Amanda Strand

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 12 september 2018

Med 105 000 subscribers är Amanda Strand, efter bara ett år, en av Sveriges populäraste Youtubers. Med öppenhet och ärlighet möter hon sin publik och delar med sig av både sitt liv och sin modellkarriär.

Runtomkring ett år efter Youtube-debuten har du kommit över några hundratusen följare. Hur blev det så att du bestämde dig för att lägga ut din första video där. Vad lockade med att bli en "Youtuber"?
– I gymnasiet gick jag hantverksprogrammet hår- och makeup stylist, det hela började med ett skolarbete i ämnet Entreprenör där vi fick välja mellan att starta en sminkblogg, en smink-Youtubekanal eller att inre-da en skönhetssalong. Jag tänkte att Youtube kunde vara kul och spelade då in min första film. En film som blev 'My Everyday Makeup'. Efter ett par videos var kursen över ... men då det gick så bra för mina filmer, samt för att det var så kul, valde jag att fortsätta med Youtube och jag fick inspiritation av en annan sven-sk Youtuber som också gjorde "Bild vs Verklighet" och jag tyckte att idén var kul och ville prova den själv.

Min första "Bild vs Verklighet" blev otroligt populär och har i dagsläget över 1,2 miljoner visningar.

Och därför har jag gjort ett par till videos med samma tema. 

Jag har ingen mer sådan video planerad i dagsläget, men kommer med all säkerhet släppa en till hösten.

Men då det gick så bra för mina filmer, samt för att det var så kul, valde jag att fortsätta med Youtube.

Redan innan Youtube hade du hunnit jobba som modell?
– I Kungsbacka där jag bor har vi ett köpcentrum, jag var väl sådär tretton-fjorton år när jag en dag tillsa-mmans med min kompis var där och det kom fram en kvinna och frågade om vi skulle vilja testa att vara modeller för en dag. Dom sökte modeller till sin kundtidning "Kungsmässan Magasinet". Jag ansökte och sedan kontaktade dom mig och sa att de ville ha med mig för sitt nästa nummer. 

Jag kom med och fick till och med vara med på förstasidan. Kvinnan som arbetade där rekommenderade mig att kontakta modellagenturen Modellink i Göteborg. Där jag senare skrev kontrakt.

Mitt första riktig jobb var för Seger som säljer mössor, bland annat.

Jag var med i deras katalog med ett par olika bilder.

Var modell något du då hade velat bli sedan innan?
– Ända sedan jag såg 'Top Model' som liten ville jag bli modell, dock trodde jag inte att jag skulle uppnå rätt
längd då min mamma bara är 165 centimeter lång ... som tur är har jag förmodligen fått pappas gener ...

För jag är idag 175 centimeter lång ...

På Youtube pratar du en hel del öppet och ärligt. Tänker du mycket kring vad du vill nå ut med?
– Jag tycker om att vara öppen och ärlig i mina videos. Jag tycker det är viktigt att jag är mig själv ... men
har valt att ha det allra privataste för mig själv. Jag pratar heller inte om något som jag inte står för själv. Tycker det är viktigt att ha en god och bra ton i mina filmer. Jag tycker att man har ett ansvar när man har många yngre följare. Jag vill vara en bra förebild. Det är viktigt hur vi är mot varandra.

Och hur vi bemöter varandra.

Modellbranschen är väl ganska krävande på så vis att det finns bestämda mått som man egentligen anser att alla modeller ska ha? Variation är kanske inte ledordet som finns bland, i alla fall de större, agenturerna. Hur mycket tid och motivation krävs det med allt ifrån konsthållning till att träna?
– Ja, det stämmer att för vissa jobb ska man ha vissa mått. Dock har detta ändrat sig på senare år, och mån-ga kunder vill ha lite större mått nuförtiden. Jag kan inte påstå att jag tränar särskilt mycket eller tänker på vad jag äter. Jag är en riktig gottegris! Jag är nog genetiskt smal i mig själv, och är väl inte egentligen så jättenyttig. Sen handlar det inte bara om måtten utan att man skall gilla att stå framför kameran.

