Amanda Tapping

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 4 augusti 2016

Intervjun möter den multi-facetterade skådespelerskan Amanda Tapping. Vi pratar om hennes välgörenhetsfond, beslutet att lämna Stargate och att regissera nya 'Van Helsing' serien.

Först av allt, vet du om att du är den skådespelare som medverkat i flest 'Stargate' avsnitt av alla?
- Wow, på riktigt? Det är coolt. Jag får ringa de andra och berätta sedan när jag kommer hem (skrattar). Det som är grejen med Stargate är att det snabbt blev. Jag menar, en vecka in på att spela in piloten hade vi blivit bra vänner men när piloten var färdiginspelad så hade vi blivit en familj.

Så att ha fått vara med den här familjen under så lång tid och ha gått igenom alla dessa erfarenheter som vi har haft tillsammans har varit häpnandsväckande. Jag tar inte det för givet.

Men du bestämde dig för att lämna serien och varför?
– Ja, jag blev ombedd att göra den fjärde säsongen. Men jag var då inte helt säker på om det var rätt drag för varken serien eller för mig. Jag älskar Stargate och jag älskar den här familjen, så naturligtvis sa jag först att jag kommer göra det. Men vid samma tidpunkt höll vi på att utveckla en annan serie, 'Sanctuary'. Då som en webbserie och vi väntade på besked om vi skulle få någon finansiering. Och sedan hände det, TV ringde, SyFy ringde, de kanadensiska nätverken ringde, människor från andra sidan atlanten ringde, kanske till och med att Sverige ringde ... och de sa det att: "Vi gillar serien".

Så jag var då i en situation där Sanctuary inte skulle ha blivit av om jag sagt ja till ännu en säsong av Stargate. Jag bestämde  mig för att chansa och sätta mig in i den här nya serien, den här nya karaktären, detta nya allt. Jag var även med-producent och med-regissör så det var ett stort och skrämmande steg att ta.  Det är i alla fall därför som jag inte kom tillbaka för den fjärde säsongen av Stargate Atlantis. Jag bestämde mig för att se vad Sanctuary skulle leda till och i slutändan blev det 59 episoder av den.

Det är jag verkligen stolt över.

Det verkar som att du inte skådespelar lika mycket längre. Medan du allt oftare regisserar ...
- Jag säger inte att jag aldrig kommer vara på tv någonsin igen, eftersom det är något som jag verkligen vill. Men varje gång jag får ett erbjudande så är jag upptagen med att regissera något.

Vilket föredrar du?
- Jag älskar att skådespela. Det är min första kärlek och kommer alltid att vara det. Att producera har varit så nytt för mig, men det är en fantastisk inlärningsprocess. Post-produktionen är något som jag inte trod-de att jag skulle älska så mycket som jag gör.

Och att regissera är naturligtvis där min andra karriär har tagit fart. Men ja, jag skulle säga att skådespela eftersom jag älskar att agera och även arbeta tillsammans med andra fantastiska skådespelare.

Vem är du på inspelningsplatsen?
- Jag är den första att bryta samman, och med det menar jag att jag är den första att börja skratta. Jag skrattar alltid till den punkt då tårar strömmar ner över hela mitt ansikte. Det var förmodligen tre veckor in i första säsongen av Stargate som producenterna ordnade vattenfast mascara till mig ...

Vad tycker du är det viktigaste när du filmar?
- Att skratta. Jag tror att det var just därför som den serien varade så länge som den gjorde. Eftersom vi kunde skratta och också verkligen på riktigt hade skrattanfall varje dag.

Vilket är det värsta sprattet du fått vara med om under en inspelning?
- På 'Stargate' brukade Chris Judge silvertejpa fast olika människor vid stolar ...

Du har nominerats till en hel del utmärkelser. Men vilket pris skulle du allra helst vilja ha?
- Åh ... Om jag skulle bli nominerad som regissör skulle det verkligen betyda allt för mig. Eftersom jag känner att jag nu regisserar mer. Och det har blivit min andra karriär och min andra passion.

Du blev tilldelad ett pris för årets kvinna förra året?
- Det var en fullständig överraskning. Jag fick ett samtal från chefen för The Head of Actors-föreningen, som är den kanadensiska unionen för tv- och radioartister, och han säger: "Hej, du har blivit utsedd till årets kvinna" och jag sa bara "Ursäkta?" (skrattar).

Så det var en fullständig överraskning, men det har verkligen varit ett bra år. Och nu har de just meddelat nästa vinnare tror jag ...

