AmVoP

Som intervjuade av redaktör Daniel John Johnsson den 17 september 2017

AmVoP är ett band som består av musikerna Fredrik Stigen Isberg och Martin Jarbeck. Fröet till bandet föddes i en liten stuga ute i Roslagens skärgård där en debutsingel nu blivit till.

Så det är kanske inte helt självklart vad namnet på eran debutsingel 'Förgätmigej' faktiskt betyder?

Fredrik: Låttiteln Förgätmigej är hämtad från blomman med samma namn, som ju betyder ... "Glöm mig inte" ... för mig känns just det uttrycket å ena sidan väldigt kraftfullt men samtidigt lika skört som den lilla spröda blomman, och det är nog precis så känslan av saknad kan kännas tycker jag. Saknad är temat i låten.

Och den har för oss hunnit få flera betydelser under tiden vi arbetat med låten.

Vad handlar låten om?

Fredrik: Låten har särskilda betydelser både för Martin och mig, men man skulle kunna säga att den både kan handla om saknad till någon som inte finns hos dig längre eller till någon som finns hos dig nu, men som kanske inte kommer att fortsätta göra det. Pianot som är mitt huvudinstrument och gitarren som är Mart-ins, har alltid varit framträdande i ljudbilden och färgat musiken, men från början var soundet ganska ele-ktroniskt influerat innan vi började hitta det nuvarande soundet. Det nuvarande soundet är väldigt organ-iskt och vi kände att vi ville ha den direkthet och den råhet som riktiga instrument ger.

Det kändes även som att våra texter krävde det och då först började bitarna falla på plats ...

När popen fick ett stänk av rock och indiemelankoli.

Hur kom låten till?

Martin: Jag minns hur jag satt och fnulade fram den första musikaliska idéen till refrängen på ett distat piano ... och hur det lät går faktiskt att leta fram i ett klipp på vår Youtube-kanal! Strax innan hade jag haft starka personliga upplevelser som absolut påverkade stämningen i slingan. Jag visade idéen för Fredr-ik som gick igång! Vid den tidpunkten hade vi just börjat spåna på vårt projekt AmVoP.

När vi träffades nästa gång, då för att jobba med ett annat musikprojekt, hade jag jobbat vidare med idéen till en instrume-ntal skiss. Fredrik insisterade då på att spara idéen till AmVoP! Sedan minns jag även den springtur genom Åkersberga när första utkastet på refrängtexten blev till. Då var det bara att sätta sig och anteckna när man kom hem! Det kan låta som att det var en snabb och enkel process, men efter första skis-sen har vi tillsammans lagt otaliga timmar på att få varenda liten pusselbit att falla på plats. Exempelvis har Fredrik fått fram den fina melodin i versen som har en ton av svensk folkmusik, om du frågar mig.

Låten släpptes förra helgen. Firade ni låtsläppet något?

Fredrik: Vi fick fira på olika håll i helgen. Men vi tänkte att vi skulle kombinera firandet med ett gemen-samt äventyr lite senare i år i samband med att vi även tänkt hitta på något kul för att fira att vi båda fyllt jämnt nyligen! Vi båda gillar träning och äventyr i naturen så det blir nog på det temat!

Martin: Jag sov väldigt gott efter släppet. Sedan firade jag med att ta mitt livs längsta cykeltur på 10 mil genom Roslagsbygden. Det var en härlig och förlösande känsla i sol och regn! (skrattar)

Fredrik: Jag firade främst genom att uppleva dagen uppfylld av lite extra endorfiner! Under fredagen job-bade jag och undervisade mina årskurs 9:or i musik. De är fantastiskt trevliga så det var väldigt roligt. Eft-er jobbet blev det en löprunda i skärgården och på kvällen tittade jag och flickvännen på sista avsnittet av 'Game of Thrones' för denna säsong. Jag har även läst alla böckerna ...

Men de senaste säsongerna har det ju varit extra spännande eftersom tv-serien har gått om böckerna.

Brukar ni generellt skriva låtarna tillsammans, individuellt, eller hur är den processen?

Martin: Ofta skriver Fredrik en större del av texten medan jag många gånger kommer med en refrängmel-odi, men det kan gå till på olika sätt. Nästa gång kan det vara helt annorlunda. Vi har ingen uttalad struktur i arbetsprocessen och heller ingen prestige i vem som gör vad eftersom vi bara vill att låten ska bli så bra som möjligt. Ibland har Fredrik en större roll i det kreativa men på en annan låt kan det vara jag som råkar skriva mest.  Vi ser det som att det i slutändan blir ganska likvärdigt. Upphovsrättsligt delar vi allt femti-femti. Vi har båda välfyllda röstmemon med massvis av små melodier och riff.

