Aliammo

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 16 maj 2017

Äktah Fukking Hiphop. Intervjun möter 'Underklassmusik' rapparen Aliammo för att få veta mer om svensk rap, inspiration från förorten och sommarens stundande albumsläpp.

Du var den allra första artisten att bli signad av Underklassmusik?
– Underklassmusik var en nystartad label som samarbetade med Kartellen och jag blev upptäckt på ett liveframträdande med min vän Jocke i Göteborg. Dagen efter fick jag ett samtal av Sebbe Stakset från Kartellen och Jonny Brazuca, tidigare kartellen och grundare av Underklassmusik, med frågan om jag ville samarbeta. Jag svarade ja och dom bad mig om en låt. Jag spelade in 'Knasdagar' och skickade ...

Den blev succé och sen körde vi på. Resten är historia.

Vad tycker du om hiphopen i Sverige?
– Jag står på egna ben utan några korrupta skivbolag som pushar mig. Jag har aldrig slickat nåns arsle för att göra mig ett namn. Sånt där cirkulerar mycket i branshen. Jag hör bara massa klubblåtar överallt och det är för mig inte äkta hiphop. Hiphop kommer från misär och utsatta områden. Jag delar musiken med ortenfolket och det finns få som berättar om de som mig. Därför blir det 'äktah fukking hiphop'. Hiphop-scenen växer snabbt i Sverige. Idag hittar du tunga rappare runt varje hörn i varje förort i hela Sverige. Det finns många unga talanger som inte syns eller hörs så mycket som är fett grymma.

Framtiden ser bra ut för svensk hiphop.

Vilka ska man ha ögonen på?
– Om du vill lyssna på ghettorap så tycker jag Black Ghost är nummer ett. Vill du ha lite snällare musik så lyssna på Parham och vill du ha riktigt tung trap så finns de en ung snubbe som heter Ahdam som är helt loss. Ghost, Parham och Ahdam ni är skyldiga para för den här shoutouten ... (skrattar)

Du har väldigt öppet samhällskritiska texter ...
– När jag började så visste jag inte att jag skulle nå flera miljoner lyssningar så då brydde jag mig inte om texterna blev helt råa. Idag är det lite annorlunda för jag vet att många unga lyssnar på mig och jag vill inte påverka dom fel. Känns som jag fått större ansvar utan att jag ville, men samtidigt så censurerar jag inte för verkligheten går inte blunda för. Jag har fått över hundra mail där folk säger att min musik hjälper dom och det känns bra. Sen är det inte bara musik utan vi hjälper till på andra sätt också ...

Till exempel har vart på ungdomsanstalter och pratat med intagna och hjälpt dom skriva texter. Vi har ställt upp på bra välgörenhetsgrejer flera gånger, som samlar in pengar till viktiga saker, och så vidare.

Inspirationen kommer från förorten. Genom min musik gör jag självterapi med olika berättelser. Sen försöker jag mitt i dessa berättelser att nånstans hela tiden få in att gatulivet inte är bra. Jag säger inte att jag är en bra förebild men jag försöker berätta stories som kanske kan få dom yngre att tänka till.

Hur kom du själv in på hiphop-spåret?
– Jag har skrivit texter sen way back. Alltid lyssnat på hiphop. Hur jag kom in ... jag vet inte ... jag hade aldrig som målsättning att bli rappare egentligen. Det bara hände. I början var det egentligen fuckt up med fester, hotell och överflöd av sprit som drog mig ännu längre ner i ångest.

Men jag älskar hiphop och man måste hitta en balans på grejerna. Musiken har gett mig mer stabilitet.

Märks det av på nya skivan?
– Förut kunde jag stå helt fuckt up i mickbåset efter tre dagars fest och spela in en låt. Nu är det det inte så längre. Nu är jag lite bättre förberedd och har blivit mer berättande utan att vara  "aggressiv". Text och flowmässigt har jag också utvecklats. Det är få som vet hur intensivt jag och Brazuca jobbar.

Svär ... vi pratar jobb varje dag i telefon.

Gör du dina beats själv nu?
– Nej, nej ... hela detta album är producerat av Audius Dopa och Mr. Brazuca som är medproducenter. Vi har oftast fett roligt under inspelningar men ibland blir man inte nöjd med vissa grejer och då är de mindre roligt. Det är många sena nätter i studion.

Är det någon av de nya låtarna som du vill stå upp för lite mer?
– Fett svår fråga. Jag gillar alla låtar på albumet, dom vi inte gillade har vi redan plockat bort från albumet. Men en låt som är viktig heter 'Äckliga Knarket'. Jag hatar att lyssna på den men jag hoppas den kan ge våra juniorer en tankeställare. Första singeln 'Chalas' är också en kaxig presentation av underklass och ortenfolket. Vi går med rak rygg men det finns mycket skit också runt oss.

Ett viktigt budskap i låten är att man inte skall glömma varifrån man kommer ...

Blir det fler singlar?
– Vi har släppt tre singlar med videos nu från albumet, 'Varning Rond 2', 'Chalas' och 'Foderz Todos'. Vi släpper albmet i juni och det kommer minst en video till. Om det blir samtidigt som albumet eller nån vecka efter det vet jag inte nu. Skivan kommer finnas den 9 juni på Spotify, iTunes, och alla andra digitala plattformar. Den kommer även gå att beställa i fysiskt exemplar på Underklassmusik eller min facebook.

Hur ser det ut med spelningar nu när det blir ny skiva och allt?
– Det finns lite spelningar bokade men det borde vara fler! Många arrangörer är rädda för att boka oss. Dom tror vi skall dyka upp med tio kilo knark och vapen för en hel armé ...  (skrattar)

Dom har fel bild. Finns en låt faktiskt på albumet som handlar om detta ämne.

Vilket har varit ditt bästa uppträdande hittills?
– Mitt bästa uppträdande vet jag inte. Det får andra avgöra. Men den jag är mest stolt över är när jag upp-trädde på Liseberg's stora scen inför nästan sjutusen personer på hemmaplan i Göteborg. Det slår allt!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com