trailern?
 
Andreas: Snyggt spottat! Vi har gjort en första prototyp där du och en kompis kan spela co-op tillsamma-ns som varsin prisjägare via Bluetooth som funkar riktigt bra. Vi skissar även på en version där en spelare är prisjägare och den andra tar över styrningen på gängmedlemmarna.

Får vi till allt som vi tänkt oss kan multiplayer verkligen ge en extra dimension till spelet.

Något som jag tror att många har blivit förvånade över efter att ha sett trailern är att spelet kommer till Android och iOS ... alltså mobila enheter ... vilket förstås ligger helt rätt i tiden men samtidigt har man nog en bild av det här är ett traditionellt spel för kärnspelare. Kanske allra mest för 80-tals temat som spelet har. Vad var det som fick er att vilja utveckla 'Huntdown' till mobila format?

 Andreas: Vi är ju själva spelnördar och saknar riktigt bra retrospel designade just för våra mobiler. De bä-sta alternativen idag är befintliga arkadspel som är direkt konverterade till mobila enheter med rätt usel styrning. Vi vill plocka de bästa bitarna till 'Huntdown' ... känslan av ett genomarbetat klassiskt hantverk men som också kan upplevas med intuitiva kontroller. Vi hoppas att även de mest rutinerade kärnspelarna vill kunna spela ett bra och utmanande spel på sin telefon eller surfplatta.

Tommy: Vi kom ganska snabbt fram till att vi saknade bra shooters just till mobiler och diskuterade detal-jerna till gameplay och spelkänslan. Jag började skissa på ett koncept utifrån våra influenser.

Snöbollen sattes i rullning och nu har vi maxat konceptet.

Finns det några planer på att ta det till fler format senare. Kanske till datorer eller till konsol?

 Andreas: Absolut! Vi vill nå så många spelare som möjligt och 'Huntdown' är även förberett för både TV- och datorskärmar. Många frågar om stöd för Steam och Apple-TV och det har vi redan i pipelinen.

Hur kommer lanseringen av spelet bli. Är det ett helt spel som kommer släppas på App Store?

Andreas: Vi diskuterar fortfarande lösningen, men en sak är säker, vi kommer inte att ha mikrotransakti-oner i 'Huntdown' där du måste köpa tillbehör eller tid för att kunna klara spelet. Vi vill inte riskera att sp-elupplevelsen haltar på något sätt. Den mest rättvisa modellen vi lutar mot är att släppa hela spelet gratis, men om du dör så får du börja om från start. Gillar du spelet köper du loss hela spelet för en engångssumma och kan fortsätta från banan du dog på. På så sätt kan du klara hela spelet utan att behöva betala för det.

Men det kommer inte bli lätt. Vi hoppas att inbitna hardcore-spelare ska se det som en kul utmaning.

Och att vi vanliga dödliga ska bli tillräckligt bitna för att vilja köpa det.

Ni har nyligen besökt USA och visat upp spelet där?
 
Tommy:
Resans fokus har varit på South by Southwest i Austin, Texas. En stor happening med tre stora områden, musik, film och interaktivt. Vi har träffat investerare och andra nyckelpersoner för att lufta fra-mtidsplanerna för 'Huntdown' och vi har haft spelet i en monter på SXSW Interactive för branschfolk.

Efteråt har vi låtit allmänheten få provspela det första demot på SXSW Gaming Expo.

De flesta som hittills har provspelat 'Huntdown' gillar det skarpt och många vill spela om, vilket förstås är väldigt kul! Vi har varit måna om att 'Huntdown' ska vara lätt att komma in i, de som provar förstår snab-bt att kontrollerna nästan är samma enkla princip som i 'Super Mario' ... "vänster, höger, hoppa och skjut!"

Sammanfattningsvis har resans mål varit att knyta kontakter som kan hjälpa oss att färdigställa 'Hunt-down' samt att promota spelet till folket genom att visa upp en tidig demo.

Hur dags kan spelare ta sig an spelet. När släpps det?

Andreas: Vi har inte satt något releasedatum än men jobbar på att släppa det så fort som möjligt.

Några avslutande åttiotalsfrågor. Vilket retrospel har det bästa soundtracket?

Andreas: Gillar Rob Hubbards musik på Commodore 64 starkt.

Måste jag välja en favorit så får det bli spelet 'Commando'.

Tommy: Jag brukar lyssna på 'Turrican II' av Chris Hüsbeck än i dag ... tillexempel när jag lagar mat.

Men fickvännen brukar alltid stänga av (skrattar)

Bästa åttiotals filmen?

Tommy: 'Flykten från N.Y'. Magisk!

Andreas: Ska jag gå på känslan av när jag såg den för första gången så får det bli 'The Terminator' ...

Vi vet ju alla att Skynet kommer hända förr eller senare.

Ni får rekrytera valfri åttiotals-typisk skådespelare att voica en karaktär. Vem blir det?

Andreas: Klassiker som Stallone och Arnold vore förstås kul ...

Clintans röst blir ju bara bättre och bättre också.

Tommy: Rutger Hauer. Lätt!

Sociala medier:

Intervjuade av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com