När vi ses spelar vi upp våra favoriter för att se varandras reaktioner. När vi går igång på varandras idéer jobbar vi vidare med dem.  Ibland har vi suttit och jammat fram helt nya idéer.

Men ibland måste vi sätta oss i olika rum en stund för att inte störa varandra.

Och vad är det då som ni vill förmedla i era låtar?

Fredrik: Texterna är väldigt viktiga för oss. Att de säger något och förmedlar en känsla till den som lyssna-r. För mig är det viktigt att skriva om sådant som betyder någonting. Det kan vara saker som händer i sam-hället eller på ett mer existentiellt plan där det handlar om känslor. Jag gillar att blanda direkta och tydliga budskap med symbolik i texten och att måla upp olika bilder och liknelser för att beskriva en känsla.

Det blir ofta lite åt det poetiska hållet då.

Skulle ni säga att ni står på en gemensam grund vad gäller musikaliska influenser?

Martin: Vi kommer både från olika håll och samma ställe. Fredrik är från början klassisk pianist och jag rockgitarrist. Därefter har vi vidgat och blandat våra influenser. Numera har vi båda väldigt bred musik-smak. Ett exempel på en inspirerande popartist som vi gillar är Laleh. Vi är båda uppvuxna i Roslagens skärgård och identifierar oss i den kulturen med Evert Taube som en kär förebild.

På min begravning vill jag ha 'Sjösala vals'.

Så otroligt fin visa. Jag blir blödig varenda gång jag hör hela!

Hur blev ni två till en duo?

Martin: Tanken på ett gemensamt musikprojekt har funnits ända sedan vi lärde känna varandra för 13 år under första året på gymnasiet på Tibbles musikprofil i Täby. Vi blev kompisar direkt under de första daga-rna och det stod väldigt snabbt klart att vi var väldigt kreativa tillsammans och hade samma humor då vi till exempel gjorde en film tillsammans som en uppgift i svenskan där vi tillsammans med en gemensam ko-mpis filmatiserade en myt med olika sorters korv i rollbesättningen. Även fast det blev en succé kände vi att det var musiken vi trots allt skulle satsa på! (skrattar) Dock var det bland annat den kursen, vilken ha-ndlade mycket om symbolik, som är en av källorna till intresset för den textsymbolik och det konceptuella tänkande vi har i AmVoP. Musikaliskt möttes vi i en fusion mellan klassisk musik och metal och kom bland annat att spela tillsammans i ett progressivt metalband efter gymnasiet.

Under åren har den gemensamma drömmen om att skriva musik tillsammans växt och under 2010 började vi att jamma och skriva lite musik ute i en renoverad snickarbod på Furusund. Ännu fanns ingen uttalad målbild av projektet eller hur musiken skulle låta. Vi prövade lite utkast till texter ...

På både engelska och svenska i en stil som närmast kan beskrivas som bluesinfluerad pop.

Fredrik: Samtidigt studerade vi musik på universitet respektive folkhögskolor på olika håll i Sverige var-vid det gemensamma skapandet ännu förblev på ett fritidsbaserat nöjesplan. Våra musikaliska vägar sam-manfördes igen via Fredrik som tillsammans med några vänner börjat spela som kompmusiker till en sång-erska. Efter en spelning i maj 2013 på en festival i Stockholm där Martin närvarat som publik värvades Martin via Fredrik som gitarrist till bandet. Då Fredriks och Martins studier nu var klara och de åter bodde närmare varandra började de på allvar ta upp planen på det egna musikprojektet. När så textskrivandet på svenska började vävas samman med det rock och popinfluerade soundet som utkristalliserades stod det un-der våren 2016 klart att satsningen på den ursprungliga banddrömmen tillsammans nu skulle börja.

Som jag hör det har ni ändå känt varandra länge och hållit på med musik under bra många år på olika håll. Så vad gjorde det här till rätt tid för att låtdebutera tillsammans?

Martin: (Skrattar) Vi satte faktiskt en deadline för att lansera AmVoP senast det år vi fyller trettio, och det är i år. Vi skulle kunnat debutera tidigare, men det är först nu som vi känner att vi hittat helt rätt.

Helt rätt musikaliskt, med ett uttryck som verkligen känns som vi.

Vad är musiken för er?

Fredrik: För mig är musiken en av mina största källor till glädje och välmående. Dels är det stimulerande att göra något där man känner tilltro till sin förmåga, men dels också för att musiken även är en ventil på många sätt. Genom musiken kan jag uttrycka och bearbeta känslor på ett sätt som annars inte skulle vara möjligt samtidigt som det är ett sätt att få utlopp för min kreativitet som triggas av att få skapa något som inte tidigare funnits. När man lyckas få det musikaliska att passa ihop eller falla på plats kan det kännas euforiskt! Att dessutom få möjlighet att göra och uppleva detta tillsammans med en vän, som i det här fall-et, är obetalbart. Ytterst har musiken för mig alltid varit något som givit mig en känsla av syfte och meni-ng, det är något jag måste göra! AmVoP ser både jag och Martin som ett livslångt musikprojekt!

