Alexia Enberg

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 6 februari 2017

Intervjun möter Alexia Enberg i ett samtal om nya musikprojektet Lazarus, intresset för ljud och filmsoundtrack från åttiotalet, och allt om nya singeln 'Vi har alltid funnits här'.

Du har ju tidigare släppt musik under annat namn. Hur startade det här 'Lazarus' projektet?
– Projektet kom igång under min skilsmässa. Hade tur nog att hitta ett rum i en källare och där satt jag dag in och dag ut, i ett transliknande tillstånd, och bara skrev låtar i cirka åtta månader. Jag tror det var efter sjunde låten som jag sa till mig själv att det här måste ut. Det här ska bli mitt nya projekt.

Är det Lazarus i biblisk mening eller en David Bowie hyllning?
– Lazarus har verkligen ingen koppling till Bowie, hade nog inte vågat göra en koppling till just David Bowie. Så kaxig är jag inte. En vän till mig började kalla mig för Lazarus för några år sen. Hon tyckte att jag återuppstod från "döden" gång på gång.

Det vill säga att när livet bjöd på några omgångar så lyckades jag komma tillbaka. När jag sen funderade på vad jag ville ha för artistnamn var det ganska givet att det skulle vara Lazarus.

Hur särskiljer sig Lazarus projektet från den tidigare musiken du har producerat?
– På mina tidigare verk sjunger jag på engelska, lite mer rockigare, samt oftast spelade jag i band, så det är ett helt annat sound. Nu sitter jag hemma framför datorn och producerar allting från grunden. Sen går jag in i studion och spelar in sång och dubbar vissa synthar och lite annat.

Sen sitter jag och en god vän till mig, Johan Hjalmarson, och producerar och mixar det sista. Johan som i övrigt också lägger trummorna på mina låtar. Han är så jäkla grym.

Det finns en intressant tempoväxling i den här låten. Hur skulle du uttrycka den musikaliskt?
– Jag är ganska dålig på att uttrycka min musik i musikaliska termer, jag kör alltid på känsla. Dock så är det ganska typiskt av mig att skriva låtar på det sättet när det gäller just tempoväxling mellan verser och refräng. Dock kanske inte lika mycket på dom andra låtarna ...

Man kan också lyssna på låten via musikvideon?
– Musikvideon hade jag ganska klart för mig så fort jag blev klar med låten. Ville göra en slags kortfilm där låten är soundtracket och att storyn i videon går hand i hand med musiken. Den handlar om ett par som ko-mmer till en vändpunkt i deras förhållande när den ena känner av att det är nånting som inte står rätt till.

Finns det några artister som du har influerats av i musiken?
– Finns nog mer än vad jag är medveten om. Lyssnar inte så mycket på musik. Har inte tid. Men när jag väl gör det vill jag helst lyssna på musik och låtar som jag inte hört innan, och då brukar jag lyssna i flera timmar. Just nu är jag väldigt inne i åttiotals filmmusik, vilket är sjukt konstigt.

Vet liksom inte ens vad det betyder (skrattar). Nu när jag jobbar mycket med pads så har jag blivit helt besatt i olika ljud och då stötte jag på åttiotals-filmmusik. Oklart varför.

Vad handlar låten om?
– Låten handlar om när en tredje person kommer in i ens liv. En som blir intresserad i ens partner och hur ens partner visar intresse tillbaka. Låttexten är självbiografisk ...

Är dina texter alltid det?
– Jag inspireras av allt som jag är med om och upplever. Människor jag möter, relationer som jag skapar, saker jag ser och hör runt omkring mig, och så vidare. Förkortningen är väl kort och gott ... livet?

