Ambition17

Som intervjuade av redaktör Daniel John Johnsson den 22 april 2016

Amanda Levin och Jennifer Filipsson är duon bakom indiepop-gruppen Ambition17. I mars släppte de sin senaste singel och fler låtar kommer att följa snabbare än vad vi tror.

Det är närapå exakt ett år sen som eran debutsingel som hette just 'Singel' kom. Har året varit bra?

Amanda: Det har varit väldigt roligt! Vi började det hela med en härlig releasefest som sen följdes av en mängd spelningar under sommaren. Under hösten hängde vi mycket i studion och kort därpå släpptes vår andra singel 'Fem steg från rätt'. Sen har det bara rullat på. Vi har lagt mycket fokus på image och styling och nu känns det som att vi har hittat rätt. Vi hade release för den tredje låten '100 år' nu den 18:e mars.

Hittills så har mottagandet varit väldigt bra. Den här singeln skiljer sig ganska mycket från våra andra två singlar. Men det verkar som att det här nya soundet går hem hos folk. En del bloggare har även lyft fram låten och den har även spelats på radio. Det känns superkul!

Vi kommer att släppa en till singel den 20 maj som heter '19 år'. Resten får man följa oss för att se!

Ni beskriver själva musiken som "elektronisk indie-pop"?

Amanda: Vi har hittills släppt tre singlar och alla tre är ganska olika varandra, men någonstans så finns det en röd tråd, och det är precis det som vi tror på och vill få fram. Man känner igen oss för alla melodiösa melodier, tillsammans med det pulserande beatet.

Jennifer: Men låtarna skiljer sig ändå väldigt mycket ifrån varandra. Vi bryter ny mark med att göra dansmusik på svenska och det är väl också det som gör det lite indie.

Varför blir det bara låtar på svenska?

Jennifer: Just nu sjunger vi på svenska dels för att vi tycker att det är roligt, men också för att det är nånting som vi tror behövs i den svenska musikbranschen.

Men vem vet, någon dag kanske vi slår till på engelska ...

Skriver ni all musik och alla texter själva?

Amanda: Vi skriver texter och musik tillsammans med producenter och låtskrivare på Starlab Publishing. Vi hämtar inspiration från allt möjligt. Artister såsom Håkan Hellström, Veronica Maggio och Beyoncé betyder mycket för oss både när vi skriver men också performance mässigt. Vi skriver också mycket utifrån oss själva ... om händelser som vi har varit med om.

Jennifer: Men även vardagliga inspirationskällor som familj, vänner och starka kvinnor.

Vilka album kan ni inte låta bli att lyssna på just nu?

Amanda: 'Paper Thin' av Astrid S är något helt utöver det vanliga. Makalöst bra.

Jennifer: Kanye Wests 'Life of Pablo' är den bästa skivan som gjorts på flera år enligt mig.

Vad handlar eran nya låt '100 år' om?

Amanda: '100 år' handlar om den där punkten i livet då man slutar bry sig, när hjärtesorg och misstag inte är något som spelar någon roll längre. För vad gör det egentligen om hundra år? Vi sjunger också om en relation som inte har gått som man önskat. Men det kan handla om vad som helst.

Jennifer: Det som vi vill få fram är att man inte alltid ska fundera så mycket över allt, utan att man ibland bara ska släppa kontrollen och åka med.

Efter att ha lyssnat på alla tre låtar är det många mörka texter bakom upplyftande melodier?

Amanda: Vi är väldigt noga med att texterna ska vara meningsfulla och betydelsefulla men tillsammans med en trallvänlig ton. Att texterna upplevs som "mörka" är nog ingenting som vi gjort med mening, men det blir ändå något paradoxalt spännande med att ha en mörk text till en glad melodi. Vi skulle nog säga att det är kombinationen av en bra text och melodi som är bäst.

Jennifer: Det gäller att hitta en catchy melodi som sätter sig, tillsammans med med en trovärdig text.

Det är ganska ovanligt idag att se unga artister som inte ens försök sig på en Idol audition ...

Amanda: Vi har hållit på med musik så länge vi båda kan minnas och vi har försökt samla på oss så mycket erfaren-het som möjligt och vi lär oss nog musikbranschen på ett annat sätt. Det är nog svårt att komma som en rookie in i denna tuffa bransch och få lära sig alla "do's and dont's".

Jennifer: Inte minst framför hela svenska folket. Det känns skönt att stöta på sina nitar i hemlighet så att man är självsäker och redo innan det att man ska bli offentlig.

Hur kompletterar ni varandra?

Amanda: Vi har känt varandra sen 2010 då vi delade våningssäng på ett sångläger. Det var en rad slumpm-ässiga tillfälligheter som ledde till att vi bestämde oss för att göra det här tillsammans och vi har nu varit en duo sen vi var sjutton år gamla, därav namnet Ambition17.

Jennifer: Vi är varandras motsatser och det är nog det som gör att vi kompletterar varandra så bra. Det som den ena inte har är den andra proffs på och tvärtom.

Beskriv varandras personligheter ...

Amanda: Jennifer är en av de roligaste människorna jag någonsin träffat. Hon är utan tvekan den person som fått mig att skratta mest av alla.

Jennifer: Amanda är godhjärtad och hon sätter alltid andras mående framför sig själv. Hon är alltid om-tänksam och får alla runtomkring sig att må bra.

Gillar ni mest att vara i studion eller att vara ute och spela för publik?

Amanda: Det är två helt olika saker som tillsammans gör det hela fantastiskt. Det är bara så sjukt roligt att skapa magin, så att säga. Men man märker ju inte hur bra någonting faktiskt är förrän man får se reaktio-nerna hos publiken. Som när vi var med på Nationaldagsfirandet i Sundbyberg. Trettiofemtusen i publiken är en svårslagen upplevelse! Det hållas på att läggas upp en plan just nu om hur sommaren kommer att se ut. Man får gärna följa oss på våra sociala medier för att läsa mer om kommande spelningar!

Vad är det bästa med att bo här i Stockholm?

Jennifer: Att det är en blandning mellan storstadspuls och natur. Att jag kan åka ut från staden och hamna mitt i skogen samtidigt som jag kan äta god mat och känna storstadspuls mitt i kärnan av staden.

Amanda: Att det finns så oändligt mycket möjligheter, i vårt fall inom musikbranschen. Det var ju ändå här som allting startade.

Som två talangfulla och ambitiösa tjejer. Var tror ni att ni är med musiken om fem år?

Jennifer: Vi har alltid sagt att vi ska ta över världen.

Sociala medier:

Intervjuade av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com