AmVoP kan nog till och med ett ännu mer förvirrande namn än låttiteln. Vad betyder namnet?

Martin: Det är en förkortning för "Avståndet mellan Vagn och Plattform".

Det lilla steget mellan det välkända och det okända.

Ni har eran studio i en liten stuga i Furusund?

Fredrik: Jag har bott i Furusund mycket under min uppväxt. När jag var liten var jag ofta där ute hela somrarna då mormor, som jag stod väldigt nära, bodde där. Sedan mormor gick bort när jag gick i mellan-stadiet har jag bott där till och från under hela livet. Efter att jag pluggat klart universitet för fyra och ett halvt år sedan flyttade jag ut för att bo där på heltid i en liten stuga på tomten som jag renoverar. Där har alltid varit den plats på jorden där jag känner total lycka i själen och när jag är i stugan som min morfar byggde på 1950-talet och bodde i tillsammans med mormor känner jag att jag får vara dem nära.

Både jag och Martin gillar att vara mycket i naturen och skärgården som ligger precis utanför dörren till stugan och Martin brukar säga att han känner ett stort lugn där. Hans vilopuls brukar sjunka 5 slag där ute. Att vara där och skriva musik har därför blivit naturligt då lugnet och naturen triggar vår kreativitet.

Ni släpper också eran musik genom ett eget bolag. Hur viktigt är det för er att ha full kontroll?

Fredrik: Det är viktigt att få känna att man äger sitt eget skapande. Det kan vara berikande och värdefullt med input utifrån men för oss är det viktigt att det till sist är vi som bestämmer över skapandet och den kreativa processen, annars är det lätt att känna sig låst och att man ... medvetet eller omedvetet ...

Försöker passa in i en mall som blivit framlagd.

Martin: Med det sagt så är vi såklart öppna för att samarbeta med ett större musikbolag som både har res-urser och stor erfarenhet i många aspekter som vi gärna får hjälp med.

Exempelvis vad gäller marknadsföring.

Sträcker sig planerna även till att producera andras musik?

Fredrik: Vi har tidigare varit med i flera projekt där vi tillsammans med andra skrivit och framfört musik. I synnerhet Martin har producerat en hel del musik i samarbete med andra artister, men med projektet AmVoP är vår tanke att helt få ge oss hän åt att skriva och framföra musik på precis det sätt vi själva vill.

Är den här låten talande för framtida låtar också?

Fredrik: I kommande singeln 'Svarta havet' kommer soundet från Förgätmigej att återspeglas tydligt och Kanske ännu mer renodlat. Vi har hittat något energiskt i Förgätmigej som vi gillar och vill behålla. Piano och elgitarr kommer fortsättningsvis att vara viktiga element eftersom vi identifierar oss.

Och känner att vi kan uttrycka oss bra, med våra huvudinstrument.

Martin: Men det betyder inte att allt vi gör kommer låta likadant.

Världen är i ständig förändring och vi formas i den ...

Hur snart kan vi förvänta oss att de nästkommande singlarna ska släppas?

Fredrik: Vi hoppas kunna släppa Svarta havet första eller andra veckan 2018.

Singeln därpå kommer förhoppningsvis till våren.

Finns det några planer på en musikvideo till Förgätmigej?

Martin: Till 'Förgätmigej' släpper vi endast en kortare videoteaser. Planer på musikvideo finns till nästa låt. Videonteasern till låten markerar starten på den resa som vi nu påbörjar. Vi väntar på ett tåg som ank-ommer . Ett litet eldrivet modelltåg. Tåget har blivit vår maskot som i kommande låtar kommer besöka oli-ka platser och känslostämningar. Som kuriosa kan jag berätta att loket är min pappas gamla leksak.

När han busade med sin syster körde han hennes vita dansmöss i vagnarna!

Känner ni för att ställa er på en scen snart eller vill ni hellre spendera mer tid i stugan först?

Fredrik: Vi kommer fokusera på att skriva och producera singlar fram till det är dags att repa ihop oss.

Repa ihop oss med ett band inför spelningar kommande sommar.

Om ni får drömma fritt om vad den här och kommande singlar kommer ha lett till inom ett år?

Martin: En av våra kommande låtar heter 'Idag om ett år' ...

Fredrik: Svaret kommer i den!

Sociala medier:

Intervjuade av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com