Vad betydde det för dig?
– Jag menar, det är från min union, det är så jag började. När man får sitt unionskort som skådespelare betyder det att man är en professionell aktör, Eftersom man inte får kortet innan man gjort ett visst antal jobb. Så för mig innebar det att jag liksom kunde gå till mina föräldrar och säga: "Titta, jag är visst en skådespelare!". Så det innebar en hel del för mig att få det. Så att nu, många år senare, få priset som årets kvinna ... det var fantastiskt att få ringa mina föräldrar igen (skrattar).

Du fick förvisso den utmärkelsen för ditt arbete inom filmindustrin. Men du gör också mycket gott inom välgörenhet. Vad är Sanctuary for Kids?
- Tack ... Så år 2009 beslutade sig några vänner, kollegor och jag oss för att vi ville starta en välgörenhets-organisation som främst skulle arbeta för barn i kris. Så vi bestämde oss för att starta en välgörenhetsfond. I grunden är vi en ideell organisation, men vi ville också arbeta med mindre organisationer med lite utgifter. Vi betalar själva våra omkostnader. När du betalar en dollar så går den dollarn också till den välgörenhet som vi arbetar med ... vi arbetar tillsammans med fem olika välgörenhetsorganisationer.

Bland andra grupper har vi tre samarbeten i Nepal. En som räddar kvinnor och barn som har utsatts för sexuellt slaveri. Vi arbetar även med Next Generation Nepal som räddar barn som har utsatts för trafficking. Den tredje gruppen som vi arbetar med är kanske också den viktigaste sett till hur nära vi står varandra. Den är Napal Orphins Home, där det i dag finns 150 föräldralösa barn i några få hus.

Vi gör allt från att tillhandahålla bättre livsmedel, bättre ris, riva ner barriärer, köpa mark. Oavsett vad för behov som finns så försöker vi tjäna ihop tillräckligt med pengar genom våra insamlingsinsatser och distributerar sedan allt till välgörenhet.

Jag kan inte heller låta bli att fråga vad är den vaginala monologen är för nåt?
- Hur vågar du? (skrattar). Nej, men det är en grupp i Toronto som jag för många år sedan gjorde en produktion tillsammans med, en så kallad 'Vagina Monologue'. Ett projekt som vill verka mot våld mot kvinnor. Jag blev ombedd att vara en del av det och det är något som jag var mycket stolt över att stödja.

De sätter upp pjäser varje år och det finns i dag produktioner över hela världen som arbetar för att stoppa våldet mot kvinnor globalt.

Har du någon dold passion som få kanske vet om?
- Teater. Eftersom att teatern har något direkt över sig. Det finns en elektricitet som känns fantastisk. Den kommer från publiken och den matar en.

Du är uppenbarligen glad i att arbeta och jag vet att du har massor av projekt på gång. Men först måste vi förstås prata om det som du är aktuell med just nu ... en ny 'Van Helsing'?
- Det är en ny serie från producenterna bakom 'Fargo' och 'Hell on Wheels'. Jag gör fyra episoder för dem, som jag regisserar. Ursprungligen var det tänkt att jag bara skulle regissera det två-delade finalavsnittet men nu är jag tillbaka för ytterligare två. Så det är en supercoolt serie.

Vilka skådespelare är med?
- Kelly Overton är Van ... essa Helsing, Vincent Gale, Jonathan Scarfe, Laura Mennell. Jag skulle kunna lista för evigt. Det är en fantastisk ensemble.

Med allt ifrån originalproduktioner som 'Stranger Things' till adaptioner som 'Van Helsing' är det mycket sci-fi på TV just nu. Någon aning om varför?
- Jag tror att vad som händer med science fiction just nu och inte minst med nätverk som SyFy och Netflix är att de faktiskt går tillbaka till rötterna och fokuserar på och visar det som publiken verkligen, verkligen vill se. Så det är en bra sak att vi ser mycket sci-fi just nu.

Vad händer efter Van Helsing?
- Efter det här så kommer jag regissera finalen av 'Travellers'. Som är en annan serie för Netflix som har skapats av den fantastiske Brad Wright. Alltid något.

Vilken annan serie vore en dröm att få regissera?
– Jag är ett stort fan av 'Dr. Who'. Jag skulle älska att regissera den. Det var faktiskt min dotter Olivia, som är tio år, som verkligen fick mig att uppskatta den och fastna för den.

Vad är du mest stolt över av allt det som du har gjort och varit inblandad i?
- Självklart är jag väldigt, särskilt, stolt över Stargate. Det var där som min karriär började på riktigt. Och det är Stargate som är hemma för mig. Du vet, hela den serien är lite som ett hem ... man kanske reser runt i världen ett tag men sedan vill man bara komma hem igen.

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com