Det låter väldigt "självständigt" att sitta i en källare och både skriva och producera ...
– Jag är en ensamvarg och trivs väldigt bra med att jobba själv. Men visst, det sätter käppar i hjulen ibland när jag fastnar med en låt och kommer ingen vart. Kan bli riktigt frustrerad och besviken på mig själv för att jag inte hör längre vad som saknas i en låt eller vad som ska bort. Då brukar jag lägga låten åt sidan och gå tillbaka till den efter några dagar och sen håller jag på så tills Johan får lyssna på den ...

Och ge mig lite feedback! Som nu till exempel ... jag är klar med en låt men det är nånting som fattas, men jag vet inte vad. Händer inte ofta men när det gör det då är jag inte på bra humör.

Vad har du fått för feedback på nya singeln så här initialt?
– Det har bara gått en dag så har inte räknat med att få så mycket respons. Men jag blev positivt överraskad idag när jag såg att låten har blivit delad strax under tvåhundra gånger. Sen är det alltid svårt att få ett break inom musiken så jag är bara tacksam att jag har ett skivbolag som tror på det jag gör och vill släppa min musik. Sen är det bara att se hur framtiden utvecklar sig.

Hur kom du först in på artistbanan?
– Oj, jag skrev alltid dikter och melodier när jag var liten. Sen när jag var tretton eller fjorton fick min bror en elgitarr i julklapp och jag fick en skateboard. Vi båda blev riktigt glada för det var det vi önskade oss men jag blev helt förälskad i min brors gitarr. Dock fick jag inte röra den då mina föräldrar ville att han skulle ha nånting för sig själv. Tur i oturen fick jag körtelfeber strax efter jullovet och då passade jag på att lära mig att spela gitarr när min bror var i skolan och på den vägen är det ...

Du rappar lite också?
– (Skrattar) Nej, det gör jag verkligen inte. Jag pratar snabbt. Men jag skrev en låt och jag behövde en rappare. Skrev till Silvana Imam och några andra men fick inget svar. Konstigt nog.

Så ja ... då var det bara att göra det själv.

Inga andra dola talanger?
– Räknas jonglera?

Är det något annat du skulle vilja göra mer av som du inte riktigt fått göra så mycket av än?
– Jag hade velat skriva låtar med andra artister. Det hade varit riktigt inspirerande och lärorikt. När jag såg 'Så Mycket Bättre' i höstas fick jag upp ögonen och öronen för Little Jinder. Älskade hennes produktioner och tänkte: "Hon vill jag göra en låt med!"

Sen generellt strävar jag alltid att bli så bra som jag kan. Lära mig mer om olika program, på instrument, sång, och så vidare. Sen om det blir en skitbra låt som jag producerar då är det bara ett plus.

Någon drömspelning?
– Jag tänkte att Håkan Hellström ska ju spela nu till sommaren ... så det gäller att jag sprider min musik jäkligt snabbt så att jag kan stå där med honom.

Vilken har varit din mest minnesvärda spelning hittills?
– Nu var det länge sen jag spelade live ... cirka tre år sen. Men det måste ha varit när jag och mitt band fick spela på Pustervik för vad blir det? Sju år sedan? Det var stort för oss.

Vad tycker du om spelmöjligheterna här i Göteborg?
– Nu har jag inte spelat i Göteborg på några år, men jag tycker det är alldeles för få musikscener för ny-komlingar och för livemusik överlag. Det räcker liksom inte med Sticky Fingers för nykomlingar och mindre band. Dom andra ställen är det svårt att få spelningar på om man inte är någorlunda etablerad.

Jag håller just nu på att söka spelningar för fullt. Tanken är att åka på en liten mini-turné i Sverige tillsammans med Johan Hjalmarsson innan sommaren.

Är det allt vad som väntar?
– Parallellt med det så är det mixning som gäller och att spela in en ny musikvideo för nästa singel. Jag har lovat mig själv att inte skriva mer låtar förrän början av juni då jag studerar och har hamnat lite efter på grund av att jag skriver låtar.

Så planen är att mixa så många låtar det går under våren, få spelningar och spela in nästa musikvideo.

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com