Ali Cobrin

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 20 februari 2019

Från 'American Reunion' till 'The Iron Orchard'. Efter ett år i festivalsvängen har det hyllade Texas-dramat till slut biopremiär på fredag. Ali Cobrin spelar Lee, kärleken som trotsar oljefejden.

Den har visats på festivaler sedan maj förra året, och tagit hem både applåder och utmärkelser lika länge, och nu har den till slut premiär i biografsalongerna. Hur länge sen var det ni filmade den nu?
– Vi filmade 'The Iron Orchard' under sommaren 2017, för ett och ett halvt år sen! Det var en väldigt inte-nsiv upplevelse. Vi spelade in större delen av filmen mitt i ingenstans, i västra Texas. Alla andra av skådes-pelarna och filmbesättningen var ifrån Texas, men jag är väldigt mycket en stadsflicka. En ko kom från in-genstans och gick igenom våran inspelningsplats under en av dagarna, jag hade aldrig sett nånting sådant innan! Det var supervarmt och mitt i sommaren så besättningen fick solsting genom hela inspelningen.

På en av dagarna hade vi en man som gick runt med shotgun och vars enda ansvarsområde var att skjuta ormar så att de inte skulle bita någon! En i besättningen hamnade på sjukhus efter ett svårt spindelbett.

Det var verkligen den vilda västern!

Jag tycker du gör ett väldigt finstämt och fängslande porträtt. Hur fick du rollen i filmen?
– Tack så mycket. Ty Roberts nådde ut till mig med manuset. Jag läste det och hoppade omedelbart upp och ner över chansen att få spela Lee. Min process för att komma in i karaktär har inte förändrats mycket und-er det senaste årtiondet, den har nog bara växt till sig. Men det är också alltid olika beroende på vad det är för projekt. Lee är egentligen inte särskilt annorlunda från vem jag är som person, men hon är uppklädd, med en accent, lever i en annan tidsperiod och åldras genom historien ...

Det var alla aspekter som på riktigt gjorde mig uppspelt.

En filmatisering av den här boken var på kartan redan 1967, men hände aldrig. Det här är första gån-gen den faktiskt gått hela vägen. Var du alls bekant med den ursprungliga romanen på förhand?
– Ja, vi är den första iterationen att klara sig genom hela produktionen! Efter att ha läst romanen förstår jag verkligen varför så många har velat göra film av den. Historien är episk. Dramatiken är så filmisk! Jag läste boken omedelbart efer att ha läst manus som förberedelse för att porträttera Lee.

Författaren, Tom Pendleton, gjorde så mycket arbete åt mig som skådespelerska med sitt författarskap.

Hur var det att jobba med regissören?
– Ty Roberts, regissören, hade en väldigt levande vision och såg till att få igenom den.

Jag är så imponerad av vad han hade förmåga att åstadkomma med den här filmen.

Vad för slags skådis och regissörsförhållande brukar du vanligtvis hoppas på?
– Jag hoppas alltid att jag ska kunna ha öppna samtal tillsammans med regissörer, att studsa idéer mot hon-om eller henne. Det är alltid trevligt när vi kan sätta oss ner innan vi börjar filma och gå igenom manuset och diskutera karaktärer och se till att alla förstår och befinner sig på samma sida om allt filmen ska vara, så att jag fullt ut förstår och litar på honom eller henne när de sedan ger mig anmärkningar under en scen.

Du spelar Lee Montgomery, Jim McNeelys första kärlek och fru ...
– Lee är definitivt hans första fru, men kanske inte nödvändigtvis hans första kärlek! Jag tycker att hon är en sån modig och stark kvinna. Jag älskar att hon gör vad hon än behöver göra för att rädda sig själv från sitt olyckliga liv och att komma ut ur sitt första äktenskap, och jag tycker det är vackert hur hon hittar sann kärlek när hon träffar Jim. Jag respekterar hur hon för sig själv och situationen när Jim tappar fästet.

Hon är en väldigt rakryggad kvinna.