Och göra sig bra på bild.

Du lämnade branschen i över ett år?
– Det fanns två anledningar till att jag pausade modellandet. För det första så är jag väldigt hemmakär och
gillade inte att vara borta för mycket från nära och kära. Sedan krävdes det ändå en del träning ...

Och jag var inte tillräckligt motiverad då.

Vad fick dig att vilja komma tillbaks?
– Som influencer fotas jag ganska mycket och tycker att det är kul. Därför väcktes idén att börja modella igen, då jag faktiskt saknat det. Jag kontaktade min gamla agentur och nu är jag med dem igen fast på mina villkor och med dom måtten jag har idag. Så det är samma agentur som tidigare. Jag har blivit kontaktad av ett par andra agenturer ... men då jag gillar min gamla agentur kändes det naturligt att börja där igen.

Vad för slags jobb vill du göra nu?
– Skulle vara kul att göra stora samarbeten som kampanjer med lite större märken som HM eller Gina Tri-cot. Sedan hade det så klart varit en dröm att få jobba med de stora sminktillverkarna.

Jag undrar kring det här med att komma in i modellbranschen tidigt. Det finns väl något som kallas "follow up" där agenturer håller koll på unga modeller och lite "ser vad det blir av dem" eftersom att kroppen fortfarande växer. Fanns det nån given genre för dig som också började stå modell tidigt?
– Eftersom jag var ganska ung när jag kom i kontakt med min modellagentur, och inte hade växt klart, var även jag "follow up" ett bra tag. Det var först när jag var runt sexton år som jag var färdigväxt. Innan det hade jag gjort ett par småjobb och flera testfotograferingar. Då jag har lite kurvor passar jag till exempel inte som "Catwalk" modell. Dom tjejerna är vanligtvis mycket längre och smalare än mig.

Istället ansåg agenturen att jag var mer en "Commercial" modell.

Har du varit utomlands och jobbat något med?
– Under sommarlovet 2016 var jag i Milano i Italien och jobbade som modell under cirka åtta veckor.

Mycket handlar om att gå på olika castingar, men jag fick även en del jobb.

Det är en annan värld än det är här hemma?
– Den skillnaden jag upplevde var att det var hårdare konkurrens i Milano. Det var också hårdare med måt-ten än det är i Sverige. Sen var det ganska kul när man var ute och gick i Milano ... för man såg direkt när man mötte modeller på väg till eller från olika castingar. Alla hade svarta tighta kläder, ryggsäck ... samt fotriktiga skor! Det blev ganska många steg per dag! Jag fick också ett par vänner för livet.

Vad skulle ge för råd till de som själva vill börja jobba som modell i branschen?
– Jag rekommenderar att kontakta ett par agenturer som är erkända och seriösa. Boka ett möte, och ta med dina föräldrar eller någon närstående, när ni har möte för att höra hur dom jobbar och tänker kring dig. De flesta agenturerna har kontaktuppgifter på sina hemsidor. Och då man ställs inför många nya situationer är det viktigt att ha föräldrar som är med och stöttar och hjälper en att ta bra beslut.

Kommer du hinna med Youtube lika mycket nu när du jobbar som modell igen?
– Mitt mål är att kombinera Youtube med modellandet. Jag tror och hoppas att jag skall kunna köra bägge.

Att jag skall kunna köra bägge sakerna parallellt.

Hoppas du att Youtube- och modellandet ska leda upp till nåt mer längre fram?
– Då jag är utbildad till make-up artist tänker jag att mitt arbete som modell och Youtuber ska ge mig kun-skaper och erfarenheter för att utvecklas, mer även som make-up artist i framtiden.

Och det hade varit jätteroligt och en dröm att få lansera ett eget sminkmärke.

Hade även varit kul att få arbeta med att sminka inom tv- och filmbranschen.

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com