Alice Merton

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 10 november 2017

En tysk-brittisk artist med kanadensisk accent. Fyra länder och elva flyttar senare verkar det fortfarande inte som att sångerskan och låtskrivaren Alice Merton är riktigt redo för att slå sig till ro.

Sedan du släppte singeln 'No Roots' har den hunnit bli rätt så framgångsrik över hela Europa och nu på senare tid även i USA. Blev du förvånad över det eller såg du det komma från långväga håll?
- Jag blev väldigt överraskad! Jag förväntade mig aldrig den här framgången med min debutsingel ...

Låten i sig är inspirerad av ditt liv?
- Låten berättar om min livshistoria där jag har flyttat runt under tolv olika tillfällen och bott i fyra olika länder. Jag kom till slut till en punkt där jag inte riktigt kände att jag hade ett riktigt hem och det var så jag kom in på tanken om att jag inte har några rötter.

När känner du dig "hemma" utan rötter?
– Jag känner mig som hemma när jag är med de människor som jag älskar mest.

De jag bryr mig om och som känner mig för den jag verkligen är.

Vart skulle du vilja flytta härnäst?
- Jag skulle älska att flytta till Frankrike, nån gång. Men vill också spendera mer tid i Kanada och i USA.

Närmar du dig alltid låtskrivandet genom dina egenupplevda erfarenheter?
- Jag skriver alltid låtar baserat på mina egna erfarenheter. Jag brukar också skämta om att just det är den enda anledningen till att jag lyckas komma ihåg texterna, eftersom de alla bygger på faktiska händelser.

För mig blir det nog framförallt bara roligare att framföra dom då. Jag tror inte att jag skulle kunna gå upp på scen och sjunga i en timme om saker som jag inte bryr mig om eller som är påhittade.

Finns det något du inte skulle ta upp i en låt?
– Nej, det tror jag inte ...

'No Roots' är inte bara namnet på din debutsingel utan också namnet på din nya EP-skiva?
– Jag kände att det var den mest inflytelserika sången på EP-skivan så jag bestämde mig för att namnge skivan efter den sången. Det är en låt som beskriver mitt liv och den introducerar mig som sångerska och låtskrivare. Men jag gillar verkligen att spela 'Jealousy' från skivan. Den är väldigt känslomässig för mig och jag älskar melodin. Den tog lång tid att skriva också ... totalt omkring sju månader!

Själv gillar jag nog 'Hit the Ground Running' mest av alla låtarna ...
- Den låten inspirerades av alla de avslag jag fick från skivbolag. Jag bestämde mig för att skriva en låt om att inte vänta på att chanser och möjligheter ska hända, utan hur jag istället tog det i mina egna händer och startade mitt eget bolag tillsammans med min manager Paul.

På det här sättet kunde ingen berätta för mig när och vad jag ska släppa. Kreativ frihet!

Det verkar ändå som en risktagning. Det är ju inte alla DIY-artister som lyckas nå ut?
- Jag var bara trött på allt. Varje skivbolag berättade för mig att min musik inte var tillräckligt bra och att de inte trodde att den skulle fungera, plus att det alltid tog dem en evighet för att återkoppla till oss efter möten. De gav oss aldrig raka svar. Jag hatar sånt!

Jag är otålig och direkt, så jag sa att jag ska göra det här på mitt sätt.

Vilka för- och nackdelar med ditt sätt att göra det finns det?
- En fördel är ju definitivt den kreativa friheten. Att ingen kan säga åt mig vilka låtar som ska finnas med på albumet eller vilka som inte ska vara det. Men en nackdel är att man bär hela risken själv ...

Och att man får göra det mesta av arbetet själv. Och det är en hel del arbete!

Hur har det varit att jobba med producenten Nicolas Rebscher på den här skivan?
- Han är min favoritproducent att arbeta tillsammans med. Vi klickar helt enkelt. Jag behöver inte ens förklara mina musikaliska idéer för honom. Jag sjunger några melodier eller rader för honom och han vet redan vad han ska göra och det låter alltid så coolt. Han är min andra hälft ... rent musikaliskt.

Hur är då ditt sound?
- Organiskt och rått, men fortfarande dansant.

Du började med musiken vid väldigt ung ålder?
- När jag växte upp lärde jag mig spela piano vid fem års ålder och började lära mig klarinett några år sen-are. När jag sen var nio började jag ta sånglektioner och började också med mycket musikalisk teater och mer med klassiska stycken. Jag var först fokuserad på en klassisk musikinriktning och började egentligen först skriva låtar när jag var sexton eller sjutton och bestämde mig då sedan för att studera det.

Det bästa beslutet jag kunde ha tagit.

Vilken musik lyssnade du på då under uppväxtåren?
- Jag lyssnade mycket på klassisk musik som barn. Under tonåren började jag upptäcka band som The Alan Parsons Project och The Killers och jag blev även förälskad i indierocken.

Med EP-skivan släppt. Vad är annars dina planer för den närmsta tiden framöver?
- Framtida planer inkluderar en turné, att göra mer musik, och framförallt att släppa mer musik. Men ock-så att njuta av åkturen. Vi kommer att spela massor av spelningar i framtiden! Vi har börjat spela mer och mer i andra länder som Tyskland, Österrike, Frankrike, Italien, Belgien och England.

De har varit de främsta. Och det blir fler förhoppningsvis!

Det här året har vi fokuserat mycket på Tyskland, Österrike och Frankrike. Nu är vi på väg till USA för vår allra första egna turné. Men jag ser fram emot nästa år då vi kommer att turnera i Europa!

Vilken har varit din mest minnesvärda spelning så här långt?
- Svårt att säga. Det har varit en hel del som jag inte har glömt. Varje gång är annorlunda, men jag älskade att spela i England och i Österrike under Out of the Woods festivalen där.

Och SWR 3 New Pop Festivalen i Tyskland var en fantastisk och minnesvärd natt!

Kommer framtida turnéer även involvera Sverige?
- Jag skulle älska att också komma till Sverige och uppträda! Sverige finns definitivt på min lista ...

Min lista över ställen som jag har kvar att besöka!

Vad är det första som kommer upp i huvudet när du tänker på oss svenskar?
- ABBA! Och så föreställer jag mig väldigt vackra naturlandskap!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com