Det är uppenbarligen en kvinnoroll i en miljö av högljudda, kompromisslösa och våldsamma män. Det är också en historia berättad ur ett manligt perspektiv. På ett sätt tänker jag att kontrasterna visar att man kan vara stark på olika sätt. Lee är en stark person även om hon inte är ... manhaftig?
– Kvinnorna i den här berättelsen och miljön skulle göra som de blev tillsagda, eftersom det väldigt mycket var männens värld. Lee hittade ingen glädje i det och kände väldigt starkt för att hon förtjänade att vara en jämställd partner till Jim i deras förhållande. Hon tyckte inte om att vara en hemmafru, en dam som går hemma, och var definitivt inte intresserad av den skrytsamma livsstilen Jim jagade efter.

Du var själv något av en pojkflicka när du växte upp?
– Jag var en pojkflicka under uppväxten, men det var för att jag såg upp till min bror som är fem år äldre ...

Och jag ville vara precis som han.

Men du dansade även ballett?
– Ja, jag växte även upp med att studera klassisk ballett. Det är definitivt motsägelsefullt med hur jag också försökte vara en av pojkarna. Balletten blev min introduktion till teatern och konsten. Jag började snart därefter skådespela och älskade allt med det. Jag önskar att jag kunde precisera exakt vad det var som drog in mig i den här världen, men det kan jag inte. Det känns bara som att det finns i mitt blod.

Jag känner mig väldigt säker på att det här är exakt vad jag är tänkt att göra av med mitt liv.

Och du är sjutton år när du kommer till Los Angeles för att bli skådespelerska?
– Om jag skulle kunna prata med mitt sjuttonåriga gamla jag, som jagade sina drömmar i Los Angeles, sku-lle jag försöka samla ihop allt hennes mod och sälja det på flaska! Jag skulle tjäna miljoner. Jag är så impon-erad av mitt yngre jag och hur hon tog sig dit hon är idag. Jag har inte förlorat något mod, men med åldern kommer verkligheten och verkligheten är att jag har valt en oerhört utmanande karriär.

Men jag är fortfarande bara väldigt imponerad av hur lite rädsla jag faktiskt hade då.

Din genombrottroll måste ju, tveklöst, vara den som Kara i 'American Pie'. Jon Hurwitz har faktiskt pratat i intervjuer om hur de "genomsökte hela världen" för att hitta dig. Du är ju bara ett år yngre än mig, så du måste också ha växt upp med Jim, Michelle ...hela den ikoniska filmserien?
– Jag växte helt klart upp med 'American Pie' serien och den hade en stor roll i att forma min barndom. Fö-rsta gången jag träffade Jason Biggs sa jag till honom att det var han som lärde mig vad sex var! Han skratt-ade och bad om ursäkt. Jag kände mig överlycklig och tursam att få ansluta mig till alla dessa skådespelarna och arbeta tillsammans med dem efter att själv ha tittat på dem i så många filmer när jag växte upp!

Det var en sån rolig och surrealistisk upplevelse.

Efter att ha haft det genombrottet ... vad har förvånat dig mest med att vara skådespelare idag?
– Att branschen är tuff och orättvis, men det är förmodligen även det som gör belöningen så mycket större.

Tycker du om att provspela?
– Jag har gått igenom tidsperioder där provspelningar inte har varit kul eftersom jag låtit mina nerver ta överhanden och fått det bästa av mig ... men jag tycker också om många provspelningar och har det roligt.

Nu är du också med i en kommande serie, 'The Baxters', som även den bygger på en bästsäljande rom-an, en av Karen Kingsbury. Är den helt klar nu? Du spelar ingen mindre än Kari Baxter Jacobs?
- Ja! Jag spelar Kari Baxter! Karen Kingsburys böcker är älskade av så många människor och att få ge liv till hennes skrift har varit riktigt kul. Jag har alltid älskat tv-drama om familjer, som 'Brothers & Sisters' och 'This is Us' ... och det är precis vad 'The Baxters' också är. Vi filmar faktiskt den andra säsongen just nu, men jag är inte säker på när de egentligen ska sända den första säsongen ... förhoppningsvis snart!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com